fredag 26. september 2014

#116 Tzarens stout

Sagaen om de to gjærstammene og fire ølene er snart ved veis ende. I går ble det siste ølet brygget med white labs wlp013-gjæren. På programmet sto en imperial stout.

Oppskriften er løst basert på en tidligere imperial stout som jeg brygget i 2010 (!). Maltsammensetningen og humletilsetningene er forenklet, og jeg bruker en annen gjær, så jeg forventer strengt tatt ikke et identisk øl.  Gjæren ble høstet en snau time før den ble tilsatt vørteren, og allerede i dag er gjærlåsen full av gjær og det er øl overalt i gjæringskaret.

I stedet for Billingtons Molasses, brukte jeg Dark Muscavado. Jeg er ikke sikker på hvor stor forskjell det er på disse typene, men mange har brukt Dark Muscavado i mørke øl med stort hell.

Garm Tzarens stout
22 liter, 75 % utytte


Malt:
4,2 kg pale ale malt

0,6 kg havreflak, ristet i ovnen på 175C i 15 min
0,2 kg brunmalt
0,4 kg ristet bygg
0,2 kg mørk karamellmalt
2 kg lys spraymalt

Humle:
70 g target 11,2 % i 60 min
30 g fuggles 5,1  % i 5 min

Gjær:
White Labs wlp013 London ale, slurry fra #114 Havrestout


Innmesk: 52°C. 62°C i 30 min og 72°C i 30 min. Utmesk 78°C i 10 min. Skylt mesken med seks liter vann.

Koketid: 90 min
OG(e): 1.094
FG(e): 1.025
IBU: 88
EBC: 69

Gjæres ved 18°C i tre dager, deretter romtemperatur i elleve dager.

Dark Muscavado for smak og spraymalt for å øke OG.

Deilig, mørk vørter.

Dårlig utbytte, dessverre, men fortsatt innenfor imperial stoutkategorien.

Notater:
Etter brygging: Endte på 23 liter, OG 1.085.

26.9.14: Sjekket tilstanden i gjæringsskapet etter 24 timer, og her hadde gjæren presset seg opp gjennom gjærlåsen, og det fløt øl utover alt. Gjæren er tydeligvis lykkelig.

28.9.14: Akiviteten har roet seg ned. Økte temperaturen til 19°C.

29.9.14: Økt temperaturen til 20°C.

30.9.14: Satt ølet i romtemperatur. SG omtrent 1.030 (litt vanskelig å lese av nøyaktig på grunn av mye skum. Smakte lovende.

14.10.14: Tappet ølet på fat med 110g sukker. FG 1.022, 8,5 %. Tappet også to liter på en glassballong sammen med 35g medium franske eikekuber som har ligget i bourbon. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar