søndag 27. desember 2009

Brygg 014: ESB

Det siste fatet må også fylles opp, så i går ble det brygging av årets siste øl. De tre ølene jeg har på fat nå, er ganske fyldige, og nærmest som koseøl. Tanken var derfor å lage et mer lettdrikkelig øl, og valget falt på en ESB (Extra Special/Strong Bitter). Etter å ha lest en del på nettet om ESB og studert oppskrifter, falt jeg på denne oppskriften:

Garm ESB (22 liter, 70% utbytte)


Malt:
4 kg palemalt
0,5 kg ambermalt
0,3 kg krystallmalt
0,3 kg hvetemalt

Humle:
55 gram Challenger 5,6% i 60 min
30 gram Challenger 5,6% i 15 min
40 gram Fuggles 5% ved kokeslutt

Gjær:
White Labs 007 Dry english ale

OG(e): 1048
FG(e): 1012
IBU: 39
EBC: 22

Mesket ved 65 grader i en time.

Jeg endte opp med et utbytte på ca 62%, som er latterlig dårlig, men etter 90 min koking satt jeg igjen med 20 liter med OG 1047. Nå plupper det forsiktig i gjærlåsen, så da er det bare å vente nok en gang.

_________________________________________________________________________


Her er et bilde som viser oppsettet mitt nå. Slange fra mesketank til kokekjele, og kuleventil på kokekjelen. Veldig praktisk!



Her er havrestouten. Den har nå stått to uker i øleskapet under trykk (ca 1,3 bar ved 10 grader). Dette minner ingenting om første forsøk på havrestout. Den har fylde og passe brent smak. Om en måned eller to, så er jeg sikker på at denne smaker fortreffelig!



God jul og godt nytt år til dere som leser bloggen min. Veldig hyggelig at noen faktisk leser den og har nytte av den.

-Øyvind

fredag 18. desember 2009

Ett år med brygging

Ett år med hjemmebrygging er overstått. Det har vært oppturer og nedturer, men alt i alt et meget lærerik år. Jeg tenkte derfor jeg kunne forsøke å oppsummere hva som har skjedd og hva jeg har lært.

I løpet av et år har det blitt 13 brygg. To av dem har endt i dass, mye har vært av grei kvalitet, og et par har faktisk blitt svært vellykkede. Den viktiskte lærdommen fra disse bryggene er:

- Kontroll på rutiner. Kanskje et skjema for byggedagen hadde vært smart?

- Tålmodighet! Jeg har tatt smaksprøver på ølet i gjæringsdunken, og det har smakt helt jævlig. Første gangen jeg opplevde det, gikk brygget i dass. Men etter to-tre uker på flaske eller fat, er den fæle smaken borte, og resultatet er godt øl. Det er vanskelig å vente med å drikke ølet, men de fleste øltypene har godt av lang lagring, slik som for eksempel porteren jeg smakte etter et halv år. Nammenam!

- Lær bryggeriet ditt. Ved å skrive logg og notere alle verdier lærer man hvordan brygget vil oppføre seg, spesielt med tanke på utgjæringsgrad. En oppskrift fra en annen brygger kan ikke forventes å bli lik på ditt oppsett.

- Og kanskje viktigst: Gjæring! Gjæren er utrolig viktig for et vellykket brygg. Riktig mengde,  riktig temperatur, og optimale forhold. http://www.mrmalty.com/calc/calc.html er en god kalkulator for beregning av gjærstarterstørrelse.

- Relax and have a homebrew!

Ting har utviklet seg kjapt, noe jeg tror er ganske vanlig i denne hobbyen. Jeg startet med lånte kjeler, en gammel kjølebag og litt slanger fra Biltema. Jeg forsøkte også å bruke noen små varmtvannsberedere, men det var langt mellom tanke og handlig når det gjalt planene for disse. I høst fikk jeg tak i et bedre oppsett med kjølebag med kobbermanifold til mesking, 50 liters aluminiumskjele og egen 2000W kokeplate. Etter et lite innkjøp fra Northern Brewer har jeg nå fått kuleventil på kjelen og bryggedagen har blitt forenklet. Jeg har ikke full oversikt over alle innkjøp og kostnader, men jeg tipper jeg nærmer meg fire nuller... men, det er forstatt bare ca 50,- pr liter øl! Og jeg har nå et oppsett som jeg fint kan brygge 20-25 liter på, akkurat passe til et fat og noen flasker. Nå har jeg egentlig bare to store ønsker, og det er ny maltmølle (bestilt allerede) og tappekran på øleskapet.

Høydepunktene for dette året kan oppsummeres til:

- Brygg nr 2 og 3. De ble gode, og forsvant fort. At vennene mine drakk opp brygg nr 2 på en kveld var moro og en kjempemotivasjon.

- FAT! Det er to momenter ved bryggingen jeg har hater intents. Manuell knusing av malt og flasking av øl. Flaskehalser som knuser, korker som ikke vil på og masse bry med å vaske og desinfisere flaskene. Nå er det kun et stort fat å klargjøre, pluss noen få flasker. Også er det veldig deilig å kunne ta med seg et glass til øleskapet og tappe øl. Bare vent til tappekraner er montert igjennom døra!

- Ølsmaking og -prating med Richard og Steinar. To ganger har jeg vært på besøk hos Richard og fått smake godt øl, og fått masse tips og inspirasjon til egen brygging. Tusen takk!

Så, da gjenstår det vel bare å si skål, og fortsette bryggingen!

- Øyvind

tirsdag 1. desember 2009

Batch #13: Havrestout og nytt øleskap

Forrige forsøk på havrestout gikk ikke slik jeg hadde håpet, så jeg følte det var på tide å reise kjærringa. Jeg våknet på søndag morgen, tett i nese og hals og en voldsom skallebank. Det siste skyldes nok kombinasjonen av forkjølelse og mye godt, sterkt øl på lørdagskvelden. Men jeg klarte å overbevise meg om at jeg skulle brygge, og en luftetur med bikkja i skogen hjalp på formen.

Forrige havrestout endte på OG 1050 og 4,2% med en litt svidd smak fra havreflakene som ble ristet kun to dager i forveien. Denne gangen ble havreflakene ristet hele tre uker før bryggedagen, og de fikk også kortere tid i ovnen. Etter fadesen forrige bryggedag med fullt meskekar og mesk utover hele kjøkkenet, ble maltmengden og sluttvolumet justert ned, og benyttet et halvt kg med maltekstrakt. Utbytte ble ekstremt lavt, nede i 60% ut av meskekaret, så vørteren ble kort i 90 min. Jeg endte til slutt opp med 21 liter med OG 1065. Relativt fornøyd med det. Med tanke på at jeg har fått fat (og nytt, større øleskap) er det ikke så mye plass til flasker, så rent praktisk er det greit å ikke brygge mye mer enn 19 liter om gangen.

22 liter Havrestout (70% utbytte):

Malt:
4,5 kg palemalt
0,75 kg havreflak
0,23 kg roasted barley
0,2 kg svartmalt
0,2 kg sjokolademalt
0,2 kg krystallmalt
0,15 kg mørk krystallmalt
0,5 kg ekstra lys maltekstrakt

Humle:
26 gram Columbus 14,2% i 60 min
25 gram Fuggles 5% i 5 min

Gjær:
White Labs 005 British Ale (2 liter starter)

OG(e): 1066
FG(e): 1017
IBU: 41
EBC: 77

Mesket i 60 min ved 66 grader.

Jeg hadde i utgangspunktet tenkt å bruke 0,5 kg roasted barley, men jeg hadde kun 230 gram igjen. Jeg justerete opp svart- og sjokolademaltmengden som en liten kompensasjon. Når jeg ser på oppskriften slår det meg at den inneholder ganske mange maltsorter. Jeg håper den ikke blir for lik porteren, og får mer røstet smak. Havreflakene bør også gi en egen smak til dette ølet.

Før bryggingen hadde jeg fått montert kuelventilen jeg bestilte fra NorthernBrewer, og det var vel verdt investeringen. Bryggedagen ble betraktelig enklere da jeg slapp å forsøke å helle 20 liter varmt vann fra min 50 liters gryte, og i stedet bare kunne åpne ventilen. Med slange fra meskekar til kokekjele har også faren for oksydering av varm vørter blitt redusert. Veldig fornøyd. Jeg skulle helst ha hatt noen bilder her, men kamerat var tom for strøm.

_______________________________________________________________________________

Lørdag ble en fin dag for min del. Jeg hadde funnet et nytt og større kjøleskap på Finn.no, og dette ble hentet på lørdag. Her er det plass til alle fire fatene pluss noen flasker i døren. Senere på kvelden var jeg hjemme hos en annen hjemmebrygger og smakte på tre årganger av Nøgne Øs God jul. Konklusjonen vår ble vel at 2008 årgangen var best, mens 2007 årgangen var blitt for gammel. At Nøgne Ø klarer å få et øl på 8% som er brygget i august i år til å smake så godt allerede nå, er for øvrig imponerende. Så, vil du hagodt øl til neste jul, kjøp inn årets utgave og sett det vekk til neste år. Med meg hjem fikk jeg meg en fireveis gassdistribusjonsmanifold med stengeventiler og slanger. I løpet av en time var det gamle øleskapet byttet ut med den nye, og manifold installert. Slik ser det ut nå:



De to nedereste fatene innholder porteren og amberen, mens de to øvestre er tomme inntil videre. CO2-apparatet har fptt plass på utsiden. Heldigvis var det bare isolasjon i sideveggene på skapet! Nå må jeg bare få brygget et øl til det siste fatet, så blir det fatfest på nyåret!

- Øyvind