mandag 3. februar 2014

#103 Påskegodt

Bitteren har fått tre dager i kjøleskapet, har blitt flyttet inn i romtemperatur. På toppen lå en fin gjærkake, som jeg kunne høste. Da kunne jeg gå videre med neste brygg på planen, en porter til påsken.

Oppskriften er basert på sjokoladeporteren jeg serverte på NM i fjor. Jeg fikk en forferdelig tett mesk da jeg brygget den,så jeg hadde tenkt å bruke havremalt i stedet for flak denne gangen. Jeg var sikker på at jeg hadde kjøpt, men fant ikke posen i lagret mitt. Derfor ble det flak denne gangen også, men kun 340 g (det var det jeg hadde for hånden). I tillegg til masse sjokolademalt, slang jeg oppi appelsinskall. Håpet er en fin sjokoladesmak med et hint av appelsin. Perfekt i påsken, men andre ord. 

Garm Påskegodt
22 liter, 75 % utbytte

Malt:
4,3 pale ale malt
0,2 kg mørk krystallmalt
0,35 kg sjokolademalt 1175 EBC
0,2 kg sjokolademalt 905 EBC (pale chololate)
0,1 kg svartmalt
0,34 havreflak

Humle:
10 g northern brewer 10,5 % i 60 min
25 g galaxy 14,5 % i 15 min

Gjær:
Wyeast 1318, slurry fra #102 i henhold til mrmalty.com

Krydder:
Appelsinskall fra to store appelsiner i 5 min

Innmesk: 65°C. 68°C i 75 min. Utmesk 77°C i 10 min. Skylt mesken med seks liter vann.


Koketid: 75 min
OG(e): 1.057
FG(e): 1.012
IBU: 31
EBC: 94

Gjæres ved 18°C i tre dager, deretter 11 dager i romtemperatur.
 
  
 
Madammen hjelper til med riving av appelsinskall. Viktig å ikke få med det hvite, det er skikkelig bittert.

Ferdig revet appelsinskall. Det ble 42 g.


Mørk vørter. OG 1056.

Gjærslurry, høstet fra toppen av bitteren. Den var meget aktiv da jeg tilsatte den. Jeg holdt tilbake noe for ikke å få for mye. I følge mrmaly.com skulle jeg ha 1,1 dl gjær.


 Notater:

Etter brygging: Tilsatt 42 g appelsinskall de siste fem minuttene. Herlig aroma av appelsin i kjøkkenet, håper noe blir igjen i ølet! Fikk OG på 1.056 og 22 liter i gjæringsspannet. Tilsatte ca 1,5 dl aktiv gjærslurry.

7.2.14: Satt i romtemperatur

23.2.14: Tappet på fat. FG 1.014, 5,4 % abv. Smaken er lovende, men ikke så mye appelsinsmak. Vi får se hvordan den blir etter litt modning frem mot påske. 

3 kommentarer:

  1. Mmmmmmm, høres veldig bra ut. Lurer på om jeg også skal prøve meg på den?

    SvarSlett
  2. Jeg skal holde deg oppdatert. Det luktet godt i gjæringskaret :-)

    SvarSlett
  3. Jeg lagte min egen idag - med utgangspunkt i denne oppskriften.OG ble 1050. Mulig at den var ørlite høyere. Det var litt vanskelig å lese av pga mye skum. Så får vi se hvordan dette går - lukter godt.

    SvarSlett