Utgangspunktet er en ganske standard berliner weisse, med 2/3 pale malt og 1/3 hvetemalt. Ingen humle. Jeg mesket og skylte som vanlig, før jeg lot den stå noen minutter på 80°C for å pasteurisere vørteren. Deretter ble den kjølt ned til 40°C og tilsatt lactobacillus delbruckii. Bakterien hadde jeg dyrket opp i en ro liter starter med 10 % eplejuice og bittelitt kalk (CaCO3), etter anbefaling fra Milk The Funk sin wiki. Etter ca. 1 1/2 dag ble ølet brakt tilbake til kokekjelen og kokt som vanlig. SG hadde sunket fra 1.030 til 1.018, så jeg tilsatte 500 g maltekstrakt, slik at gjæren skulle ha noe å jobbe med. Siden ølet blir kokt, er det nå et "rent" øl, og jeg trenger ikke være redd for å infisere resten av bryggeriet mitt. Gjæringskaret jeg brukte først er nå dedikert til surøl...
En lærdom fra denne runden med brygging, er at jeg trenger et pH-meter. Det vil hjelpe med å kontrollere når jeg kan avbryte bakteriegjæringen, og hvor mye melkesyre jeg skal tilsette vørteren for optimale forhold. Det er også aktuelt å gjøre for den rene gjærkulturen, for å forberede den på det sure miljøet den skal jobbe i.
Garm Pasjonsweisse, berliner weisse med pasjonsfruktpuré.
22 liter, 75 % utbytte
Malt:
2 kg pale ale malt
1 kg hvetemalt
Humle:
Ingenting!
Bakterie:
White labs wlp677 Lactobacillus delbruckii
Gjær:
White labs wlp00, slurry fra #141. Lagde en starter på en liter, med en liten dæsj melkesyre.
Koketid: 60 min (etter bakteriegjæringen)
OG(e): 1.030
FG(e): 1.010
IBU: 0 (mulig gjæren, som er høstet fra en IPA bidrar med noe)
EBC: 5
OG(e): 1.030
FG(e): 1.010
IBU: 0 (mulig gjæren, som er høstet fra en IPA bidrar med noe)
EBC: 5
Innmesk: 62°C. 62°C i 30 min, 72°C i 30 min. Utmesk 78°C i 10 min. Skylt mesken med fem liter vann.
Notater
Etter brygging: Endte opp med 25 liter, OG 1.030. Tilsatt bakterier og satt i kjøleskap på 38°C.
13.9.16: Ølet har gjæret ned til 1.018, og smaker surt (trenger pH-meter!). Helt over i speidelen og kokt i en time, menst for å konsentrere sukkeret. Tilsatt 500 g maltekstrakt. Endte opp med 22 liter,ny OG 1.030. Tilsatt 300 g pasjonsfruktpuré. Satt i kjøleskap på 20°C.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar