torsdag 15. april 2010

Endelig øl på fat!


Etter drøyt to uker på fat er IPA'n nå karbonert, og jeg har tatt et par smaksprøver. Selv om dette er et sterkt øl, bør man ikke la det stå for lenge på fatet, etter som humlearomaen forsvinner med tiden. Jeg merket spesielt dette på amber alen min, som endret seg mye på et par måneder. Likevel har det nok godt av noen uker til før storkonsumet begynner. Den er utrolig bitter, og med masse humlesmak (jeg innser at et ølsmakekurs for å lære å beskrive ølene mine ikke hadde vært så dumt!). Helt sikkert ikke et øl for alle, men jeg synes det er fortreffelig! Jeg gleder meg til å prøve denne sammen med grillmaten i vår/sommer.

Stouten har stått en uke lenger på fat, men den trenger all den tiden den kan få, i hvert fall et par måneder. Den trenger også litt mer kullsyre.

Milden ble tappet på fat på mandag. Med sine 2% abv skal den ikke trenge så lang tid før konsum. I skrivende stund står den til karbonering på ca 0,85 bar ved 10 grader. Hittil smaker den ikke særlig godt, uten at jeg helt klarer å bestemme meg for om det er tegn på infeksjon eller at den bare trenger mer tid. Brown alen til NM var heller ikke særlig godt rett etter gjæring, men kom seg bra i løpet av noen uker, så jeg har ikke gitt den opp enda. Siden den er så lett, vil eventuelle feil og infeksjoner være lettere å oppdage, så jeg er spent på hvordan denne utvikler seg.

I går fikk jeg en pakke fra Hong Kong med et refraktometer. Et refrakotmeter kan brukes til å måle sukkerinnhold i en væske. Etter "tabben" under bryggingen av milden, som gjorde at jeg endte med OG 1031 istedet for 1038 (og mer vørter enn planlagt), innså jeg at en slik måtte jeg ha. Jeg kjøpte denne på ebay for ca $30 inklusiv frakt, så det er en billig investering. Refraktometeret måler i brix, som deretter må omregnes. Den kan i utgangspunktet brukes til å måle sukkerinnholdet i alkohol, fordi alkohol bryter lyset anderledes, men Beersmith har en kalkulator som kan regne ut alkoholinnholdet ut i fra målingen med refraktometeret. Jeg kommer nok til å bruke oeschlevekten for å måle OG og FG som før, for å være sikker.

2 kommentarer:

  1. Hvordan kan et refraktometer hjelpe deg å unngå slike tabber ?
    Var det denne du kjøpte http://cgi.ebay.com/New-0-10-Brix-ATC-Refractometer_W0QQitemZ380216647859QQcmdZViewItemQQptZLH_DefaultDomain_0?hash=item5886ada0b3#ht_1114wt_1134

    Spent på å høre - hvis det er til stor hjelp - tror jeg kanskje jeg skal slå til jeg også på et...

    SvarSlett
  2. En oeschlevekt er kalibrert ved 20 grader, slik at under brygging må man vite nøyaktig temperatur på vørteren for å kunne korrigere avlesningen. Med et refraktometer bruker man kun noen få dråper som raskt kjøles ned til riktig temperatur, slik at det er lettere å korrekt verdi underveis. I teorien, i hvert fall:-) Jeg får komme tilbake med erfaringer etter neste brygging.

    Jeg kjøpte mitt herfra:
    http://cgi.ebay.com/Brix-Refractometer-0-32-ATC-Fruit-Juice-Wine-CNC-Sugar_W0QQitemZ200461623362QQcategoryZ163866QQcmdZViewItemQQ_trksidZp4340.m263QQ_trkparmsZalgo%3DDLSL%252BSIC%26its%3DI%252BC%26itu%3DUCI%252BIA%252BUA%252BFICS%252BUFI%252BDDSIC%26otn%3D20%26po%3D%26ps%3D63%26clkid%3D9173077559507802110

    SvarSlett