søndag 27. desember 2009
Brygg 014: ESB
Garm ESB (22 liter, 70% utbytte)
Malt:
4 kg palemalt
0,5 kg ambermalt
0,3 kg krystallmalt
0,3 kg hvetemalt
Humle:
55 gram Challenger 5,6% i 60 min
30 gram Challenger 5,6% i 15 min
40 gram Fuggles 5% ved kokeslutt
Gjær:
White Labs 007 Dry english ale
OG(e): 1048
FG(e): 1012
IBU: 39
EBC: 22
Mesket ved 65 grader i en time.
Jeg endte opp med et utbytte på ca 62%, som er latterlig dårlig, men etter 90 min koking satt jeg igjen med 20 liter med OG 1047. Nå plupper det forsiktig i gjærlåsen, så da er det bare å vente nok en gang.
_________________________________________________________________________
Her er et bilde som viser oppsettet mitt nå. Slange fra mesketank til kokekjele, og kuleventil på kokekjelen. Veldig praktisk!
Her er havrestouten. Den har nå stått to uker i øleskapet under trykk (ca 1,3 bar ved 10 grader). Dette minner ingenting om første forsøk på havrestout. Den har fylde og passe brent smak. Om en måned eller to, så er jeg sikker på at denne smaker fortreffelig!
God jul og godt nytt år til dere som leser bloggen min. Veldig hyggelig at noen faktisk leser den og har nytte av den.
-Øyvind
fredag 18. desember 2009
Ett år med brygging
I løpet av et år har det blitt 13 brygg. To av dem har endt i dass, mye har vært av grei kvalitet, og et par har faktisk blitt svært vellykkede. Den viktiskte lærdommen fra disse bryggene er:
- Kontroll på rutiner. Kanskje et skjema for byggedagen hadde vært smart?
- Tålmodighet! Jeg har tatt smaksprøver på ølet i gjæringsdunken, og det har smakt helt jævlig. Første gangen jeg opplevde det, gikk brygget i dass. Men etter to-tre uker på flaske eller fat, er den fæle smaken borte, og resultatet er godt øl. Det er vanskelig å vente med å drikke ølet, men de fleste øltypene har godt av lang lagring, slik som for eksempel porteren jeg smakte etter et halv år. Nammenam!
- Lær bryggeriet ditt. Ved å skrive logg og notere alle verdier lærer man hvordan brygget vil oppføre seg, spesielt med tanke på utgjæringsgrad. En oppskrift fra en annen brygger kan ikke forventes å bli lik på ditt oppsett.
- Og kanskje viktigst: Gjæring! Gjæren er utrolig viktig for et vellykket brygg. Riktig mengde, riktig temperatur, og optimale forhold. http://www.mrmalty.com/calc/calc.html er en god kalkulator for beregning av gjærstarterstørrelse.
- Relax and have a homebrew!
Ting har utviklet seg kjapt, noe jeg tror er ganske vanlig i denne hobbyen. Jeg startet med lånte kjeler, en gammel kjølebag og litt slanger fra Biltema. Jeg forsøkte også å bruke noen små varmtvannsberedere, men det var langt mellom tanke og handlig når det gjalt planene for disse. I høst fikk jeg tak i et bedre oppsett med kjølebag med kobbermanifold til mesking, 50 liters aluminiumskjele og egen 2000W kokeplate. Etter et lite innkjøp fra Northern Brewer har jeg nå fått kuleventil på kjelen og bryggedagen har blitt forenklet. Jeg har ikke full oversikt over alle innkjøp og kostnader, men jeg tipper jeg nærmer meg fire nuller... men, det er forstatt bare ca 50,- pr liter øl! Og jeg har nå et oppsett som jeg fint kan brygge 20-25 liter på, akkurat passe til et fat og noen flasker. Nå har jeg egentlig bare to store ønsker, og det er ny maltmølle (bestilt allerede) og tappekran på øleskapet.
Høydepunktene for dette året kan oppsummeres til:
- Brygg nr 2 og 3. De ble gode, og forsvant fort. At vennene mine drakk opp brygg nr 2 på en kveld var moro og en kjempemotivasjon.
- FAT! Det er to momenter ved bryggingen jeg har hater intents. Manuell knusing av malt og flasking av øl. Flaskehalser som knuser, korker som ikke vil på og masse bry med å vaske og desinfisere flaskene. Nå er det kun et stort fat å klargjøre, pluss noen få flasker. Også er det veldig deilig å kunne ta med seg et glass til øleskapet og tappe øl. Bare vent til tappekraner er montert igjennom døra!
- Ølsmaking og -prating med Richard og Steinar. To ganger har jeg vært på besøk hos Richard og fått smake godt øl, og fått masse tips og inspirasjon til egen brygging. Tusen takk!
Så, da gjenstår det vel bare å si skål, og fortsette bryggingen!
- Øyvind
tirsdag 1. desember 2009
Batch #13: Havrestout og nytt øleskap
Forrige havrestout endte på OG 1050 og 4,2% med en litt svidd smak fra havreflakene som ble ristet kun to dager i forveien. Denne gangen ble havreflakene ristet hele tre uker før bryggedagen, og de fikk også kortere tid i ovnen. Etter fadesen forrige bryggedag med fullt meskekar og mesk utover hele kjøkkenet, ble maltmengden og sluttvolumet justert ned, og benyttet et halvt kg med maltekstrakt. Utbytte ble ekstremt lavt, nede i 60% ut av meskekaret, så vørteren ble kort i 90 min. Jeg endte til slutt opp med 21 liter med OG 1065. Relativt fornøyd med det. Med tanke på at jeg har fått fat (og nytt, større øleskap) er det ikke så mye plass til flasker, så rent praktisk er det greit å ikke brygge mye mer enn 19 liter om gangen.
22 liter Havrestout (70% utbytte):
Malt:
4,5 kg palemalt
0,75 kg havreflak
0,23 kg roasted barley
IBU: 41
EBC: 77
Jeg hadde i utgangspunktet tenkt å bruke 0,5 kg roasted barley, men jeg hadde kun 230 gram igjen. Jeg justerete opp svart- og sjokolademaltmengden som en liten kompensasjon. Når jeg ser på oppskriften slår det meg at den inneholder ganske mange maltsorter. Jeg håper den ikke blir for lik porteren, og får mer røstet smak. Havreflakene bør også gi en egen smak til dette ølet.
_______________________________________________________________________________
Lørdag ble en fin dag for min del. Jeg hadde funnet et nytt og større kjøleskap på Finn.no, og dette ble hentet på lørdag. Her er det plass til alle fire fatene pluss noen flasker i døren. Senere på kvelden var jeg hjemme hos en annen hjemmebrygger og smakte på tre årganger av Nøgne Øs God jul. Konklusjonen vår ble vel at 2008 årgangen var best, mens 2007 årgangen var blitt for gammel. At Nøgne Ø klarer å få et øl på 8% som er brygget i august i år til å smake så godt allerede nå, er for øvrig imponerende. Så, vil du hagodt øl til neste jul, kjøp inn årets utgave og sett det vekk til neste år. Med meg hjem fikk jeg meg en fireveis gassdistribusjonsmanifold med stengeventiler og slanger. I løpet av en time var det gamle øleskapet byttet ut med den nye, og manifold installert. Slik ser det ut nå:
mandag 16. november 2009
Batch #12: Amber Ale
Jeg fikk merke i går av meskekaret mitt nok er i minste laget. 18 liter vann og 7 kg malt sørget for at det rant over, noe tærne mine fikk lide for. Jeg må nok redusere de største batchene mine heretter, og begynne å spare til nytt og større meskekar, eventuelt. Trenger ikke å lage noe særlig mer enn et fat av gangen, uansett. Utbytte ble ikke særlig bra, ca 65%, men jeg endte opp ca 22 liter med OG 1057, som ikke er så voldsomt langt unna målet. All humlen stjeler også mye vørter, noe jeg ikke hadde tatt høyde for. I dag tidlig klukket det lystig i gjæringskaret, så da er det bare å vente igjen.
Amber ale
Batch: 25 liter 70% utbytte.
Malt:
6,5 kg Palemalt
0,25 kg krystallmalt
0,25 kg mørk krystallmalt
Humle:
20 gr Amarillo FWH
20 gr Amarillo i 15 min
20 gr Amarillo i 10 min
30 gr Amarillo i 5 min
45 gr Amarillo ved endt koking
Gjær:
Wyeast 1056 American Ale, 2 liter starter.
OG(e): 1058
FG(e): 1018
IBU: 39
EBC: 25
-Øyvind
søndag 15. november 2009
Fat!
Her er bilder av fat, slangekoblinger, regulator og CO2-apparat. Regulatoren kjøpte jeg via en fra Norbrygg-forumet, og kostet meg 750 med slangenippel. CO2-apparatet ble hentet fra Ernst Nilson AS på Alnabru. De tok 900,- for ombyggingen inklusivt et nytt ventilratt. Dette har kostet litt, men det er garantert verdt det! Nå kan jeg pante mesteparten av 0,33 litersflaskene mine :-)
søndag 8. november 2009
Flasking av juleøl
Denne helgen var det tid for å flaske juleølet. Da hadde det stått i fire uker til gjæring. Jeg satt gjæringsdunken i romtemperatur i to dager før jeg satte det inn i kjøleskapet igjen. Ved å øke temperaturen på ølet, vil gjæren spise opp en del biprodukter fra gjæringsprosessen. Dette kalles diacetyrest og er spesielt viktig ved bruk at lagergjær, men også alegjær. Når det blir kjølt ned vil gjæren bunnfelle bedre, slik at minst mulig blir med i flaskene.
Jeg tok en SG-måling i midten av uken og den sa 1017. Litt høyt, men fornøyd med det. Da jeg målte på ny i helgen målte jeg det samme, og satte i gang med flaskingen. Når jeg skal flaske, stikker jeg ølet om i en ny gjæringsdunk, sammen med sukkerlake til kullsyredannelse. En ting jeg har merket når jeg tar SG-målinger via tappekranen er at det kommer med en del gjær. Jeg tok derfor en ny måling etter å ha tappet ca 5 liter. Da rant det klart øl , og nå målte jeg 1011 på oeschlevekten. Jeg opplevde akkurat det samme med pale ale, og det er jo ganske logisk, egentlig. Ølet får høyere tetthet med gjærpartikler i enn når det er klart. Verdt å huske på ved måling av fremtidige øl.
Jeg ble veldig overrasket over utgjæringsgraden. Jeg mener ølet bør ha litt restsødme, så her har jeg bommet litt. Antageligvis har mesketemperaturen vært noe lav. Loggen min sier 66 grader, som skulle ha gitt noe restsødme, men det er mye mulig at temperaturen har falt noe under meskingen. Gjæringstemperaturen har ligget på ca 8-8,5 grader igjennom hele prosessen. Uansett smakte ølet godt og jeg gleder meg til å åpne dette til jul. Det får dessverre ikke mer enn 6-7 uker lagring før jul. Jeg må nok prøve å spare en del til senere på vinteren, og sette av noen flasker til neste jul.
Jeg har jeg fått skaffet meg det siste jeg trenger til fatanlegget mitt denne uken, nemlig CO2-apparat og -regulator. Bilder og beskrivelse kommer når resten er på plass. Båten med fatene er antatt å komme i midten av neste uke, så nå gleder jeg meg!
-Øyvind
søndag 1. november 2009
Batch 11: Porter, versjon 2.
Av de ti bryggene jeg har brygget til nå er det porteren jeg har blitt mest fornøyd med. Porter er en nok favoritt øltypen min, og jeg har lenge ønsket å prøve meg på en igjen. I dag fikk jeg gjort det.
