Årets juleøl blir en doppelbock (jeg gir meg ikke!) og da passer bra å brygge en münchner dunkel (eller bayer som vi sier her på berget). Oppskriften er enkel, og baserer seg på fjorårets dunkel, med noe av münchnermalten byttet ut med pilsmalt.
For å redusere preget fra den brente malten, ble den malt separat på meget fin innstilling, og tilsatt i mesken ved utmesk. Fargeendringen var drastisk da jeg tilsatte maltet!
Garm Dunkel
22 liter, 75 % utbytte
Malt:
4 kg münchnermalt 15 EBC
0,5 kg pilsenmalt 3 EBC
0,2 kg carafa special III 1500 EBC
Humle:
11g magnum 14,7 % i 60 min
Gjær:
WLP833 German bock, 1,5 liter starter i henhold til mrmalty.com
Innmesk: 62°C. 69°C i 75 min. Utmesk 78°C i 10 min. Skylt mesken med seks liter vann.
Koketid: 90 min
OG(e): 1049
FG(e): 1018
IBU: 20
EBC: 56
Gjæres ved 10°C i tre uker. Temperaturen økes eventuelt til 16°C mot slutten for en diacetylrest hvis det trengs, før temperaturen skrus ned for lagring.
Notater:
Etter brygging: Endte på OG 1050, og 21,5 liter. Gjæren ble vekket med en liten starter (0,5 liter) tidligere på dagen. Hele starteren ble tilsatt i vørteren. Ølet står nå på 10°C.
27.1.14: Tappet på fat. FG 1.014 , 4,6 % abv. Står nå i kjøleskapet på 2°C.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar