torsdag 6. september 2012

Picobrygg #3: Imperial Stout

Etter å ha prøvd å brygge minibrygg i mine små kjeler, har jeg kommet til den konklusjon at den beste måten må være BIAB: Brew in a bag. I dag testes den teorien. Jeg har kjøpt inn en 11 liter kjele fra IKEA, og en meskepose fra bryggselv.no. Tanken er å brygge etter "no sparge"-metoden. Det går ut på å meske med alt vannet du trenger for å sitte igjen med full før-kok-volum.

BIAB - meskepose (finmasket i sidene, og grovmasket i bunn) oppi en kjele. 

Jeg fant ut at kjelen er litt for liten for 9 liter vann og litt over to kilo malt. Men dette er nok helt maks av hva jeg kommer til å brygge på dette oppsettet. Jeg brukte ca 7-8 liter vann, og skylte med ca 2 liter. Dette ga meg omtrent 7 liter vørter, SG 1076. Rett på målet! Etter 90 min kok, satt jeg igjen med ca 3,5 liter vørter med OG på ca 1120! Det blir imperial med stor "I"!


Skalaen går ikke så langt, men siden jeg vet at den viser 4 grader for mye, tipper jeg OG rundt 1120.


Garm Imperial Stout
4 liter, 65 % utbytte

Malt:
2,2 kg maris otter
40 g special B
30 g pale chocolate malt
30 g chocolate malt
30 g black malt
30 g roasted barley

Humle:
12 g columbus 12,7 % i 60 min

Gjær:
WLP 007, slurry

OG(e): 1121
OG(m): 1120
FG(e): 1033
IBU: 68
EBC: 97

  
Alt i alt gikk bryggen ganske bra. Strevde litt med å få overført i fra kjele til glassballongen, men det gikk på et vis. Trakt står på handlelisten.

Glassballong og blow off-slange.


2 kommentarer:

  1. Tøft! Selv bruker jeg 20 liters kjele fra Coop Xtra, og bryggeposer kjøpt på eBay. Funker som bare det =D

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Jon, hvor store batcher klarer du i den 20L kjelen? :)

      Slett