søndag 7. juli 2013

#93 Brown ale

I dag er siste dagen i første feriebolk, og da er det passende å brygge et nytt øl til høsten. Valget falt på en engelsk brown ale. Målet er et lett og maltrikt øl.

Prøver et nytt meskeskjema etter litt diskusjon med andre hjemmebryggere. Teorien er at fylde og FG ikke nødvendigvis henger sammen, og at sødme i øl ikke skyldes høy FG. Tror jeg skal vie en egen post til dette temaet. 

Garm Høstbrun
22 liter, 75 % utbytte

Malt:
3 kg pale ale malt
0,3 kg brunmalt
0,3 kg caramalt
0,2 kg mørk krystallmalt
0,1 kg sjokolademalt

Humle:
20 g challenger 8,4 % i 60 min
20 g challenger 8,4 % ved kokeslutt (15 min whirlpool)
15 g challenger tørrhumle

Gjær:
WLP005 british ale yeast, 1 liter starter iht mrmalty.

OG(e): 1040
FG(e): 1012
IBU: 21
EBC: 39

Innmesk: 62 °C. 62 °C i 30 min, 72 °C i 30 min. Utmesk 76 °C i 10 min.

Starter fjæring på 18 °C, hever til 20 °C over tre dager, deretter romtemperatur og tørrhumling. 

Noen bilder fra bryggingen:





Notater:

Traff OG, med 21 liter i gjæringskaret. Whirlpool i 25 min ( hadde gjester på besøk under bryggingen). Står nå i kjøleskapet ute i boden ved 18 °C. 

8.7.13: Økt temperaturen til 19 °C.

9.7.13: Økt temperaturen til 20 °C.

10.7.13: Flyttet ølet ut av kjøleskapet. Romtemperatur ca 21 °C. SG: 1014. Tilsatt 15g challenger.

17:7.13: Stukket over på fat. FG 1011, abv 3,8 %. Tilsatt 80g sukker for karbonering.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar