Dum som jeg er, så gikk jeg for en pils for første brygg i nytt hus. Det blir vel en test på hvor god brygger jeg er. Jeg hadde tenkt å bruke wlp830, men det var dessverre utsolgt for denne. Jeg gikk for wlp833, som er en veldig god lagergjær, men jeg har slitt med diacetyl fra denne. Men det blir en god mulighet til å bruke brewometeren til noe fornuftig, nemlig å se når jeg kan skru opp temperaturen for en diacetylrest.
Oppskriftsmessig er det en ganske standard pils, med unntak av en liten dose rug. Tanken er at smaken fra rugmaltet vil harmonere godt med humlen. Det gjenstår å se.
Garm Der Reiter, tysk pils
22 liter, 75 % utbytte
Malt:
4,2 kg pilsmalt
0,3 kg rugmalt
Humle:
25 g magnum 10,5 % i 60 min
15 g tettnanger 2,1 % i 15 min
15 g hallertauer mittelfrüh 2,7 % i 15 min
15 g tettnanger 2,1 % ved kokeslutt
15 g hallertauer mittelfrüh 2,7 % ved kokeslutt
Gjær:
White labs wlp833, 1+2 liter starter
Koketid: 90 minOG(e): 1.047FG(e): 1.012IBU: 35EBC: 6
Innmesk: 62°C. 62°C i 30 min og 72°C i 30 min. Utmesk 78°C i 10 min. Skylt mesken med seks liter vann.
Starter gjæring ved 10°C og øker til 12°C etter hvert som stormgjæringen starter. Ved SG rundt 1.016-18 økes temperaturen gradvis til 16°C for diacetylrest.
Notater:
Etter brygging: Endte opp med 22 liter, OG 1.044. Jeg forsøkte å skylle gjennom maltrøret med vørter fra kjelen for å se om jeg fikk et høyere utbytte, men det gjorde jeg altså ikke. Brewometeren flyter selvsagt i vørteren, regnearket finner dere her.
18.5.15: Gjæring i gang, SG 1.038. Økt temperatur til 11°C.
19.5.16: Økt temperatur til 12°C. SG 1.032.
22.5.16: Økt temperaturen til 14°C. SG 1.015. Start på diacetylrest, skal øke gradvis opp til 18°C.
23.5.16: Økt temperaturen til 16°C i dag tidlig og 18°C i kveld. Skal få stå på denne til FG er nådd. SG 1.014. Jeg håper den skal krype ned til 1.010, men det gjenstår å se. Håper jeg ikke var for sent ut med diacetylresten.
25.5.16: Brewometeren er tom for batteri kan det virke til. Tok en tradisjonell hydrometermåling, SG 1.010. Ingen tegn til diacetylres, så nå skal temperaturen ned til lagringstemperatur, helst ned mot null, men klarer vel ikke mer enn 4°C. Starter med å gå med til 16°C i kveld, og så blir det to grader hver morgen og kveld.
27.5.16: Fremskyning av brygging gjorde at jeg bestemte meg for å tappe pilsen på fat i dag. Tappet på fat med 120 g sukker for karbonering. FG 1.011, 4,3 % abv.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar