tirsdag 5. mai 2015

#123 Over There, Again

Det er viktig å brygge nok øl mot sommeren, og hos meg er lageret relativt slunkent (vel, ikke egentlig da. Imperial stout og old ale er ikke akkurat sommerøl). Jeg har lyst til å få til en perfekt amerikansk pale ale, og bestemt meg for å klare det i år. Derfor tar jeg tak i forrige pale ale, og videreutvikler den. Den hadde et fint preg fra maltet, men humlen manglet fullstendig. Akkurat hva som er årsaken, vet jeg ikke. Jeg minnes at humlen var fra 2013, og jeg har ikke særlig god erfaring med "late hopping" og "whirlpool hopping". Derfor har jeg sørget for at all humlen er fra 2014, og jeg har valgt et mer tradisjonelt humleskjema. I tillegg har jeg brukt litt simcoe på siste humletilsetning for en ekstra dimensjon.
Sist jeg brygget, gjorde bryggesjappen en liten feil, og blandet maltbestillingen min i samme pose. Derfor ble det ølet brygget med 4 kg pale ale malt, og 1 kg münchnermalt, i stedet for 4,5 kg og 0,5 kg. Dette ble rettet på i denne oppskriften.

Garm Over There, Again (Amerikansk Pale Ale)
22 liter, 75 % utbytte

Malt:
4,5 kg pale ale malt,  6 EBC
0,5 kg münchnermalt, 15 EBC

Humle:
18 g centennial 8,5 % i 60 min
25 g centennial 8,5 % i 15 min
25 g cascade 6,7 % i 15 min
20 g centennial 8,5 % ved kokeslutt
20 g cascade 6,7 % ved kokeslutt
30 g simcoe 11,3 % ved kokeslutt

Gjær:
White labs WLP 001 California ale, 1,7 liter starter i henhold til mrmalty.com

Innmesk: 62°C. 62°C i 30 min og 72°C i 30 min. Utmesk 78°C i 10 min. Skylt mesken med seks liter vann.

Koketid: 75 min
OG(e): 1.052
FG(e): 1.011
IBU: 39
EBC: 11

Gjæres ved 18°C i tre dager, deretter romtemperatur i elleve dage
r.

Notater:

Etter brygging: Endte på 22 liter, OG 1.054.

8.5.15: Økt temperaturen til 19°C. 

9.5.15: Økt temperaturen til 20°C. 

10.5.15: Økt temperaturen til 21°C.

11.5.15: Satt i romtemperatur.

14.5.15: Tappet på fat. FG 1.014, 5,3 % abv. God humlesmak, litt bortgjemt bak gjær akkurat nå. Satt rett i øleskapet med påsatt trykk (1 bar ved 8°C). 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar