mandag 30. april 2012

Picobrygg #2: Am. IPA

I dag tester jeg picobrygg(hakket under nano) nummer 2. Brygget skal bli fire liter etter kok. Denne gangen vil vi prøve på en amerikansk IPA, hvor all humlen tilsettes 5 minutter før kokeslutt. Oppskriften er ganske enkel:

Malt:
1,3 kg maris otter
30 g krystallmalt

Humle:
50 g pacific gem

Gjær:
Wyeast 1318, slurry fra APA

OG(e): 1068
FG(e): 1012
IBU: 94 (med all humlen tilsatt så sent er det ingen av formlene som gir et fornuftig svar)

Jeg mesket i en 5 liters gryte. For å holde temperaturen, satte jeg kjelen i ovnen på ca 65-75 grader.

Ovnen er stilt på omtrent 65-70 grader, slik at temperaturforskjellen mellom mesk og omgivelsene er minimale.

Ved å sette kjelen i ovnen, er det enkelt å holde rett temperatur i mesken.

Etter en time ble mesken skylt med ca fire liter vann. Må bruke en del kjeler og boller for å få det til. Hadde regnet med et utbytte på 65 %, og jeg traff verdiene etter meskingen.

Vørteren kokes i to kjeler, fordi jeg ikke har en som er stor nok. Dette gir mye avdamping, og kan også gi karamellisering. Viktig å ikke koke for kraftig, med andre ord!

Koking av vørter. Fin rullende kok.

Underveis i kokingen merket jeg at jeg ikke fikk den avdampingen jeg. Hadde regnet med, og estimert OG var et stykke unna. Jeg kompenserte med sukker. Jeg glemte å sjekke OG, men fem min før lå den på ca 1065 i følge mitt refraktometer.

I et spontant øyeblikk økte jeg mengden humle til 60 gram. 60 gram i 4,5 liter er mye! Vørteren var grønn etter kok, og det ligger et tykt lag i bunn av gjæringsballongen. Spent på hvordan dette blir.

60 g Pacific Gem. I et vanlig brygg på 22 liter ville dette tilsvare omtrent 300 g! 

Grønn vørter, med en solid dose humlegrøt i bunn.

Flytting av humleplanter

Humlen som jeg har hatt i blomsterkasse på terrassen har ikke gitt særlig med avling hittil etter tre sesonger. Det er begrenset med sol bak, og klatremulighetene er dårlige. Derfor bestemte jeg meg for å flytte planten i år.

Da jeg gravde den fram, viste det seg at det ikke var noe galt med rotsystemt i hvert fall. Hele kassen var full av røtter, og noen av dem ganske kraftige. Jeg tok frem tre røtter som så vidt hadde begynt å gro årets første spirer, og plantet dem foran huset. Her er det mer sol og litt mer ly for regn. Klatremulighetene er mye bedre. Så gjenstår det å se om humlen trives her. To av røttene (rhizomer) har allerede begynt å spire:

lørdag 21. april 2012

#67 Am Pale Ale

I dag brygges det en amerikansk pale ale, som skal serveres i en bursdag. Utgangspunktet er en pale ale jeg serverte i tilsvarende selskap i fjor, som fikk mye skryt. Humlevalgene mine er basert på det jeg har av rester fra andre bygg.

Garm Am. Pale Ale
22 liter, 75 % utbytte

Malt:
4 kg maris otter
0,5 kg hvetemalt
0,2 kg carapils
0,15 kg krystallmalt
0,15 kg caramalt

Humle:
20 g northern brewer 10,5 % i 60 min
24 g cascade 5,5 % i 15 min
20 g amarillo 9,2 % ved kokeslutt
20 g columbus 12,9 % ved kokeslutt

Gjær:
Wyeast 1318 London ale III,

OG(e): 1053
FG(e): 1012
IBU: 32
EBC: 15

Mesket i 75 min ved 66 grader. Skal gjæres med temperaturkontroll på 19 grader i to dager, før jeg lar den stå i romtemperatur.

Jeg gjorde en stoooor brøler i dag. Da speidelen pep for å starte meskingen, satte jeg i maltrøret, helte i det knuste maltet. Da jeg skulle til å røre kom jeg på at jeg hadde glemt silplaten og -duken i bunn. Etter noen paniske utbrudd, var det bare å prøve å redde situasjonen. Jeg tappet av en del væske i kjeler før jeg helte hele mesken i en av mine gamle bryggekjeler. Deretter var det bare å vaske speidelen, og starte på nytt. Jeg mistet ikke så mye malt faktisk, og endte opp med meskeutbytte på 73 % ( SG 1046, ca 25 liter), bare litt under der jeg burde ha vært.

søndag 8. april 2012

Brygg #66: Havrestout

I dag brygges det havrestout. I går kveld forberedte jeg en gjærstarter på ca en liter. Før jeg gikk i gang med bryggingen, ble gjæren jeg høstet i går tilsatt for å gjøre den klar til gjære havrestouten. Gjæren startet nesten umiddelbart, som bilde viser. Kun væsken og gjæren på toppen skal tilsettes. Det som ligger i bunn er proteiner og død gjær.

Garm Havrestout
22 liter, 75 % utbytte


Malt:
3,65 kg maris otter
0,75 kg havreflak
0,3 kg sjokolademalt
0,2 kg svartmalt
0,2 krystallmalt
0,2 kg special B
0,2 kg carapils
0,15 kg brunmalt

Humle:
30 g chinook 12 % i 60 min
25 g fuggles 5 % i 5 min

Gjær:
Wyeast 1318 London ale III, slurry fra IPA

OG(e): 1057
FG(e): 1015
IBU: 42
EBC: 67

Mesket inn på 50 grader, deretter 45 min ved 65 grader og 20 min på 72 grader. Mesket ut i 10 min ved 77 grader. Ser ut til å ha et utbytte på 74 %, men fikk veldig lite vørter i forhold til vanlig. Jeg koker i 75 minutter som vanlig.

Legger ved noen bilder:


lørdag 7. april 2012

Høsting av gjær: top croping

I dag har jeg prøvd meg på en ny måte å høste gjær på. Vanligvis henter jeg gjær i fra gjærkaken etter å ha stukket over på fat (bottom croping). Ulempen med den teknikken er at du får med mye mer trub og humlerester, og gjæren bør vaskes. Kvaliteten på gjære kan også være varierende.

Ved top croping høster man gjæren når den har steget og lagt seg på toppen av vørteren. Denne teknikken fungerer ikke like bra med alle gjærstammer, og det må være en alegjær. Fordelen med denne teknikken er at du får renere, mer vital gjær. Ulempen er at du må høste fra et øl under gjæring, og faren for infeksjon er større.

Gjæren skal brukes i en havrestout. Siden IPAen skal tørrhumles, valgte jeg å prøve denne teknikken. Det er vanskelig å få ut noe gjær med bottom croping etter tørrhumling. Humlen legger seg nemlig etter hvert oppå gjærkaken. Med top croping får man også raskere gjær, siden man slipper å vente til man stikker om ølet før man får tilgang på gjæren.

Her er noen bilder fra høstingen:

Her er utstyret som trengs: En beholder til gjæren, noe å høste gjæren med og folie til å dekke over beholderen (man bør ikke forsegle gjæren, da kan du få en bombe!). Alt må selvsagt desinfiseres nøye.

Høstet gjær

fredag 6. april 2012

Forberedelse til havrestout

I dag har jeg ristet havregryn til en ny havrestout. Grynene er axa lettkokte havregryn. Jeg steker dem i ovnen i 18-20 minutter ved 175 grader. Tenkte jeg kunne legge ut bilder av havren før og etter risting i ovnen.

onsdag 4. april 2012

Brygg #65: Garm Vestkyst

I dag har påskeferien startet for meg også, men i stedet for å dra på en krampeaktig tur til fjellet for å gå slalåm fra snøflekk til snøflekk (ikke misforstå, jeg skulle gjerne vært på påskefjellet og gått på fine skiturer. Da er snø (og hytte) en fin ting å ha) skal jeg brygge øl. En stund siden jeg brygget IPA, og jeg føler heller ikke at de siste har vært superbra. I dag skal jeg brygge en basert på Kinns Vestkyst, som kanskje er min favoritt (Amager IPA er også høyt oppe på listen). Oppskriften ligger på norbryggforumet og på bryggselv.no. Jeg har gjort en liten i humletilsetningene, nemlig at centenial er byttet ut med amarillo (fordi jeg var overbevist om det skulle være amarillo da jeg handlet). Ellers blir oppskriften tilpasset systemet mitt, slik at jeg OG og FG blir noe lavere enn Kinns versjon.

Garm Vestkyst
22 liter, 70 % utbytte

Malt:
5,15kg maris otter
0,22kg krystallmalt ~150 EBC
0,22kg caramalt ~40 EBC

Humle:
13g columbus 12,9 % i 30 min
13g amarillo 9,2 % i 30 min
13g simcoe 13,5 % i 30 min


13g columbus 12,9 % i 15 min
13g amarillo 9,2 % i 15 min
13g simcoe 13,5 % i 15 min


13g columbus 12,9 % ved kokeslutt
13g amarillo 9,2 % ved kokeslutt
13g simcoe 13,5 % ved kokeslutt


15g columbus tørrhumle
15g amarillo tørrhumle
15g simcoe tørrhumle

Gjær:
Wyeast 1318 London ale III, 2 liter starter

OG(e): 1060
FG(e): 1010
IBU: 62
EBC: 17
Abw(e): 6,4 %

Meskes på 65 grader i 75 min, utmesk i 10 min på 77 grader.

Jeg har tenkt til å kjøre en whirlpool i 15 min før jeg starter kjølingen. Dette vil gi mer bitterhet enn de beregnede 62 IBU. Etter å ha hørt på en god del podcaster fra The Jamil Show, og de mener å oppleve å få en bedre humlemunnfølelse av å kjøre en whirlpool slik som de kommersielle bryggeriene gjør. Alle større bryggerier gjør dette, for å forsøke å skille trub og humle fra vørter og fordi volumet deres er så stort at de ikke klarer å kjøle alt ned på 20 min slik hjemmebryggere gjør.

søndag 1. april 2012

Resultater fra NM 2012

Forrige helg var det NM i hjemmebrygging. Jeg deltok med tre øl i flaskekonkurransen:
- barleywine
- imperial stout
- kvadruppel(mørk sterk belgisk øl).

Ingen av mine kom seg videre fra forbedømmingen. Jeg vet at konkurransen at tøff i år, men jeg er litt skuffet likevel. Til neste år skal jeg forsøke å brygge øl spesifikt til NM.

Barleywinen fikk ok tilbakemeldinger, 34 poeng av to dommere.

Imperial stouten fikk veldig bra kritikker, 39 og 40 poeng. Litt mye kullsyre, ellers lite å utsette på den.

Kvadruppelen hadde dessverre stått som en fontene ut av flasken, og fikk dermed ikke bedømming. Det suger hardt, men sånn er det bare.

Bærum Humlekongelig Hjemmebryggerlaug hadde felles bord på NM i år også. Vi hadde totalt syv øl å tilby. Personlig synes jeg våre øl holdt meget høy kvalitet i forhold til resten, men publikum var tydeligvis ikke enige med oss. Ingen blant de 30 beste. Jeg deltok med en røykporter og en hvete-IPA. (Jeg skal legge til oppskriftene der etterhvert)

Bestått

Wohoo! Jeg besto øldommereksamen!! Og nei, det er ikke aprilsnarr, jeg fikk svar i går.

Jeg fikk prøve meg som dommer i forbindelse med NM, og det veldig interesant. Siden jeg deltok med barleywine, imp. Stout og mørk sterk belgisk ale, fikk vi en fligth med øl i klasse 13: speialøl. Her var det øl tilsatt krydder, frukt, kaffe o.l. Det var en vanskelig klasse å dømme, men jeg tror jeg gjorde en ok jobb. Mye bra øl!