Jeg baserte meg på den forrige oppskriften min, og gjorde kun noen få endringer. Mengden sjokolade- og svartmalt ble økt for å gi litt mer ristet smak, og krystallmalten ble redusert. Det viste seg også at jeg hadde mindre munchnermalt enn jeg trodde, så da brukte jeg litt ambermalt også. EKG ble byttet ut med challenger, men det vil neppe gi noen smaksendring, da disse to skal være ganske like, og ble kun benyttet som bitterhumle.
Bryggedagen gikk smertefritt, og jeg fikk et utbytte på ca 80%. Jeg endte opp med 25 liter vørter med OG 1058, som var noe lavere enn jeg siktet på, men helt ok. Bryggerieffektiviteten ble ca 70%.
Garm porter (75% effektivitet)
Malt:
6 kg palemalt
0,35 kg munchnermalt
0,3 kg sjokolademalt
0,15 kg ambermalt
0,15 kg svartmalt
0,15 kg krystallmalt
Humle:
60 g Challenger 5,6% i 60 min
25 g Fuggles 4,2% i 10 min
Gjær:
Wyeast 1275 Thames Valley (2 liter starter)
OG(e): 1063
FG(e): 1016
IBU: 33
EBC: 60
Med litt flaks havner kanskje dette ølet på fat, i stedet for flasker. Da må jeg først skaffe meg CO2-appart, og hittil har jeg ikke gjort noen innsats for å finne et. Jeg får ta en telefon til Aktivt brannvern i morgen og høre. Kryss fingre!
-Øyvind
tirsdag 27. oktober 2009
Investeringer
For noen uker siden bestilte jeg meg endelig fat. Jeg bestilte fire fat av typen corneliusfat på ca 19 liter, med hurtigkoblinger, ølslange, tappekraner og en fireveis gassdistribusjonsmanifold. Jeg er litt usikker på hvor mange fat det er plass til i øleskapet mitt, men jeg tror det er plass til tre, kanskje alle fire. Fatene er brukte, og bestilt fra USA, fra http://www.chicompany.net/. Jeg kjøpte ekstra sett O-ringer til alle fatene, da det er de som må byttes hvis fatet lekker.
For å spare penger bruker jeg JetCarrier for å få dem tilsendt. Totalt må jeg betale kr 1040,- for frakt, moms og tollavgift. Da transporteres fatene med båt, noe som tar ca 3-4 uker.
I tillegg har jeg også bestilt rustfri kuleventil med gjennomføringsmuffe og slangekobling, en ekstra slangekobling og næringsmiddelgodkjent slange. Dette ble bestilt fra http://www.northernbrewer.com/. Den nye ventilen skal monteres på den nye kokekjelen min, slik at jeg ikke lenger trenger å bruke hevert for å få ut vørteren. Slangekoblingen skal brukes på meskekaret slik at vørteren kan ledes ned i kokekjelen i stedet for å dryppe. Det er nok ingen stor fare for oksydering av vørteren, men det skader ikke å være forsiktig.
Handleliste:
Fra The Chi Company:
- Fire corneliusfat, kulekobling med ekstra O-ringer. $107.96
- Fire sett hurtigkoblinger. $32.00
- 20' ølslange 3/16" indre diameter. $7.80
- Fire stk plastkraner ("picnic faucet"). $7.00
- Fireveis gassdistribusjonsmanifold. $25.56
Frakt kom på $59.00 i USA.
Fra Northern Brewer:
- S/S Kettle Valve Kit w/barb. $43.99
- Male Stainless 3/8" NPT x 1/2" Barb. $4.50
- 5' 1/2" ID Thermoplastic Tubing. $7.00
Frakt kom på $7.99 i USA.
søndag 11. oktober 2009
BAtch 10: Juleøl
På søndag var det endelig tid til å brygge til jol! Jeg har lært at for å få god utgjæring med lagergjær trenger man masse gjær. Pakken ble aktivert i forrige uke, og jeg lagde først en toliters starter. Etter noen dager ble den satt i kjøleskapet for å bunnfelle mest mulig gjær. Jeg kokte opp tre nye liter med startvørter, og helte noe av gjæren i min 1 liters kolbe. Slik har jeg fått bygget opp en god del gjær, men om det er nok, gjenstår å se.
Tanken var først å brygge et tradisjonelt norsk juleøl, men det er kanskje ikke det beste ølet til ribbe. Jeg forhørte meg på forum, og ble anbefalt å brygge et humlepreget øl. Det hele endte vel kanskje i et kompromiss, og oppskriften ble som følger:
Malt:
3,5 kg münchnermalt
3 kg pilsmalt
250 g krystallmalt
150 g sjokolademalt
Humle:
70 g tettnanger 3,8% i 60 min
30 g saaz 3,2% i 20 min
30 g tettnanger 3,8% i 5 min
Gjær:
Wyeast 2206 Bavarian lager
OG: 1060
IBU: 30
EBC: 35
I det siste har jeg slitt med dårlig utbytte, og derfor hadde jeg på forhånd bestemt meg for å male malten finere enn vanlig. Mitt nye bryggeoppsett er mye bedre enn det forrige, så jeg tok sjansen på at det skulle gå fint. Og det gjorde det! Jeg endte med et utbytte på ca 80%, og det er jeg veldig fornøyd med. Etter skylling satt jeg igjen med 30 liter med SG 1050, og etter koking ca 24 liter med OG 1055. Humleblomst stjeler ganske mye vørter, så bryggerieffektiviteten min er nok nærmere 70% i dette tilfellet.
Under er noen bilder fra bryggedagen.
søndag 13. september 2009
Batch 003: Porter
På fredag kjøpte jeg en Nøgne Ø porter for å nyte i sofaen. Da kom jeg på ideen å sprette en av mine egne portere, som nå har stått i nesten et halvt år. Dæven, den var blitt god! Den er søt, men har en god fylde og et lite hint av sjokolade og kaffe. Neste gang skal jeg øke mengden svart- og sjokolademalt, og kanskje heller gå ned på mengden karamellmalt. Den kan også tjene på litt mer kullsyre. Men dette er nok det beste ølet mitt hittil.
Pale alen ble i går tilsatt 20 gram EKG-humle i gjæringskaret. Den skal få stå i noen dager slik før den tappes på flasker. Jeg tok en test av øschlevekten min, og fant ut at den viser 1003 for rent vann i romtemperatur, dvs at den viser 3 grader feil. Pale alen min stoppet derfor på 1017, noe som ikke er så langt unna det jeg håpet. Dette må jeg huske å korrigere for videre. Dette betyr antageligvis at alle mine andre øl også må justeres ned 3 grader i OG og FG.
På onsdag var jeg på besøk hos en annen hjemmebrygger og fikk servert en masse god øl. Flere typer stouts (en med chilli i!), IPA, amber og en veldig god saison, som er en belgisk øltype med tydelig smak av gjær. Det var en veldig trivelig, og ikke minst lærerik kveld, og jeg fikk masse inspirasjon til nye øltyper som må brygges. Jeg håper på flere gjentagelser og at jeg kan bidra med godt øl jeg også!
- Øyvind
søndag 30. august 2009
Batch 009 Pale Ale
I går ble det brygging nok en gang. Jeg har kjøpt et "nytt" bryggeri, bestående av en kjølebag med kobbermanifold og kuleventil til mesking, en 50 liters aluminiumsgryte og en 2000W kokeplate. Jeg hadde bestemt meg for å brygge en pale ale, med gjær høstet fra brown ale'n. Dessverre hadde jeg gått tom for korker. Løsningen ble å sette brown ale'n til sekundærgjæring frem til jeg har fått tak i korker. Gjærkaken ble høstet, og halvparten gikk til pale ale'n, og resten spares til neste brygg.
Bryggingen gikk veldig fint. Meskekaret fungerte ypperlig, og med kuleventilen kan jeg nå enkelt regulere skylletempoet. Jeg endte med et utbytte på ca 70%, noe som er greit, men ikke supert. Jeg tror det skyldes kverningen, og ikke meskekaret. Neste gang skal jeg forsøke å kverne enda finere. Etter endt skylling hadde jeg nesten 30 liter vørter, SG=1040. Målet for brygget var 1052, så jeg lot det koke i en halv time ekstra, før jeg hadde oppi bitterhumlen. Jeg hadde mindre target enn jeg trodde, så jeg måtte bruke litt EKG også for å få rikitg bitterhet. Etter koking hadde målte jeg OG til 1055, og satt igjen med 20 liter vørter. I dag tidlig klukket det fint i gjærlåsen. Krysser fingre for at gjæren oppfører seg fint, og at ølet blir bra.
Oppskrift pale ale:
Gir 25 liter vørter (70% utbytte):
Malt:
4,8 kg pale ale malt
0,5 kg munchnermalt
0,5 kg hvetemalt
0,13 kg sjokolademalt
Humle:
20 g Target 13,6% i 60 min
30 g EKG 4,8% i 2 min
40 g EKG tørrhumle
Gjær:
Wyeast 1335 British Ale II (ca 1-1,5 dl høstet fra forrige brygg)
OG 1052
24 IBU
EBC 27
Her er noen bilder fra bryggingen i går.
Brown ale'n endte på FG=1012, noe jeg er ganske fornøyd med. Det gir en alkoholprosent på ca 3,4%. Jeg gleder meg til å se hvordan det blir etter modning. Akkurat nå smaker det litt lite, synes jeg, men ingen tegn til usmak, i hvert fall.
Dette er bilde av havrestouten min. Mørk og fin, og god, røstet smak. Dessverre holder skummet seg dårlig. Neste gang skal jeg ha i litt hvetemalt, for å bedre dette. Ellers smaker dette ganske godt, og øleskapet begynner å bli tomt!
Neste brygg på planen er juleøl! Det blir antageligvis en lagertype, noe som jeg ikke har brygget før. Det blir moro!
- Øyvind
fredag 21. august 2009
Batch nr 008
Garm Brown Ale (20 liter feridg øl)
Malt:
3,5 kg pale ale malt
0,35 kg krystallmalt
0,25 kg ambermalt
0,1 kg sjokolademalt
Humle:
30 gram EKG 4,8% i 60 min
34 gram Fuggles 4,6% i 5 min
Gjær:
Wyeast 1335 British Ale II (1 liter starter)
OG: 1049
EBC: 35
20 IBU
Det ble gjort en del feil under bryggingen denne gangen. I frykt for nok en tett mesk, endte jeg opp med å ikke knuse maltet bra nok. I tillegg gikk skyllingen unna alt for fort, og det hele endte med tidenes laveste utbytte noensinne. Jeg spede på med det jeg hadde av spraymalt, ca 100 gram, men det moner særdeles lite. Jeg endte på OG 1038. Jeg var litt sløv på slutten også, så vørterkjøleren kom ikke oppi gryten før jeg hadde oppi aromahumlen, men jeg håper det er tilstrekkelig med 5 min.
Mandag etter jobb klukket det livlig i gjærlåsen, men det roet seg fort. Nå er det ganske stille. Jeg har ikke tatt en SG-måling enda, men svinger litt på dunken hver dag i håp om å få en god utgjæring. Øl blir det helt sikkert!
Neste gang blir det brygging på "nytt" bryggeri. Bilder og beskrivelse vil komme snart.
- Øyvind
mandag 10. august 2009
Sommer = bryggepause
Før ferien fikk jeg ordnet meg et lite kjøleskap, som kun skal fylles med øl. Tanken er å ha det til lagring av øl, og gjæring av lagerøl i varmere perioder ved hjelp av en termostat. Da jeg kjøpte det ble det fyllt til randen, nå er det snart tomt igjen...
Havrestouten som ble brygget i juni er nå klar til å drikkes. Fortsatt preges begge variantene av svidd havre, men dette har tonet seg ned betraktelig. Faktisk synes jeg nå den som ikke ble tørrhumlet smaker best. Ølet har dessverre altfor tynn kropp og dårlig skumfasthet. "IPA'n" og spesielt kölschen har kommet seg kjempebra etter lengre lagring, men nå er jeg selvfølgelig tom for begge deler, med unntak de jeg har satt av til smaking etter 3, 6 og 12 måneder. Madammen har bestilt ny runde med kölsch allerede!
Neste helg blir det forhåpentligvis brygging av en brown ale. Jeg har fått mer og mer sansen for denne øltypen, og håper å brygge en god variant. Så følg med.
torsdag 18. juni 2009
Flasking av havrestout
Ristet havregryn bør få ligge en uke eller to etter å blitt ristet, for å fjerne noe svidd smak. Det gjorde ikke jeg, og som følge av det smaker havrestouten min litt mye svidd. Jeg fant derfor ut at jeg ville gjøre et eksperiment. Halvparten av brygget ble flasket, mens resten gikk til et sekundærgjæringskar for tørrhumle med 24 gram EKG . Den skal stå i en uke før den flaskes. Det blir spennende å se om det påvirker smaken i noen særlig grad.
Under er bilder av flasketappingen min.
Ikke alltid lett å opprettholde hygiene med en særdeles nysgjerrig hund i huset. Garm skal gjerne være med på alt fadern driver med.
Flaskebunnsfyller som passer på tappekranen. Dette er meget praktisk og gjør flasking meget enkelt, og hindrer at oksygen kommer inn i ølet.
Her er kapseltangen min. Ikke den mest avanserte, men den fungerer. Man må være litt forsiktig, hvis ikke kan halsen knuse.
onsdag 10. juni 2009
Forsiktig smaking
Nå har både "IPA'n" og kölschen stått til lagring i ca to uker . Jeg har prøvesmakt litt frem til nå, og jeg synes resultatet er veldig bra.
Kölschen, som det er bilde av under, er frisk og god. Litt syrlig, og lukter litt som hvitvin, faktisk. Den ble gjæret ved noe høyere temperatur enn det som anbefales for en kölsch, og det har sikkert hatt en påvirkning på smaken, men som subjektiv anmelder synes jeg den er god.
"IPA'n", som vel heller er en meget godt humlet bitter eller pale ale, smaker også godt. Den har en veldig smak av humle, som kanskje kan bli litt mye. Sammen med sterk og kraftig mat er den ypperlig! Med tiden vil nok også den skarpe bitterheten avta noe.
Skål!
Øyvind
onsdag 3. juni 2009
Øl og mat 09
Onsdag 17. til søndag 21. juni er det Øl og Mat 09 i Sofienbergparken på Grünerløkka. Det ser ut til å være et bra og interessant program for de dagene, og mange bryggerier, både store og små, vil være representert.
Mer info om arrangementet på deres hjemmeside.
Vi sees!
Øyvind
søndag 31. mai 2009
Humle
At jeg er bitt av bryggebasillen, er det ingen tvil om. Og det får konsekvenser! Hjemme har vi nettopp bygget ny terrasse, med stor blomsterkasse, samt litt grøntareal foran huset som må pyntes opp. Tidligere i vår bestilte jeg derfor tre stykk humlerhizomer fra www.aplus-hops.co.uk; Early Bird (Goldingsvariant), Fuggles og Challenger. Disse ble plantet ut for en drøy måned siden. Challengerhumlen har nok best levevilkår, og har kommet best i gang. Early Birdhumlen har også kommet såpass at den nå klatrer seg oppover hyssingsnoren. Fuggleshumlen har dessverre ikke kommet opp av jorden enda. Jeg vet ikke helt hvorfor, men jeg håper at roten ikke er dø, og at den i det minste utvikler rotsystem.
Jeg vil nok ikke kunne høste noe særlig med humle denne sesongen, kanskje heller ikke neste år. Men de er fine planter, og etter hvert vil de kanskje produsere noen titalls gram med humleblomster som jeg kan benytte i mine egne øl.
Så hva er humle, og hvorfor bruker vi det til ølbrygging? Humle er en slyngplante i hampfamilien, som kan bli 6-7 meter høy. Hvert år visner den ned til roten. Det er blomstene fra hunnplanten vi benytter i ølbryggingen, og bidrar med bitterhet, som motvekt til den søte vørteren, smak og aroma. Humle som kokes i over en time bidrar kun med bitterhet. Humle som tilsettes nærmere slutten av koketiden bidrar med veldig lite, eller ingen bitterhet, med derimot smak og aroma. Humle har også visse konserverende egenskaper.
Det finnes mange artikler på nettet om humle. Søk på hops for å finne engelske sider.
Øyvind
Havrestout
Torsdag 28. mai brygget jeg en havrestout. Nøgne Øs Havrestout er en av mine favoritter, og jeg har gledet meg til å forsøke meg på dette. Jeg kjøpte en pose vanlige, lettkokte havregryn på butikken. Disse ble ristet i ovnen ved 175 grader i ca 20-25 min til de var gyldene.
20 liter ferdig øl:
Malt:
4,3 kg palemalt
0,25 kg karamellmalt
0,1 kg sjokolademalt
0,3 kg roasted barley
0,75 kg havreflakHumle:
21 gram target 13,6% i 60 min
24 gram fuggles 4,6% i 15 min
Gjær:
Weast 1084 Irish Ale ( 1 liter starter)
OG(e): 1050 (75% utbytte)
35 IBU
EBC 51
Jeg hadde egentlig satset på OG på 1060, men oppdaget i ettertid at jeg hadde gjort en feil i mitt formellverk, så jeg endte på ca 1050, med 73% utbytte. Ikke halvgærent, men kan fortsatt forbedres. Jeg bruker for kort tid til skylling, samt at temperaturen på skyllevannet sank noe på slutten.
Bryggeoppsettet mitt. Kjølebagen brukes til å holde skyllevannet. Meskekaret er en gammel varmtvannsbereder på 28 liter. Kan meske 6-7 kg malt i den, noe som holder for meg - inntil videre :)
Bitterhumle (t.v.) og smakshumle (t.h). Grei måte å holde orden på humletypene, så slipper sambo å prøvesmake bitterheten for å skille dem.
Mesken. Jeg bruker 3 liter vann pr kilo, så her er det ca 17 liter vann og 5,7 kg malt. Det er nesten fullt! Jeg skal få ordnet tappekran og ordentlig sil i bunn, men inntil videre bruker jeg hevetprinsippet. I bunn ligger en hjemmelaget sil, som slanger ligger under. Fungerer helt ok. Karet er isolert med lydmatter fra biltema, med sølvteip på toppen.
Kjelen, også isolert med lydmatter fra biltema. Det er lim på baksiden, og jeg tenkte det var greit å bare lime dem på. Det skulle jeg nok ikke gjort. Den blir ganske grisete å fæl på toppen etter hvert. Mulig jeg må frem med sølvteipen her også... Eller fungerer den fint, Grilltenneren gjør at jeg kan koke 25+ liter på min vanlige komfyr, uten problem.
Oeschlevekten min, som viser 1052 i dette tilfellet.Håper den kryper seg godt under 1020 denne gangen også! Hørt skumle rykter om av gjærtypen jeg har brukt kan være vrang og lunefull. Allerede nå, etter tre dager stormgjæring, er det ganske tyst i fra dunken...
lørdag 16. mai 2009
Etiketter
Nå som jeg har to forskjellige øltyper på flasker, pluss rester av porteren, så må jeg kunne skille dem fra hverandre. Derfor har jeg spurt om hjelp av en kamerat som har lagt en flott etikett til meg. Nå gjenstår kun litt småflikk, så skal jeg få printet ut og limt på flaskene mine.
Dette er etiketten til IPAen. Potefargen kommer muligens til å endre ut i fra fargen på ølet (lyst, kobber, brunt og svart)
-Øyvind
lørdag 2. mai 2009
IPA
Det ble brygging av IPA allerede i dag. Nok en gang gikk mesken i stå, men etter en god del arbeid og hjelp fra min samboer klarte jeg å få ut 22 liter vørter før koking. Utbytte ble ganske redusert, også på grunn av all humlen, men det er egentlig ikke så nøye. Jeg må passe på og ikke knuse maltet så mye heretter.
IPA (20 liter)
Malt:
5 kg palemalt
0,15 kg krystallmalt
0,15 kg karamellmalt
0,1 kg hvetemalt
Humle:
35 gram Target 13,6 % i 60 min
60 gram EKG 4,8% i 15 min
70 gram EKG 4,8% i 0 min
Gjær:
Wyeast 1318 London Ale III
Mesket i 60 min ved 67 grader, kontinuerlig skylling.
For første gang har jeg nå to gjæringsdunker med øl stående, noe som er veldig spennende. Så er det bare å krysse fingre for at dette har gått bra!
Øyvind
Kölsch
Fredag 1. mai ble det brygget Kölsch, delvis på mitt nye bryggeri. Jeg benyttet meg av en varmtvannstank som meskekar, isolert med lyddempermatter fra biltema. Dette fungerte veldig greit, og temperaturen holdt seg relativt bra. Jeg fikk av en eller annen grunn tett mesk etter å ha fått ut ca 16 liter, men jeg klarte å få ut 5 liter til etter litt pludring. Jeg har kjøpt meg grilltenner fra plantasjen på 475W, og dette hjalp betraktelig. Jeg klarte faktisk å få 21 liter til å fosskoke, og etter en time var 4 liter kokt vekk! Dessverre var kameratet tomt for strøm, så ingen bilder denne gangen, men jeg håper å brygge en IPA til grillsesongen om ikke så lenge, og da skal forhåpentligvis bryggeriet være mer eller mindre komplett også.
Kölsch (20 liter)
Malt:
4,1 kg pilsmalt
0,2 kg munchnermalt
Humle:
63 gram Saaz 3,2% i 60 min
Gjær:
Wyeast 2565 Kölsch (1 liter starter)
OG(e): 1045 OG(målt): 1046
FG(e): 1011
25 IBU
EBC 7
Mesket i en time ved 65 grader, kontinuerlig skylling i ca 45 min. Skal helst gjære ved 15-16 grader, men vårsolen har gjort det vanskelig å finne et kaldt sted. Jeg gjør mitt ytterste for å holde temperaturen under 20 grader.
Øyvind
PS: Så, hva skjedde med stouten, sier du? Vel, etter ca fem dager viste oeschlevekten SG=1018, men ølet luktet og smakte fryktelig vondt, som råtne egg. Jeg var derfor overbevist om at ølet hadde blitt infisert, og det ble derfor helt i dass. I ettertid har jeg fått vite at ved voldsom gjæring kan svovelgass dannes (råtne egg) og at det ikke nødvendigvis ikke betyr at ølet er infisert. Neste gang skal jeg i det minste la ølet gjøre seg ferdig, før jeg bestemmer meg for å kaste det. Men jeg overbeviser meg selv om at dette ølet dessverre ikke hadde blitt bra, og at jeg derfor gjorde riktig. Så lærer man noe nytt hver gang man brygger.
fredag 10. april 2009
Dry Irish Stout
Forrige fredag fikk jeg en stor, tung pakke fra Petit Agentur med malt og humle, så i dag ble det brygging. Det ble det jeg håper skal bli en dry irish stout:
Batch 004
Garms Dry Irish Stout
20l ferdig brygg
Malt:
5 kg Pale ale malt
0,5 kg Roasted barley
0,1 kg Hvetemalt
Humle:
27 gram Target 13,6% i 60 min
Gjær:
Wyeast 1084 Irish ale (1 liter starter)
OG(est) 1045
FG(est) 1010
45 IBU
340 EBC
Bryggingen gikk egentlig ganske smertefritt. Jeg oppnådde OG 1046, og et utbytte på 60%. Jeg sliter med å få ordentlig kok på vørteren på komfyren hjemme, så jeg tok ut to liter i en mindre kjele. Det hjalp nok litt, men det gikk kun så vidt å holde kok på vørteren.
Roasted barley og hvetemalt. Jeg lot palemalten meske for seg selv i 30 min før jeg tilsatte resten.Vørterkjøleren i drift. Denne fungerer ypperlig. Det tar ca 15-20 min å kjøle ned vørteren.
Da jeg skulle måle opp humlen, fant jeg ut at jeg ikke hadde noe særlig med EKG. Jeg måtte derfor bytte til Target. Jeg mistenker at brygget kan bli noe bitrere enn planlagt, da jeg hadde oppi noe mer humle enn først tiltenkt, i frykt for at ølet skal bli søtere enn antatt, slik som med porteren.
Porteren har forøvrig blitt grundig prøvesmakt. Den stoppet på 1020, så den er noe søt, men ellers veldig god. Fin kropp og maltsmak. Siden den stoppet på 1020, turte jeg ikke å ha i så mye sukker til karbonering, så den er litt daff, men med litt voldsom helling danner det seg et fint skumlag på toppen. Gleder meg til å forsøke på ny, og gjøre den enda bedre!
Øyvind
tirsdag 24. mars 2009
Porteren på flasker
I går ble porteren tappet over på flasker. 17 liter ga to fulle kasser med 0,33 l flasker og to 0,5 liter flasker, altså 50 flasker som måtte rengjøres og desinfiseres, og så fylles. Dette er den kjedeligste delen ved hjemmebrygging, og jeg merker at behovet for ølfat melder seg hver gang! Flaskebunnsfylleren hjalp til å gjøre prosessen litt enklere, i hvert fall...
Etter to uker til primærgjæring, viste oeschlevekten akkurat under 1020. Det gir en alkoholprosent på ca 5,8. Jeg hadde håpet at den skulle krype seg nærmere 1015, men slik gikk det ikke. Det skyldes mest sannsynlig at jeg ikke har en god nok måte å oksygenisere vørteren før gjæring. Alternativt kan det hende atjeg har mesket på litt for høy temperatur, slik at det har blitt trukket ut mange ugjærbare sukkerarter. Dette kan skyldes dårlig kontroll av temperaturen, eller en liten feilvisning fra termometeret.
For å få kullsyre i ølet, har jeg tilsatt en liten mengde sukker. Det er fortsatt litt levende gjær i ølet som blir med i flaskene, og det vil fortære sukkeret, akkurat slik det gjorde i gjæringsprosessen. Da dannes det CO2, og siden flaskene er forseglet, oppstår det trykk og ølet absorberer kullsyren. Dette kalles naturlig karbonering. Mengden sukker tilsatt påvirker hvor mye kullsyre som dannes, samt at hvis man avbryter gjæringen for tidlig, vil dette også være med på å bidra til mer kullsyre. Nå skal ølet stå i romtemperatur i ca 2 uker for å utvikle kullsyre. Deretter settes ølet til lagring, gjerne kaldt. Den døde gjæren vil bunnfelle seg, og ølet vil etterhvert blir klarere. Desto lenger ølet får stå til lagring, desto bedre og klarer vil ølet bli. Normalt bør det få stå i en uke før det kan drikkes, og det kan gjerne lagres i flere måneder. Trikset er å ta smaksprøver i løpet av lagringsperioden for å finne ut når ølet smaker best.
Nå er det bare å smøre seg med tålmodighet, og håpe at ingen av flaskene eksploderer! I mellomtiden kan jeg sysle med to varmvannsbederede som skal bli varmtvanntank og meskekar i mitt lille bryggeri. Mer om dette senere.
Øyvind
torsdag 12. mars 2009
Læreprosess
Allerede mandag morgen var det liv i gjærlåsen. Nå har det gått fire dager, og det klukker fortsatt livlig, noe som er stor forskjell fra de to første bryggene mine, da klukkingen ga seg etter to dager. Jeg har senere hørt, fra Ølportalen, at ploppingen ikke er noen god indikasjon på gjæringsforløpet, og at man må ta SG-målinger for å finne ut hvordan det går med ølet. Heldigvis har jeg nå fått montert tappekraner på gjæringsdunkene mine, slik at faren for å utsette ølet for bakterier og annet skit er eliminert. Da er det ingen sak å ta en liten SG-måling i ny og ne, og smake litt på produktet underveis. Det tror jeg også er ganske lærerikt. Må bare klare å være tålmodig, og ikke tappe over på flasker for tidlig.
Jeg har tatt en måling i dag, og nå er ølet nede i SG=1040. Med andre ord, fortsatt et stykke å gå. Ølet ser også ut til å være noe lysere enn jeg hadde sett for meg. Jeg kunne nok ha benyttet mer sjokolademalt.
Ellers har jeg begynt å tenke litt videre på hva jeg vil brygge i fremtiden. Neste øl blir en dry stout, det er noe jeg har bestemt meg for for lenge side. Deretter tenker jeg å prøve meg på en IPA igjen og se om jeg får til et bedre øl enn første forsøk. Planen er å prøve å bli god på noen få typer, slik at jeg lettere kan se (og smake) fremgang etterhvert som jeg bli bedre, og få selve prosessen under huden. Kanskje også eksperimentere med forskjellige malt- og humlesammensetninger, og prøve forskjellige gjærtyper på samme batch, etterhvert.
Jeg begynner å få en liten mengde tomflasker, så nå trenger jeg ikke å vente til jeg er ferdig med å drikke opp forrige brygg med å brygge igjen. Jeg ønsker også å spare på noen få flasker av hvert brygg for å oppleve hvordan de utvikler seg med tiden. Nå føler jeg endelig at jeg kan begynne å brygge jevnt og trutt fremover, samtidig som jeg forbedrer utstyret mitt.
søndag 8. mars 2009
Wohoo!
