mandag 8. september 2014

#114 Havrestout


Tapping av vørter over på gjæringskar.
Det begynner å bli lenge siden jeg har brygget en skikkelig imperial stout, og det er det på tide å gjøre noe med. For å få nok gjær til et skikkelig stort øl, lagde jeg først en havrestout.



I motsetning til forrige havrestout, brukte jeg havreflak i stedet for havremalt. Flakene er ristet i ovnen på 175 °C  i 15 min.

Jeg klarte å glemme å måle opp 120g med ristet bygg. Jeg hadde 80g rester, og hadde kjøpt inn en ny pose, men jeg klarte likevel å glemme. Uansett blir ølet mørkt nok, og det er gode mengder sjokolademalt i brygget.

Garm Havrestout
22 liter, 75 % utbytte

Malt:
3,7 kg pale ale malt
0,7 kg havreflak
0,2 kg krystallmalt
0,2 kg sjokolademalt
0,08 kg ristet bygg

Humle:
20g target 11,4 % i 60 min
25 g fuggles 5,1 % i 5 min

Gjær:
White labs WLP 013 London ale yeast, 1,2 liter starter i henhold til mrmalty.com

Innmesk: 52°C.  62°C  i 25 min og 72°C i 30 min. Utmesk 78°C i 10 min. Skylt mesken med seks liter vann.

Koketid: 75 min
OG(e): 1.052
 FG(e): 1.015
IBU: 29
EBC: 57

Gjæres ved 19°C i tre dager, deretter romtemperatur i elleve dager.

Notater:

 Etter brygging: Utbyttet etter mesking ble noe dårlig (69 % i stedet for 78 %), så jeg justerte ned humletilsetningene med 5g. Endte tilslutt på 22 liter, OG 1.046.


Målig av OG. Bryggepermen ses i bakgrunnen.
10.9.14: Satt i romtemperatur.

25.9.14: Tappet på fat. FG 1.014, 4,2 % abv. Smaken virker lovende. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar