tirsdag 27. oktober 2009

Investeringer

Juleølet stått i drøyt to uker i kjøleskapet, ved ca 9 grader. Det det ikke like mye liv i gjærlåsen som ved en ale, men det har klukket jevnt frem til nå. Siden søndag har det i midlertid roet seg ned. Jeg har allerede bestemt meg for å gi ølet fire uker i kjøleskapet, før jeg tar det ut en dag til diacetylrest. Jeg tok en test på fredag, og da var ølet kommet til 1030, men det var forstatt mye gjær i vørteren, så det skal nok lenger ned. Jeg er veldig spent på hvordan dette ølet blir til slutt.

For noen uker siden bestilte jeg meg endelig fat. Jeg bestilte fire fat av typen corneliusfat på ca 19 liter, med hurtigkoblinger, ølslange, tappekraner og en fireveis gassdistribusjonsmanifold. Jeg er litt usikker på hvor mange fat det er plass til i øleskapet mitt, men jeg tror det er plass til tre, kanskje alle fire. Fatene er brukte, og bestilt fra USA, fra http://www.chicompany.net/. Jeg kjøpte ekstra sett O-ringer til alle fatene, da det er de som må byttes hvis fatet lekker.
For å spare penger bruker jeg JetCarrier for å få dem tilsendt. Totalt må jeg betale kr 1040,- for frakt, moms og tollavgift. Da transporteres fatene med båt, noe som tar ca 3-4 uker.

I tillegg har jeg også bestilt rustfri kuleventil med gjennomføringsmuffe og slangekobling, en ekstra slangekobling og næringsmiddelgodkjent slange. Dette ble bestilt fra http://www.northernbrewer.com/. Den nye ventilen skal monteres på den nye kokekjelen min, slik at jeg ikke lenger trenger å bruke hevert for å få ut vørteren. Slangekoblingen skal brukes på meskekaret slik at vørteren kan ledes ned i kokekjelen i stedet for å dryppe. Det er nok ingen stor fare for oksydering av vørteren, men det skader ikke å være forsiktig.

Handleliste:
Fra The Chi Company:

Frakt kom på $59.00 i USA.

Fra Northern Brewer:

Frakt kom på $7.99 i USA.

søndag 11. oktober 2009

BAtch 10: Juleøl

På søndag var det endelig tid til å brygge til jol! Jeg har lært at for å få god utgjæring med lagergjær trenger man masse gjær. Pakken ble aktivert i forrige uke, og jeg lagde først en toliters starter. Etter noen dager ble den satt i kjøleskapet for å bunnfelle mest mulig gjær. Jeg kokte opp tre nye liter med startvørter, og helte noe av gjæren i min 1 liters kolbe. Slik har jeg fått bygget opp en god del gjær, men om det er nok, gjenstår å se.









Tanken var først å brygge et tradisjonelt norsk juleøl, men det er kanskje ikke det beste ølet til ribbe. Jeg forhørte meg på forum, og ble anbefalt å brygge et humlepreget øl. Det hele endte vel kanskje i et kompromiss, og oppskriften ble som følger:

Malt:
3,5 kg münchnermalt
3 kg pilsmalt
250 g krystallmalt
150 g sjokolademalt

Humle:
70 g tettnanger 3,8% i 60 min
30 g saaz 3,2% i 20 min
30 g tettnanger 3,8% i 5 min

Gjær:
Wyeast 2206 Bavarian lager

OG: 1060
IBU: 30
EBC: 35

I det siste har jeg slitt med dårlig utbytte, og derfor hadde jeg på forhånd bestemt meg for å male malten finere enn vanlig. Mitt nye bryggeoppsett er mye bedre enn det forrige, så jeg tok sjansen på at det skulle gå fint. Og det gjorde det! Jeg endte med et utbytte på ca 80%, og det er jeg veldig fornøyd med. Etter skylling satt jeg igjen med 30 liter med SG 1050, og etter koking ca 24 liter med OG 1055. Humleblomst stjeler ganske mye vørter, så bryggerieffektiviteten min er nok nærmere 70% i dette tilfellet.

Under er noen bilder fra bryggedagen.