søndag 31. mai 2009

Havrestout

Torsdag 28. mai brygget jeg en havrestout. Nøgne Øs Havrestout er en av mine favoritter, og jeg har gledet meg til å forsøke meg på dette. Jeg kjøpte en pose vanlige, lettkokte havregryn på butikken. Disse ble ristet i ovnen ved 175 grader i ca 20-25 min til de var gyldene.

20 liter ferdig øl:

Malt:
4,3 kg palemalt
0,25 kg karamellmalt
0,1 kg sjokolademalt
0,3 kg roasted barley
0,75 kg havreflakHumle:
21 gram target 13,6% i 60 min
24 gram fuggles 4,6% i 15 min

Gjær:
Weast 1084 Irish Ale ( 1 liter starter)

OG(e): 1050 (75% utbytte)
35 IBU
EBC 51

Jeg hadde egentlig satset på OG på 1060, men oppdaget i ettertid at jeg hadde gjort en feil i mitt formellverk, så jeg endte på ca 1050, med 73% utbytte. Ikke halvgærent, men kan fortsatt forbedres. Jeg bruker for kort tid til skylling, samt at temperaturen på skyllevannet sank noe på slutten. 

Bryggeoppsettet mitt. Kjølebagen brukes til å holde skyllevannet. Meskekaret er en gammel varmtvannsbereder på 28 liter. Kan meske 6-7 kg malt i den, noe som holder for meg - inntil videre :)

Bitterhumle (t.v.) og smakshumle (t.h). Grei måte å holde orden på humletypene, så slipper sambo å prøvesmake bitterheten for å skille dem.

Mesken. Jeg bruker 3 liter vann pr kilo, så her er det ca 17 liter vann og 5,7 kg malt. Det er nesten fullt! Jeg skal få ordnet tappekran og ordentlig sil i bunn, men inntil videre bruker jeg hevetprinsippet. I bunn ligger en hjemmelaget sil, som slanger ligger under. Fungerer helt ok. Karet er isolert med lydmatter fra biltema, med sølvteip på toppen.

Kjelen, også isolert med lydmatter fra biltema. Det er lim på baksiden, og jeg tenkte det var greit å bare lime dem på. Det skulle jeg nok ikke gjort. Den blir ganske grisete å fæl på toppen etter hvert. Mulig jeg må frem med sølvteipen her også... Eller fungerer den fint, Grilltenneren gjør at jeg kan koke 25+ liter på min vanlige komfyr, uten problem.


Oeschlevekten min, som viser 1052 i dette tilfellet.Håper den kryper seg godt under 1020 denne gangen også! Hørt skumle rykter om av gjærtypen jeg har brukt kan være vrang og lunefull. Allerede nå, etter tre dager stormgjæring, er det ganske tyst i fra dunken...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar