fredag 15. februar 2013

#84 Janets Brown

Gjæringskar og -skap ble ledige i går, da både PF-ølet, schwarzbieren og pilsen ble fatet og flasket. NM nærmer seg meg storskritt, så det er ingen anledning til å hvile. Derfor har jeg brygget min amerikanske brown ale, Tastys Janets Brown, et mye omtalt øl på The Brewing Network. Dette er min versjon, tilpasset mitt oppsett og tilgjengelig malt (manglet carapils). 

Garms Brown
22 liter, 75 % utbytte

Malt:
4,7 kg maris otter
0,44 kg pale crystal 80 EBC
0,36 kg hvetemalt
0,18 kg sjokolademalt

Humle:
25 g Nortern brewer 10,5 % Mash hop
15 g Nortern brewer 10,5 % i 60 min
27 g Nortern brewer 10,5 % i 15 min
40 g Cascade 7 % i 10 min
42 g Cascade 7 % ved kokeslutt
56 g Centennial tørrhumle

Gjær:
WLP001, 1+1 liter starter i henhold til mrmalty.com

OG(e): 1060
OG(m): 1060
FG(e): 1014
IBU: 48
EBC: 39

Meskeprogram: Innmesk: 62°C, sacc.-rest: 67°C i 75 min, utmesk: 77°C i 20 min
Koketid: 75 min

Første gang jeg prøver mash hopping, altså humle i mesken. Jeg kan ikke si jeg kjente veldig mye smak av humle i vørteren etter mesk, men noe var der. Er heller ikke sikker på om det kommer til å gjøre stort bidrag i et slikt smaksrikt øl, men tiden vil vise. Traff OG, men fikk litt mindre vørter enn beregnet.

I går var også første gang jeg forsøkte meg på beregne vannjustering selv, for å treffe vannprofilen til Tasty. Siden vannet mitt er anderledes enn det de har i California, klarte jeg ikke å treffe 100 %, men ganske nært.


Kvernet malt og humle.


Bryggeriet.


4 kommentarer:

  1. Morsomt, den står som neste øl hos Myra Bryggeri også. Og fra smaksnotatene dine å bedømme, må jo "forbannet god" være noe å glede seg til!

    SvarSlett
  2. Moro. Jeg prøvde også å bygge opp bryggevannet mitt slik Tasty gjør. Kom ikke helt i mål med mitt vann, men ganske nærme. Han har 350 ppm sulfat, så det er ikke rart humlen er fremtredende.

    SvarSlett
  3. det er 22 L ferdig etter kok?

    SvarSlett
  4. 22 liter i gjærongskaret, så ca 23 liter etter kok på mitt oppsett.

    SvarSlett