søndag 7. oktober 2018

#170 Nissegodt

En hver hjemmebrygger med respekt for seg selv brygger til jul. Ideelt sett burde jeg ha brygget dette i sommer, men jeg satser på et ikke for stort (lavere OG og alkoholprosent), slik at det skal gå fint med kortere lagring. Oppskriften er en klassisk old ale, med Billingtons melassesukker. Melassesukker vil gi et rompreg til ølet, som passer fint i old ale.

Garm Nissegodt, Old ale
22 liter, 75 % utbytte

Malt
4,4 kg maris otter
0,4 kg amber malt
0,2 kg pale crystal malt, 75 EBC
0,2 kg krystallmalt, 120 EBC
0,1 kg mørk krystallmalt, 275 EBC
0,5 kg maltekstrakt
0,25 kg Billingtons Molasses

Humle
40 g target 9 % i 60 min
25 g fuggles 5 % i 5 min

Gjær
White Labs wlp013, 3 liter starter

OG(e): 1.068

FG(e): 1.015
IBU: 42
EBC: 34

Innmesk: 62 °C |0 min på 62°C, 40 min 72°C. Utmesk 10 min på 78°C. Mesken skylt med seks liter vann (78°C). Koketid 75 min.

Notater

Etter brygging: Endte opp med 22 liter, OG 1.064. Litt lavere enn forventer, men innafor. Oksygentanken min var tom, så det ble tilsetting på gamlemåten. Litt kjipt at det skulle skje akkurat på dette ølet, med høy OG. Krysser fingre for at det går bra. Satt til gjæring på 19°C. 

23.10.18: Tappet på fat. FG 1.017, 6,2 % abv. Smaken er lovende!



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar