torsdag 17. april 2014

#108 Belgisk blonde

I dag brygges første øl i (optimistisk) påvente av varme vår- og sommerdager. Blonden jeg brygget i fjor fikk veldig mye positiv tilbakemeldinger, og jeg er selv også veldig fornøyd med hvordan den ble. Derfor har jeg kun gjort små endringer på oppskriften jeg brygger etter i dag. Jeg har lagt til noe münchnermalt for å få mer maltsmak og kompleksitet, og jeg bruker wyeast 3787 i stedet for WLP570. Jeg går for forholdsvis lav alkoholprosent, slik at det kan nytes flere av den i (igjen optimistisk) sommervarmen uten å bli helt påseilet.

Garm Blonde
22 liter, 75 % utbytte

Malt og sukker:
3 kg pilsenmalt
0,3 kg lys münchnermalt, 15 EBC
0,3 kg viennamalt
0,3 kg havremalt

Humle:
60 g Hallertauer Mittelfrüh 4 % i 60 min

40 g Hallertaruer Mittelfrûh 2 % ved kokeslutt

Gjær:
Wyeast 3787 Trappisk high gravity, 1,1dl slurry i henhold til mrmalty.com

Innmesk: 62°C. 62°C i 30 min og 72°C i 30 min. Utmesk 77°C i 10 min. Skylt mesken med seks liter vann.


Koketid: 90 min
OG(e): 1.049
FG(e): 1.010
IBU: 28
EBC: 7

Gjæres ved 18°C i tre dager, deretter romtemperatur i elleve dager.

Helling av malt i maltrøret i Speidelen.

OG 1.046

Meget lys vørter.

Speidelen etter brygging. Masse humlerester.
Notater:
Etter brygging: Endte opp med 22 liter, OG 1.046. Lot vørteren stå i 30 min etter kjøling før jeg tappet over i gjæringskaret.

22.4.14: Økt temperaturen til 19°C.

24.4.14: Satt ølet i romtemperatur.

2.5.14: Tappet på fat. FG 1.003, abv 5,6 %. Veldig lav FG, men den smakte ikke surt eller infisert.. Må følge nøye med. Tilsatte 150g sukker og 10ml isinglass.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar