mandag 10. mars 2014

#106 Engelsk IPA

Fortsatt mange ledige fat, så det er ingen grunn til å ikke brygge (finnes det egentlig grunner til å ikke brygge?). I dag brygges det engelsk IPA. Det er faktisk første gang jeg brygger denne stilen. Jeg er veldig glad i engelsk bitter, på grunn av de milde, gode smakene. Dette blir et mer arggessivt øl, med markant bitterhet og masse humle etter at kokingen er ferdig. For å finne inspirasjon, har jeg lyttet masse på forskjellige episoder fra "The Jamil Show" (inkl. "Can you brew it" og "Brewing with style") fra The Brewing Network. 

Garm Snabeløl
22 liter, 75 % utbytte

Malt:
4,3 kg pale ale malt
0,4 kg amber malt
0,2 kg pale crystal malt
0,36 kg torrified wheat (puffet hvete)
0,2 kg sukker

Humle:
25 g magnum 14.7 % i 60 min
50 g east kent goldings, 15 min hop stand/whirlpool
30 g bramling cross, 15 min hop stand/whirlpool
30 g east kent golding tørrhumle
50 g børsmelding cross tørrhumle

Gjær:
Wyeast 1318, slurry (223 mrd, ca 1,5dl)

Innmesk: 62°C. 62°C i 30 min og 72°C i 30 min. Utmesk 77°C i 10 min. Skylt mesken med seks liter vann.


Koketid: 75min
OG(e): 1.058
FG(e): 1.010
IBU: 45
EBC: 21

Gjæres ved 19°C i tre dager, deretter 11 dager i romtemperatur. 




Notater:

Etter brygging: Fikk 21 liter med OG 1.058. Vørteren smakte søtt med en kraftig bitter ettersmak. Måtte høste litt gjær fra rugporteren for å få nok gjær. Hadde ca en desiliter fra påskeporteren, så jeg tok tre-fire skjeer fra toppen av ølet. 

13.3.14: Satt i romtemperatur. 

14.3.14: Tilsatt 20g EKG og 40g Bramling Cross.

23.3.14: Tappet på fat med 60g sukker. FG 1.012, 6 % abv. Ølet smaker veldig godt, ren gjæringsprofil og en tydelig bitterhet.

4.4.14: Første smakeprøve i dag. Den ble veldig god!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar