Alle er kanskje ikke helt oppdatert på typedefinisjonen på tradisjonelt norsk juleøl, så jeg har sakset i fra Norbrygg:
M. Tradisjonelt norsk juleøl
OG 1.060-70
FG 1.014-22
vol.% 6,0-7,0
IBU 20-30
EBC 20-50
B/A: Svak til middels humleduft, og et svakt preg av fruktighet. Maltrik aroma.
F/U: Juleøl kan variere i farge fra kobber til mørk brun.
S: Det tradisjonelle juleølet er undergjæret med en utpreget maltsmak og middels bittersmak, liten humlesmak. Små mengder fruktighet kan forekomme.
F: Middels til stor fylde.
Eks: Aass juleøl, Ringnes juleøl.
Her er Norbryggs definisjon på spesialjuleøl:
N. Spesialjuleøl
Denne underklassen er ment å fange opp andre juleøl enn tradisjonelt
norsk juleøl, som f.eks. overgjærede varianter, krydrede varianter
og spesielt sterke varianter.
OG 1.050-100+
FG 1.010-20+
vol.% 5,0-10,0+
IBU 15-100
EBC 20-100
B/A: Ølet har typisk en maltrik aroma. Større eller mindre anslag av krydder/julekrydder/tørket frukt kan forekomme.
F/U: Ølet kan variere i farge fra kobber til mørk brun/brunsvart.
S: Maltsødme dominerer som regel disse ølene, og brente toner kan forekomme for de sterke eksemplarene. Humlepreget er som regel lavt. Kryddersmak fra spesielle tilsetninger kan forekomme. Alkoholpreg og vinøse/komplekse toner forekommer for de sterke eksemplarene. Fruktestere fra gjæringen kan være til stede for overgjærede eksemplarer.
F: Middels til stor fylde.
Eks: Nøgne Ø Underlig jul, Ringnes Julebokk
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar