tirsdag 1. desember 2009

Batch #13: Havrestout og nytt øleskap

Forrige forsøk på havrestout gikk ikke slik jeg hadde håpet, så jeg følte det var på tide å reise kjærringa. Jeg våknet på søndag morgen, tett i nese og hals og en voldsom skallebank. Det siste skyldes nok kombinasjonen av forkjølelse og mye godt, sterkt øl på lørdagskvelden. Men jeg klarte å overbevise meg om at jeg skulle brygge, og en luftetur med bikkja i skogen hjalp på formen.

Forrige havrestout endte på OG 1050 og 4,2% med en litt svidd smak fra havreflakene som ble ristet kun to dager i forveien. Denne gangen ble havreflakene ristet hele tre uker før bryggedagen, og de fikk også kortere tid i ovnen. Etter fadesen forrige bryggedag med fullt meskekar og mesk utover hele kjøkkenet, ble maltmengden og sluttvolumet justert ned, og benyttet et halvt kg med maltekstrakt. Utbytte ble ekstremt lavt, nede i 60% ut av meskekaret, så vørteren ble kort i 90 min. Jeg endte til slutt opp med 21 liter med OG 1065. Relativt fornøyd med det. Med tanke på at jeg har fått fat (og nytt, større øleskap) er det ikke så mye plass til flasker, så rent praktisk er det greit å ikke brygge mye mer enn 19 liter om gangen.

22 liter Havrestout (70% utbytte):

Malt:
4,5 kg palemalt
0,75 kg havreflak
0,23 kg roasted barley
0,2 kg svartmalt
0,2 kg sjokolademalt
0,2 kg krystallmalt
0,15 kg mørk krystallmalt
0,5 kg ekstra lys maltekstrakt

Humle:
26 gram Columbus 14,2% i 60 min
25 gram Fuggles 5% i 5 min

Gjær:
White Labs 005 British Ale (2 liter starter)

OG(e): 1066
FG(e): 1017
IBU: 41
EBC: 77

Mesket i 60 min ved 66 grader.

Jeg hadde i utgangspunktet tenkt å bruke 0,5 kg roasted barley, men jeg hadde kun 230 gram igjen. Jeg justerete opp svart- og sjokolademaltmengden som en liten kompensasjon. Når jeg ser på oppskriften slår det meg at den inneholder ganske mange maltsorter. Jeg håper den ikke blir for lik porteren, og får mer røstet smak. Havreflakene bør også gi en egen smak til dette ølet.

Før bryggingen hadde jeg fått montert kuelventilen jeg bestilte fra NorthernBrewer, og det var vel verdt investeringen. Bryggedagen ble betraktelig enklere da jeg slapp å forsøke å helle 20 liter varmt vann fra min 50 liters gryte, og i stedet bare kunne åpne ventilen. Med slange fra meskekar til kokekjele har også faren for oksydering av varm vørter blitt redusert. Veldig fornøyd. Jeg skulle helst ha hatt noen bilder her, men kamerat var tom for strøm.

_______________________________________________________________________________

Lørdag ble en fin dag for min del. Jeg hadde funnet et nytt og større kjøleskap på Finn.no, og dette ble hentet på lørdag. Her er det plass til alle fire fatene pluss noen flasker i døren. Senere på kvelden var jeg hjemme hos en annen hjemmebrygger og smakte på tre årganger av Nøgne Øs God jul. Konklusjonen vår ble vel at 2008 årgangen var best, mens 2007 årgangen var blitt for gammel. At Nøgne Ø klarer å få et øl på 8% som er brygget i august i år til å smake så godt allerede nå, er for øvrig imponerende. Så, vil du hagodt øl til neste jul, kjøp inn årets utgave og sett det vekk til neste år. Med meg hjem fikk jeg meg en fireveis gassdistribusjonsmanifold med stengeventiler og slanger. I løpet av en time var det gamle øleskapet byttet ut med den nye, og manifold installert. Slik ser det ut nå:



De to nedereste fatene innholder porteren og amberen, mens de to øvestre er tomme inntil videre. CO2-apparatet har fptt plass på utsiden. Heldigvis var det bare isolasjon i sideveggene på skapet! Nå må jeg bare få brygget et øl til det siste fatet, så blir det fatfest på nyåret!

- Øyvind


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar