onsdag 15. desember 2010

To år med hjemmebrygging

På mandag var det to år siden jeg forsøkte meg på mitt første hjemmebrygg. Dæven som tiden flyr.

Dette siste året med hjemmebrygging har vært fantastisk. Jeg har brygget totalt over 400 liter øl (!), jeg har fått tre premieringer i NM (to andreplasser i NM i hjemmebrygging og en tredjeplass i NM i juleøl), jeg har fått meg fat og tappekraner og helt til slutt så har jeg fått meg magnetrører for å optimalisere gjærstarterene mine.

Bryggeprosessen sitter ganske greit i fingrene nå, og jeg tror ikke jeg gjør mange feil lenger. I hvert fall ikke før gjæren tilsettes. Jeg tror det er her jeg har mest å hente. I sommer slet jeg meg høye temperaturer i huset, og av en eller annen grunn benyttet jeg meg ikke av muligheten for å gjære i kjøleskapet i boden. Det har resultert i i hvert fall ett dårlig øl (ESB'n), og et par som sikkert hadde vært bedre med litt mer optimale forhold. Dette skal det nå bli slutt på. Fra nå av skal jeg alltid bruke kjøleskapet i boden med ekstern termostat hvis jeg er i tvil om temperaturen i huset er ok.

Jeg har hatt to tydelig infiserte batcher i løpet av dette året, milden og bruinen. Kjipt. Det som er kjedeligere er at jeg ikke helt vet hvor feilen har oppstått. Jeg mistenker enten gjæringskaret eller fatet. Rutinene skal skjerpes heretter. Ellers er jeg veldig fornøyd med det jeg har produsert i år. Jeg er kanskje min verste kritiker, men det bør jeg vel være skal jeg fortsette å brygge godt øl.

Jeg er også fornøyd med å ha prøvd ut flere nye typer, slik som barley wine, saison og kvadruppel for å nevne noen. Jeg ønsker å ha et par fat "faste" øl på tapp til en hver tid, mens resten godt kan være mer variert. Så får vi se hvordan det holder seg. Av faste vil jeg si porter, bitter, stout og IPA er selvsagte. Jeg vil svært gjerne ha en brown ale eller mild i mitt faste inventar også.

Ellers vil jeg bare si at Norbryggforumet er et fantastisk sted å hente kunnskap fra. Og artiklene som legges ut for Norbryggmedlemmer er knallbra og kjempenyttige. Så det anbefales altså. Ølportalen er også et fint og mer useriøst sted som man bør sjekke ut titt og ofte. Litt lite aktivitet der i det siste, dessverre.

2 kommentarer:

  1. Gratulerer! Kjempespennende å følge bryggingen din!

    SvarSlett
  2. Gratulerer med dagen!
    Gleder meg til å prøve noe fra deg på NM!

    SvarSlett