fredag 21. juni 2013

Piffe opp øl

Tenkte jeg kunne dele et lite tips. Hvis du har et humledrevet øl som begynner å bli gammelt, og har mistet humlepreget sitt, kan du tørrhumle ølet mens du drikker. Jeg bruker en vanlig teklype og fyller den med humle. Kjetil Jikiun hadde visstnok med seg humle på flyturer til statene, og hadde oppi ølet han drakk på flyplassene.

En måte som kanskje er mer effektiv, er å tørrhumle på fatet. Bruk en BH-pose, nylonstrømpe eller annen egnet beholder, og sleng det oppi fatet. Hvis du er redd for gressmak, stikk om til nytt fat etter en uke eller to.

God helg!

Garm Vårløsning med chinook i teklypen, 

torsdag 20. juni 2013

#92 Garm Chinookie

I går kveld ble det brygget IPA. Jeg gikk for en enkel oppskrift, hovedsakelig pale ale malt, og litt krystallmalt. Kun chinook og kun to tilstelninger i kjelen. Jeg gikk for en whirlpool/hop stand på 20 min før kjøling. Siste humletilsetning ble slengt oppi etter endt koking. 

Jeg skal teste ut ny pale malt, nemlig Bestmalz' pale ale malt. Den skal visstnok være bra og gi bedre utbytte enn Thomas Fawcetts maris otter. Vel, jeg fikk dårlig utbytte i går også. 20 liter i gjæringsdunken, OG 1054. Humlen har nok skyld i redusert volum, men ikke all. Jeg skal rense pumpen før neste brygg, og se på andre måter å få effektiviteten opp til 75-80 %. 


Garm Chinookie
22 liter, 75 % utbytte

Malt:
5,3 kg pale ale malt (bestmalz)
0,2 kg pale crystal 75 EBC (TF)

Humle:
45 g chinook 11,6 % i 60 min
80 g chinook ved kokeslutt, 20 min whirlpool 
50 g chinook tørrhumle 14 dager

Gjær:
Wyeast 1318, 1,3 liter starter (jeg har tydeligvis blingset da jeg beregnet starter, for jeg ser i ettertid at den skulle vært på 2 liter. Krysser fingre for at det får bra!)

OG(e): 1057
OG(m): 1054
FG(e): 1010
IBU: 57 (får også en del bitterhet fra whirlpool, men det finnes ingen beregninger for)
EBC: 13

Mesket på 65 grader i 75 min, utmesk på 76 grader i 20 min. Skylt med 7 liter vann. 
Kokt i 75 min. 
Gjøres i to dager på 18 grader før den settes i romtemperatur og tørrhumle tilsettes. 

tirsdag 18. juni 2013

Varme dager betyr sommerpause. Nesten.

Den varme årstiden er over oss, og det betyr fort mindre bygging for mange. Nå skal det sies at alle bryggere bør ha temperaturkontroll på gjæringen. Selv bruker jeg et kjøleskap med en frostvakt i. Temperaturen reguleres med en STC-1000. 

Det varme været påvirker også kaldtvannet. Det er betraktelig varmere nå enn midtvinters. Det hår stort sett greit for ale, men lager kan være en utfordring.  Det finnes triks, som for eksempel å kjøre kjølevannet gjennom et isbad. 

Stort sett er det lite bryggging for meg om sommeren. Sommerølet brygges stort sett om våren. Men akkurat nå savner jeg en skikkelig IPA i sortimentet, og mange av ølene jeg har på fat nå er ting som skal lagres til høsten. Derfor blir det et siste brygg før sommerferien i morgen. Gjærstarten er klar, og oppskriften er klar. En IPA med utelukkende chinook. Masse chinook. Gleder meg allerede!

fredag 7. juni 2013

Smaksnotater på brett-saison

Gylden og fin, ganske klar!
Brett-saisonen, Gaardsbrygg, er klar til servering, men står ikke tilkoplet til øleskapet. Mulig jeg tar den ikke etter hvert, men det blir i så fall med egen tappeslange og picnickran.


Aroma:
 Veldig fruktig!

Utseende:
 Gylden, ganske klar (bittelitt tåkete). Hvit skum om faller fort sammen.

Smaks:
Fruktig, noe krydret (antageligvis fra rugen). Meget interessant og god smak.

Munnfølelse:
 Meget tørr. Litt lite kullsyre for stilen. Mulig jeg må kople den til CO2-anlegget (pr nå tør jeg ikke å kople den opp i øleskapet. Vil ikke ha brett i tappeslanger...)

Generelt:
 Et godt, og meget interessant øl. Ganen min er ikke god nok til å beskrive ølet skikkelig. Jeg anbefaler alle å prøve å brygge med brett, det er ikke farlig! Legg også merke til at brett ikke gir surøl, til det må man bruke bakterier. Det er neste eksperiment...