torsdag 26. september 2013

#97 Maris Brun

Amerikansk brown ale er en mine favoritter, men jeg brygger dem for sjelden. Jeg var veldig fornøyd med Janets Brown, med kun noen få forbedringspunkter. Den jeg brygget i går har ganske lik maltinnhold, men med noe mer sjokolademalt. Vannjusteringen vil også dytte balansen mot malt i stedet for humle. Humlen jeg brukte er også ganske anderledes enn i Janets; mer fruktige, noe jeg innbiller meg passer bra i en slik brun.

Jeg gjorde en feil da jeg skulle måle SG etter mesking. Målingen viste 1.032, hele 16 poeng under forventet. I panikk og forargelse kastet jeg oppi 300g DME og 200g sukker. Det viste seg at jeg hadde fått vanlig utbytte og ville ha trukket OG. Så isteden for OG på 1.054, endte den på 1.062. Jeg oppdaget dette heldigvis før jeg starter kjøling, og kjørte whirlpool i 20 min som planlagt. 

Garm Maris brun
22 liter, 75 % utbytte

Malt:
4 kg pale ale malt
0,5 kg hvetemalt
0,4 kg pale crystal malt, 70 EBC
0,1 kg pale chocolate 905 EBC
0,2 kg sjokolademalt 1175 EBC

Humle:
20g galaxy 14,5 % i 20 min
20g mosaic 11,1 % i 20 min
20g galaxy 14,5 % whirlpool i 20 min
40g mosaic 11,1 % whirlpool i 20 min

20g galaxy tørrhumle i syv dager
20g mosaic tørrhumle i syv dager

Gjær:
WLP013 London Ale, 1,1 liter starter i henhold til mrmalty.com

Innmesk: 62°C. 62°C i 20 min, 72°C i 40 min. Utmesk 78°C i 10 min.

Starter gjæring på 18 °C i 3 dager, deretter romtemperatur.

OG(e): 1062 (justert for sukkertilsetninger)
FG(e): 1015
IBU: 35 (ikke medtatt whirlpool)
EBC: 54


Første humletilsetning med galaxcy og mosaic.


Tapping over på gjæringskar. Monsterkranen gjør virkelig jobben sin!


Restene i kokekaret, trub og humle. Ikke særlig apetitelig. Stigerøret fungerer bra. Monterte det litt høyere opp enn sist.


Notater:
Etter brygging: 21 liter i gjæringskaret, OG 1.062. 

29.9.13: Økt temperaturen til 20°C.

30.9.13: Satt ølet i romtemperatur. FG 1.018. Tilsatt 40g mosaic og 20g galaxy tørrhumle.

9.10.13: Tappet på fat. FG 1.013, abv 6,5 %. Tilsatt 100 g sukker for karbonering. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar