mandag 15. oktober 2012

#77 Bitter

I går dukket det opp en anledning til å brygge. Flaks at jeg hadde vasket gjær i fra amber alen da! Jeg lagde en liten starter på 500ml for å vekke liv i gjæren / sjekke at den faktisk var i live. Det var den i aller høyeste grad. Sommerbitteren min gikk tom for noen uker siden, og jeg liker å ha et øl med lite alkohol tilgjengelig. Derfor falt valget på en bitter. I motsetning til sommerbitteren, som skulle være lys og lett, ønsket jeg å flytte balansen mer mot malt. Jeg hadde mindre caramalt enn jeg trodde (100g mot 250g) og var helt tom for krystallmalt. Jeg brukte det jeg hadde av caramalt, og brukte 300g mørk krystallmalt i stedet for 250g krystallmalt.

Vekten min spilte meg et puss i går. Jeg skulle totalt ha brukt ca 80g humle i går, men etter andre humletilsetting var det kun 20g humle igjen fra en 100g pose... jeg mistenker at jeg har brukt dobbel mengde på 15 min. I så fall blir teoretisk IBU (Tinseth) 44.

Garm Bitter
22 liter, 75 % utbytte

Malt:
3kg Maris otter
0,3kg amber malt
0,2kg biscuit malt
0,1kg caramalt
0,3kg mørk krystallmalt

Humle:
37g challenger 6,4 % i 60 min
20g challenger 6,4 % i 15 min
20g challenger 6,4 % i 0 min

Gjær:
WLP039 Nottingham ale, slurry

OG(e): 1040
OG(m): 1042
FG(e): 1010
IBU: 39
EBC: 25

Mesket i 75 min på 69 grader, kokt i 75 min. Tilsatte gjærnæring og irish moss ved 15 min gjenstående koking. Ølet står nå til gjæring på 18 grader.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar