søndag 8. november 2009

Flasking av juleølDenne helgen var det tid for å flaske juleølet. Da hadde det stått i fire uker til gjæring. Jeg satt gjæringsdunken i romtemperatur i to dager før jeg satte det inn i kjøleskapet igjen. Ved å øke temperaturen på ølet, vil gjæren spise opp en del biprodukter fra gjæringsprosessen. Dette kalles diacetyrest og er spesielt viktig ved bruk at lagergjær, men også alegjær. Når det blir kjølt ned vil gjæren bunnfelle bedre, slik at minst mulig blir med i flaskene.

Jeg tok en SG-måling i midten av uken og den sa 1017. Litt høyt, men fornøyd med det. Da jeg målte på ny i helgen målte jeg det samme, og satte i gang med flaskingen. Når jeg skal flaske, stikker jeg ølet om i en ny gjæringsdunk, sammen med sukkerlake til kullsyredannelse. En ting jeg har merket når jeg tar SG-målinger via tappekranen er at det kommer med en del gjær. Jeg tok derfor en ny måling etter å ha tappet ca 5 liter. Da rant det klart øl , og nå målte jeg 1011 på oeschlevekten. Jeg opplevde akkurat det samme med pale ale, og det er jo ganske logisk, egentlig. Ølet får høyere tetthet med gjærpartikler i enn når det er klart. Verdt å huske på ved måling av fremtidige øl.
Jeg ble veldig overrasket over utgjæringsgraden. Jeg mener ølet bør ha litt restsødme, så her har jeg bommet litt. Antageligvis har mesketemperaturen vært noe lav. Loggen min sier 66 grader, som skulle ha gitt noe restsødme, men det er mye mulig at temperaturen har falt noe under meskingen. Gjæringstemperaturen har ligget på ca 8-8,5 grader igjennom hele prosessen. Uansett smakte ølet godt og jeg gleder meg til å åpne dette til jul. Det får dessverre ikke mer enn 6-7 uker lagring før jul. Jeg må nok prøve å spare en del til senere på vinteren, og sette av noen flasker til neste jul.Jeg har jeg fått skaffet meg det siste jeg trenger til fatanlegget mitt denne uken, nemlig CO2-apparat og -regulator. Bilder og beskrivelse kommer når resten er på plass. Båten med fatene er antatt å komme i midten av neste uke, så nå gleder jeg meg!

-Øyvind

3 kommentarer:

 1. Ser veldig spennende ut !
  Jeg gleder meg også til fatene dine kommer - så jeg får se hvordan det blir, og ikke minst hvordan du gjør det !

  Hilsen nybegynner....

  SvarSlett
 2. Jeg gleder meg til juleøllet skal testsmakes!
  -LOLM

  SvarSlett
 3. To uker nå så blir det testing i hvert fall. Jeg har tatt noen små smaksprøver, for å teste kullsyrenivået, og det lover godt. Muligens noe høyt diacetylnivå, men det har jeg veldig liten forutsetning for å vurdere. Vi får se hvordan dette utvikler seg:)

  SvarSlett