fredag 10. desember 2010

Juleøl

Alle er kanskje ikke helt oppdatert på typedefinisjonen på tradisjonelt norsk juleøl, så jeg har sakset i fra Norbrygg:

M. Tradisjonelt norsk juleøl


OG  1.060-70
FG  1.014-22
vol.% 6,0-7,0
IBU 20-30
EBC 20-50

B/A: Svak til middels humleduft, og et svakt preg av fruktighet. Maltrik aroma.

F/U: Juleøl kan variere i farge fra kobber til mørk brun.

S: Det tradisjonelle juleølet er undergjæret med en utpreget maltsmak og middels bittersmak, liten humlesmak. Små mengder fruktighet kan forekomme.

F: Middels til stor fylde.

Eks: Aass juleøl, Ringnes juleøl.

Her er Norbryggs definisjon på spesialjuleøl:
 
 
N. Spesialjuleøl


Denne underklassen er ment å fange opp andre juleøl enn tradisjonelt

norsk juleøl, som f.eks. overgjærede varianter, krydrede varianter

og spesielt sterke varianter.

OG 1.050-100+
FG 1.010-20+
vol.% 5,0-10,0+
IBU 15-100
EBC 20-100
 
B/A: Ølet har typisk en maltrik aroma. Større eller mindre anslag av krydder/julekrydder/tørket frukt kan forekomme.

F/U: Ølet kan variere i farge fra kobber til mørk brun/brunsvart.

S: Maltsødme dominerer som regel disse ølene, og brente toner kan forekomme for de sterke eksemplarene. Humlepreget er som regel lavt. Kryddersmak fra spesielle tilsetninger kan forekomme. Alkoholpreg og vinøse/komplekse toner forekommer for de sterke eksemplarene. Fruktestere fra gjæringen kan være til stede for overgjærede eksemplarer.

F: Middels til stor fylde.

Eks: Nøgne Ø Underlig jul, Ringnes Julebokk

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar