I dag fikk jeg tid til å brygge igjen. En tysk altbier sto på programmet. Jeg slet med finne gjær, da jeg ville bruke wlp036 Düsseldorf alt ale yeast. Jeg fant den nemlig kun i nettbutikk. Jeg vil aller helst unngå å sende gjær med posten. Etter å ha sjekket litt på alternativer, så jeg at White Labs også anbefaler wlp029 German/Kölsch ale yeast. Denne fantes i butikken, så da ble valget enkelt. De anbefaler ikke å gjære denne under 18°C, selv om man jo forbinder altbier og kölsched «kald» gjæring. Mulig White Labs kun sier dette fordi de er redd for at man kun bruker en pakke gjær, uten gjærstarter, og da får for lite gjær. Jeg tenker å starte på 16°C og så skru opp. Jeg har lagd en liten starter med to pakker gjær.
Garm Altbier
22 liter, 75 % utbytte
Malt
2,5 kg pilsenmalt
2,5 kg Best munich, 15 EBC
0,25 kg Best viennamalt
0,25 kg Best melanoidinmalt, 70 EBC
Humle
45 g spalter select 5,3 % i 60 min
55 g spalter select 5,3 % ved kokeslutt
Gjær
White labs wlp029, to pakker i en liter starter
OG(e): 1.059
FG(e): 1.012
IBU: 26
EBC: 16
Notater
Etter brygging: OG 1.058, 22 liter. Tilsatt 1 l/min okysgen i 1 min. Satt til gjæring på 16°C.
27.8.18: Synlig gjæring på ettermiddagen. Økt temperaturen til 17°C.
28.8.18. God aktivitet i gjærlåsen. Økt temperaturen til 18°C.
29.8.18: Økt temperaturen til 19°C.
30.8.18: Økt temperaturen til 20°C. Aktiviteten i gjærlåsen har avtatt.
9.9.18: Tappet på fat. FG 1.015, 5,7 % alkohol
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar