tirsdag 23. februar 2010

Publikumsfavoritt til NM og Barleywine

Lørdag 20. mars arrangerer Norbrygg NM i hjemmebrygging på Månefisken, og jeg har tenkt å delta for første gang. Jeg kommer til å stille med fire øl pluss et øl i publikumsfavorittkonkurransen. Dette ølet ble brygget på torsdag, noe som er litt i seneste laget. Ølet vil få litt over en uke på gjæringsdunken, og deretter tre uker på fat. Siden dette skal fraktes, må stikkes om til et nytt fat for å unngå å virvle opp bunnfall i ølet.

På grunn av at er så kort tid til NM, var planen å lage et øl uten for mye alkohol, rundt 4%. Den nye møllen min, derimot, var ikke enig i det, og jeg fikk tidenes utbytte på over 90%! Jeg endte derfor opp med noe mer øl med høyere OG enn planlagt, og det er aldri galt. Gjæringen kom godt i gang og forstyrret nattesøvnen til min bedre halvdel mens jeg lekte viking i helgen. Nå har det roet seg ned, og til helgen blir det tapping på fat. Jeg er veldig spent på hvordan dette ølet blir. Ølet har fått navnet Sjokoladebrun, og de som vil smake må møte opp på Månefisken 20. mars kl 1900.

________________________________________________________________________________

I går var det på tide å tappe barleywinen. Den fikk stå i tre uker. Gjæringen har gått sakte, men endte tilslutt på 1020, hele 9,3%. FG-målingen smakte veldig av alkohol, og noe annet jeg ikke helt klarer å beskrive. Forhåpentligvis vil den bli bedre med lang lagring. Fem liter ble tappet på flasker med 6 g sukker/l for karbonering. Høy alkoholprosent kan hemme utviklingen av CO2, men normalt skal det ikke være noe problem. Jeg har kjøpt inn en pakke med tørrgjær i krisetilfelle. Kjekt å ha i tilfelle det går galt med et annet øl også.
Resten av barleywinen ble stukket om til ny dunk, og tilsatt litt eikespon. Etter det jeg har lest på diverse forum, så bør dette få stå i tre-fem dager for å avgi smak. Spon har stor øverflate, så det skal ikke overdrives hverken i mengde eller tid. Det ser ikke ut til å være enighet om eikesponet trenger å desinfiseres eller ikke. Jeg tok sjansen på å bare helle det rett i ølet. Det er uansett kun snakk om drøyt tre liter, så det er ingen krise hvis uhellet er ute. Det blir veldig spennende å smake forskjell på disse to hvis alt går bra.

-Øyvind

mandag 1. februar 2010

Nytte lenker

I løpet av et år med brygging har jeg kommet over en del nyttige lenker. Noen inneholder informasjon og kunnskap, andre er kjekke verktøy for brygging. Her en et par av dem:

Gjærkalkulator for å finne ut hvor mye gjær du trenger: http://www.mrmalty.com/calc/calc.html

Norbryggs oversikt over øltyper:
http://norbrygg.no/index.php?option=com_content&task=view&id=446&Itemid=36

Jeg har brukt Wyeast og White Labs sine sider ofte til å bestemme hvilken gjærtype jeg skal bruke, og for å finne informasjon om  og inspirasjon til forskjellige øltyper.

How to Brew på nett. Masse, masse informasjon om brygging, både om å brygge i praksis og om hva som skjer i de forskjellige stadiene i bryggingen.

Denne fant jeg i dag, og det er en oversikt over malttyper og deres karakteristikker. Veldig kjekt!

Ellers anbefales det å bruke http://www.norbrygg.no/ og http://www.bryggeri.net/ for alt det er verdt. Her er det mange erfarne, kunnskapsrike og hjelpsomme hjemmebryggere.

- Øyvind