søndag 16. mai 2010

Refraktometer

På fredag fikk jeg testet refraktometeret for første gang. Jeg var selvsagt skeptisk til nytt måleinstrument, og hadde lest på norbryggforumet at det kunne lønne seg å kalibrere det med vørter med kjent SG istedet for vann, og gjorde derfor dette. Personlig synes jeg refraktometeret fungerte ypperlig. Jeg tok noen kontroller med oeschlevekten i tillegg, og den viste noen få grader høyere. Så lenge jeg tok høyde for dette, var det ganske greit å bruke refraktometeret til å kontrollere hvordan skyllingen gikk. Til å måle OG brukte jeg oeschlevekten.

Min erfaring etter å ha brukt refraktometeret på to brygg er at det et hendig verktøy for å ha kontroll på sukkerinnholdet i vørteren under bryggingen, både under skylling og koking. Det jeg har er nok ikke 100% nøyaktig med vørter, men gir en veldig klar pekepinn. Eneste minus er at jeg må regne om fra brix til oeschle eller plato, men det fikser Beersmith for meg. Har du noen hundrelapper til overs, kjøp et! Jeg har også sett refraktometere med oeschleskala, men de var dyrere. Men den som leter finner sikkert billig.

Jeg fikk også testet bazookaskjermen min ordentlig også på fredag. Selv med over 100g humleblosmt, samt litt pellets gikk den ikke tett før helt mot slutten. Rundt to liter ble igjen i kjelen, men det er ikke så værst med så mye humle uansett, så jeg er veldig fornøyd. Nå trenger jeg ikke bruke humlepose lenger. Må bare passe på å kjøpe blomst og ikke pellets fremover.

Rapport fra dobbeltbryggedagen.

Etter åtte timer var bryggedagen på fredag over. Det hele gikk faktisk veldig bra. Etter at vørteren til steameren var overført til gjæringsdunk var det bare å starte skyllingen av amberen.

Nok en gang fikk jeg godt utbytte etter mesking, på ca 81 og 88%. Dessverre var det litt dårlig kok på steameren, kun 2 liter kokte bort, slik at OG endte på ca 1049 istedet for 1052. Ingen krise det, men avdamping bør ligge over 8% i timen, og jeg hadde kun 7,5%. Jeg må se på hvordan jeg forbedre dette fremover. Kanskje må jeg gå over til gass?

Amberen fikk et fantastisk utbytte på 88%, og jeg endte derfor opp med 21 liter med OG 1070! I etterpåklokskap burde jeg ha skylt litt lenger, for å få mer væske (med lavt sukkerinnhold). Da hadde jeg kanskje endt opp med 23 liter, og en OG som er nærmere det jeg ville ha. Veldig usikker på hvordan gjæren takler dette. Jeg er også usikker på om jeg skal vanne ut ølet litt, eller om jeg skal la det være. Tipper jeg lar det være...

Legger til noen bilder fra bryggedagen.

 

fredag 14. mai 2010

Dobbeltbrygging: Brygg #21 California common og brygg #22 Amber ale.

I dag har jeg tatt meg en avspaseringsdag for å brygge øl. To øl, faktisk. Dagens første brygg er en california common. Det andre blir en amber ale, en lett modifisert utgave av forrige amber ale. Planen er å meske amber alen mens jeg koker steameren, og dermed spare tid. Veldig spent på hvordan dette går, men i verste fall må amberen stå og meske seg lenger enn planlagt. IPA'n min sto i fem timer, og det virker til å ha gått utmerket bra, så jeg er ikke bekymret.

Garm Strandøl (california common)
22 liter ved 75% utbytte

Malt:
4,4 kg Marris otter
0,2 kg Krystallmalt
0,2 kg Mørk krystallmalt
0,1 kg Carapils

Humle:
25 gram Northern Brewer 10,5% i 60 min
20 gram Northern Brewer 10,5% i 15 min
20 gram Northern Brewer 10,5% i 0 min
20 gram Cascade 8,5% i 0 min

Gjær:
Wyeast 2112 California lager, 5 liter starter

OG(e): 1052
OG(m): ?
FG(e): 1016
IBU: 40
EBC: 23




Garm amber ale 
22 liter ved 75% utbytte

Malt:
4,2 kg Marris otter
0,8 kg pale malt (ikke nok marris otter)
0,25 kg Krystallmalt
0,25 kg Mørk krystallmalt
0,15 kg SpesialB

Humle:
10 gram Colubus 14,2% i 60 min
20 gram Amarillo 8,5% i 30 min
20 gram Amarillo 8,5% i 15 min
20 gram Amarillo 8,5% i 5 min
60 gram Amarillo 8,5% i 0 min

Gjær:
White labs WLP001 California ale, 2 liter starter

OG(e): 1060
OG(m): ?
FG(e): 1018
IBU: 41
EBC: 32


Akkurat nå meskes steameren. Jeg er fortsatt litt i tvil på amber alen. Mulig jeg kommer til å dytte med humle i ved kokeslutt, men da må det bli cascade eller columbus, for jeg har ikke mer amarillo igjen. Time vil skov!

lørdag 8. mai 2010

Humle og gjær

De siste dagene med sommerlige temperatuerer har gjort underverker for humlen min. I fjor plantet jeg tre forskjellige humler, hallenger, fuggles og early bird. Fugglesen viste ingen tegn til liv i fjor, og ble kastet etter at utvidelsene av verandaen gjorde at den uansett måtte flyttes. Early birden voske greit, men på grunn et arbeidsuhell under riving av den gamle verandaen ble det revet opp og kappet i to, rett over bakkenivå. Den ble flyttet til et mer solrikt sted, og det virket til å være liv i den. I år har den ikke vist noe tegn enda, dessverre, og jeg frykter det værste. Den som klarte seg best i fjor var challengeren. Den ble ganske stor, kanskje 3-4 meter, og har utviklet et bra rotsystem i den store blomsterkassen på terrassen. I fjor kom det kun et skudd opp av bakken (som du kan se i bildet), men i år teller jeg fjorten! Dette lover kjempebra. Bare de siste dagene har de vokst opptil flere centimeter. Jeg fikk ikke høstet noen humlekongler i fjor, da den var for sent ute med å blomstre, men i år er det lov å håpe på nok til ett brygg i hvertfall. Det blir interessant å prøve ut fersk humle kontra tørket. Nå må jeg bare være flink og passe god på den siste humleplanten min.

I dag har jeg laget to gjærstartere, en wyeast 2112 california lager til en california common, og en whitelabs WLP001 california ale. Jeg har ikke bestemt meg helt for hva jeg brygge av den enda, men mest sannsynlig blir det en lett pale ale. Gjærkaken fra denne kan jeg benytte på en ny IPA hvis det skulle passe seg.

Endelig er det varmt nok til å grille, og hva passer bedre enn grillmat og IPA? Skål!

-Øyvind

torsdag 6. mai 2010

Planlegging

For et par uker siden ble avgjørelsen tatt. Jeg orket ikke lenger vente på fellesbestillingen via norbryggforumet (interessen ser ut til å ha død ut), og besetilte fire nye fat selv, denne gangen fra Morebeer. Ca $116 for fire brukte fat og $12 for nye o-ringer til alle fatene. Ikke like billig som forrige gang, men ikke så ille heller. Verken Chicompany eller Brewers discount hadde fat inne nå, er visst en fattørke på gang. Fatene er ankommet Jetcarrier i New Jersey, så om en måneds tid har jeg fire nye fat å fylle opp.

Så er spørsmålet, hva skal jeg brygge? Jeg tror ikke jeg vil fylle opp alle fatene, da det er kjekt å ha et ledig fat man kan trekke rundt på (har vurdert å kjøpe et nytt 9 liters fat til dette formålet også) og det er uansett bare plass til tre fat i det andre kjøleskapet mitt. Fullt av flasker er det også... For tiden har jeg IPA, Imperial stout, Mild og Skotsk 80/- på fat. IPAen er knallgod nå, og forsvinner nok ganske kjapt. Stouten trenger lang tid og kan gjerne erstattes med et annet brygg frem til høsten. Milden har jeg begynt å miste troen på, den burde ha vært klar til drikking nå. Skotten er ikke langt unna å være klar for konsum.

Jeg har lyst til å ha noen øltyper som passer bra til sommeren, og jeg har tenkt å forsøke meg på en california common. Bør nok brygge en IPA til snart også. Jeg har også lyst til å brygge et øl til jul allerede, en Old Ale som kan få stå lenge og godgjøre seg før den nytes igjennom den kalde vinteren. Jeg føler jeg trenger en øl til som en sommerøl, men jeg vet ikke helt hva... forslag?