Norsk Folkemuseum lånte maltmøllen min til knusing av malt til juleølbryggingen som de viser frem der. Som takk forskånet fikk jeg en pose med stjørdalsmalt, skikkelig røykmalt. Lysten på å brygge med kveik meldte seg igjen, og for en måneds tid siden bestilte jeg en kiten pose tørket kveik, #1 Sigmund Gjernes’ kveik fra Voss. Jeg ville gjøre det skikkelig, med einerlåg, men det krever litt innsats. Defor drøyde det en del før jeg fikk fingern ut, men da en av tappekranene fikk tom for øl kom motivasjonen.
Dessverre skulle det vise seg at kveiken jeg hadde fått i posten var død. Jeg lagde en liten gjærstarter bare for å vekke liv i den, men det var ingen tegn til aktivitet. Jeg fortsatte likevel med bryggingen, siden jeg hadde vært og samlet einer. Kveik skal jo være robust, tenkte jeg. Kanskje den våkner opp når den kommer i vørteren? Det gjorde den ikke. Jeg gjorde ikke saken bedre med å avslutte kjølingen for tidlig, slik at vørteren i gjæringskaret holdt nok 40-45°C da alt var tappet over. Termometeret på speidelen sitter nemlig i bunn av kjelen, slik at selv om vørteren på bunn holdt 35°C, så var vørteren på toppen nærmere 50°C. Jeg gadd ikke tilsette oksygen, men jeg satte den til gjæring likevel. Neste morgen var det helt dødt. Redningen ble et rør kveik fra The Yeast Bay. De har nemlig Sigmunds kveik i sitt sortiment, og Bryggselv Asker hadde inne! Lørdag ettermiddag tilsatte jeg masse oksygen og et rør kveik. Kveik skal helst underpitches for å få frem smakene som de utvikler. Høy temperatur fremmer cellevekst, og det er i denne prosessen estere frigis som gir oss hovedandelen av smakene fra gjær. Jeg antar kveik fungerer på samme vis, men det er vel egentlig ingen selvfølge.
Samme kveld var det full fres i gjærlåsen, og det har allerede begynt å avta. Forhåpentligvis er det ikke kommet for mye bakterier i ølet som har eller kan ødelegge det. Bank i bordet!
Jeg fikk et ganske lavt utbytte. Jeg tror det skyldes at stjørdalsmaltet ikke er like godt modifisert som moderne malt, og sånn sett burde jeg ha brukt noen flere meskesteg på lavere temperaturer.
Garm Bjartealu
22 liter, 75 % utbytte
Malt
3 kg Bestmalz munich I, 15 EBC
2,5 kg stjørdalsmalt
Humle
62 g saazs, 2,3 % i 60 min
5 g target 9 % i 60 min
Gjær
The Yeast Bay WLP4045 Sigmunds Voss kveik
OG(e): 1.059
FG(e): 1.010
IBU: 20
EBC: ? Ganske mørl, rundt 25-30 tror jeg.
Innmesk: 62 °C.10 min på 62°C, 30 min 72°C. Utmesk 10 min på 78°C. Mesken skylt med seks liter vann (78°C). Koketid 75 min.
Notater
Etter brygging: Endte opp med 22 liter, OG 1.045. Satt til gjæring på 35°C
4.5.19: Ingen tegn til liv. Tilsatt oksygen og et rør wlp4045 Sigmunds Voss kveik. Stormgjæring etter ca. åtte-ti timer.