Da jeg kom opp på kjøkkenet i dag tidlig, og så at det var liv i gjæren, bestemte jeg meg for at dette var et tegn fra gjærguden at det var i dag jeg skulle brygge, ikke i går. Jeg tok en vurdering av maltmengder og meskekarstørrelse, og fant ut det var best å redusere fra 20 til 16 liter øl.
Oppskriften er som følger (obs:for 20 liter øl):
Batch 003
Garms Porter
Malt:
5,5 kg palemalt
0,5 kg munchnermalt
0,2 kg karamellmalt
0,1 kg sjokolademalt
0,05 kg svartmalt
Humle:
40 gram EK Goldings (6,1 %) i 60 min
30 gram Fuggles (4,6 %) i 20 min
Gjær:
Wyeast 1335 British ale II (1 liter starter)
IBU: 30
EBC: 82
OG (estimert): 1062
FG(estimert): 1010
Jeg brukte kontinuerlig skylling, og stoppet skyllingen ved SG=1005 ut av mesken. Da målte jeg SG=1060 for vørteren, noe som gir et utbytte på ca 80, som jeg er fantastisk fornøyd med. Tar forbehold om grove regnefeil, selvsagt:)
Jeg merket i dag at komfyren min slet med å få vørteren i kok, og måtte tilslutt ty til å trekke gryten med ull for å minske varmetap. Etter endrøy time begynte det å koke, men kanskje ikke så voldsomt som det bør. Her må jeg gjøre noen grep, kanskje skaffe en ekstra varmekilde, eller en kokeplate. Forhåpentligvis vil ting bli bedre når jeg får skaffet meg vvb til varmtvannstank og meskekar, slik at jeg kan sile av vørteren rett i gryten, og ha den stående på en plate.
Vørterkjøleren fungerte ypperlig, men noen ting må utbedres til neste gang. Jeg må få den lenger ned i gryten. Nesten halve kobberkveilen stakk opp av vørteren, og da blir effekten dertil. I tillegg så dryppet det litt vann ut i overgangen mellom slange om kobber på ut-siden av kveilen, og det dryppet ned i vørteren. Jeg løste det med å stå med en klut som sugde til seg vannet, men det må fikses til neste gang.
Ellers gikk bryggingen veldig bra i dag, og jeg håper resultatet blir bra. Vørteren ble målt til OG=1064, og den hadde mye maltsmak, slik den bør ha. Nå er det bare å være tålmodig!
En bryggers mareritt.
Jeg dro en tur innom biltema og kjøpte deler til vørterkjøler. Dette var faktisk overraskende enkelt å lage. En kobberkveil, to biter hageslange for vann inn og ut festet med slangeklemmer, hurtigkoblinger for hageslanger og en overgangsnippel til kranen var alt som trengtes.
Så på lørdag morgen startet jeg med å varme vann, måle opp malt og kverne maltet. Jeg benytter en gammel kjølebag som meskekar, og det første jeg lærte i går, var at den er alt for liten til 20 liters brygg. Den ble fyllt til randen! Men det gikk på et vis.
Deretter målte jeg opp humle, og ventet tålmodig på at jeg kunne begynne skyllingen. Da oppsto problemet. Vørteren ville ikke la seg sile ut. Jeg prøvde alt jeg kunne, til og med ofret et gjæringsdunk, men den ville ikke la seg sile. Antageligvis har jeg kvernet malten min for fin, slik at den tettet silen min. Frustrert og sinna kastet jeg hele mesken, pakket sammen og forbannet malten.
I dag er det søndag, og nå plopper det i gjærlåsen til gjærstarteren, og selv om jeg egentlig har blankvåpentrening i dag, så har jeg bestemt meg for å prøve på ny. I skrivende stund er meskingen i gang. Så er det bare å krysse fingre!
Handlelisten fra biltema:
Kobberkveil
Overgangsnippel
1/2" hurtigkolbing
1/2" krantilkopling med 1/2" gjenger
Hageslange
9-19mm slangeklemmer
tirsdag 24. februar 2009
Brygging på horisonten.
25 kg pale malt og et kilo av sjokolade-, sort- og munchnermalt og roasted barley.
Jeg har også bestilt spraymalt til gjærstarter, nytt stavtermometerer, da det første knuste, flasketapper og to stk tappekraner til gjæringsdunkene. Dette vil gjøre flasketappingen betraktlig mindre strevsom, håper jeg!
Jeg har også forhørt meg med en rørlegger, og vet nå hvor jeg kan dra for å hente varmtvannsberedere. Jeg planlegger å skaffe to stykker, på maks 50 liter og lage varmtvannsholder og meskekar. Planen er å kjøre kontinuerlig skyllig, ned i gryten jeg kjøpte i romjulen. Dette tror jeg kan fungere veldig bra, men spørsmålet er om jeg klarer dette selv, eller trenger ekstern hjelp. Tiden vil vise.
Men planen er uansett å prøve å brygge helgen etter at varene fra Petit er kommet. Innen den tid må jeg få lagd meg en vørterkjøler, og da må jeg en liten tur til Biltema og gjøre noen mindre innkjøp.
Nå begynner ting å dra seg til, og jeg kan begynne å brygge mer og oftere. Endelig!
Følg med for se hvordan vørterkjølerprosjektet og bryggingen går.
Øyvind
lørdag 17. januar 2009
Prøvesmaking av første øl!
I går ble ølet prøvesmakt sammen med noen nære venner. Vi var alle enige i at ølet var noe søtt (FG 1020), men ellers veldig godt. Da kvelden var over, var kassen tom, og det må jo være et godt tegn :-) Det var veldig moro å drikke noe man har laget selv. Det anbefales!
Nå er det bare å ut finger'n og gjøre klart til neste bryggerunde. Med min nye kjele har jeg muligheten til å brygge ca 25 liter, eller tre fulle kasser. Skrekk og gru! Jeg har bestemt meg for å begynne å spare til et par corneliusfat, så slipper jeg unna mye vaske- og desinfiseringsarbeid.
Undertegnede og Garm :-)