fredag 7. februar 2014

#104 Svart

Bryggebonanza fortsetter, i dag med en schwarzbier. Jeg høstet gjær fra dunkelen da den gikk på fat. Den har stått en stund i kjøleskapet, så jeg vekket den til liv med en enliters starter i dag tidlig. Gjæringen var stort sett ferdig da jeg kom hjem fra jobb, så den er nok i god form.

Garm svart
22 liter, 75 % utbytte

Malt:
1,7 kg pilsmalt
2,8 kg münchnermalt 15 EBC
0,13 kg pale crystal 75 EBC
0,07 kg krystallmalt
0,2 kg sjokolademalt
0,1 kg roasted barley
0,1 kg carafa special III

Humle:
16 g magnum 14,6 % i 60 min
20 g hallertauer mittelfrüh 4,34 % i 15 min
0 g hallertauer mittelfrüh 4,34 % i 0 min

Gjær:
WLP 833, 2dl slurry i en liter starter

Innmesk: 62°C. 62°C i 30 min og 72°C i 30 min. Utmesk 77°C i 10 min. Skylt mesken med seks liter vann.

Koketid: 90 min
OG(e): 1.051
FG(e): 1.012
IBU: 31
EBC: 76

Gjæres ved 8°C i tre uker. 
Notater:

Etter brygging: Endte på 21 liter, OG 1.054. Stoppet kjøling på 14°C, tilsatte gjær og plasserte i kjøleskapet på 8°C.

11.2.14: Økte gjæringstemperaturen til 9°C.
13.2.14: Økte gjæringstemperaturen til 10°C.

21.2.14: Økte gjæringstemperaturen til 12°C.

25.2.14: Satte termostaten på 0°C, og koplet ut kjøleskapet, slik at temperaturen senkes sakte ned.

26.2.14: Temperaturen har allerede sunket til 6°C.

2.3.14: Tappet på fat.

14.3.14: Satt på kran, med trykk for karbonering.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar