lørdag 24. mai 2014

Granskuddsirup




Ferske granskudd. Lysegrønne og mye.
I dag dro familien ut i skogen for å samle granskudd. Disse kan nemlig benyttes til å lage granskudd sirup. Madammen hadde sett for seg å bruke dette til mat, mens jeg hadde planer om å bruke det i øl. Vi fikk nok til at begge ble  fornøyde. Oppskriften er veldig enkel:

Legg de grønne, myke skuddene i en gryte, og dekk de så vidt med vann.
Kok opp og la det koke i 30 min på middels varme.
Sil av avkoket (lågen).
Tilsettet to deler sukker til tre deler låg, og kok inn til sirup.

Innkoking til sirup
 Vi plukket omtrent en halv pose, eller fire liter, med granskudd. Lågen var lysegrønn etter koking med granskuddene. Selve innkokingen tok for vår del omtrent halvannen-to timer (fra fire til en liter). I løpet av kokingen blir sirupen lys rød, og vil nok med lenger innkoking bli mørkere og mørkere. Dette skyldes maillardeffekten (ikke karamellisering, temperaturen er for lav).

Ferdig produkt. Søt og god.
Jeg har lyst til å bruke denne sirupen i et juleøl, inspirert av De Struise Pannepot. Det vil si en belgisk mørk  sterk ale (eller var det sterk mørk?)  Må begynne å jobbe på en oppskrift.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar