Det er stille på bloggen for tiden, noe som skyldes at det ikke har blitt brygget på en stund (med unntak av kurset jeg hold i november). Men det betyr ikke at jeg ikke har mange planer og ideer til nye brygg. Blant annet må jeg jo ha et juleøl neste år, og vurderer å starte en tradisjon med å brygge 1. nyttårsdag (som småbarnsfar er faren for ekstrem fyllesyke og skallebank betraktelig redusert!).
Det er på tide å sette årets juleøl på tapp. Det ble prøvesmaking forrige helg, og det virker lovende. Ikke superspennende i smak, men god og ren. Målet med neste juleøl er derfor litt mer kompleksitet i smaksprofilen. Hittil ser oppskriften slik ut:
Malt:
3 kg lys munchnermalt 15 EBC
3 kg mørk munchnermalt 25 EBC
1 kg pilsmalt
0,4 kg caramalt
0,3 kg special B
0,1 kg pale chocolate malt
0,1 kg chocolate malt
Humle:
Magnum til 20-25 IBU i 60 min
Gjær:
WLP 833 Bock
OG(e): 1076
FG(e): 1020
IBU: 20-25
EBC: 46
Tanken er litt mer maltkompleksitet, men det viktig å ikke prøve å dytte så mange malttyper som mulig. Masse malttyper i øl kan ofte gi en udefinerbar maltsmak, ikke nødvendigvis kompleksitet. Lys og mørk munchnermalt har litt forskjellig smaksprofil, og pilsmalten er der for å gi nok enzymer til å konvertere spesialmalten Munchnermalt har visstnok så vidt nok til å konvertere seg selv, så da kan det være greit å bruke litt pilsmalt som har masse enzymer.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar