søndag 30. august 2009

Batch 009 Pale Ale

Hei igjen.

I går ble det brygging nok en gang. Jeg har kjøpt et "nytt" bryggeri, bestående av en kjølebag med kobbermanifold og kuleventil til mesking, en 50 liters aluminiumsgryte og en 2000W kokeplate. Jeg hadde bestemt meg for å brygge en pale ale, med gjær høstet fra brown ale'n. Dessverre hadde jeg gått tom for korker. Løsningen ble å sette brown ale'n til sekundærgjæring frem til jeg har fått tak i korker. Gjærkaken ble høstet, og halvparten gikk til pale ale'n, og resten spares til neste brygg. 

Bryggingen gikk veldig fint. Meskekaret fungerte ypperlig, og med kuleventilen kan jeg nå enkelt regulere skylletempoet. Jeg endte med et utbytte på ca 70%, noe som er greit, men ikke supert. Jeg tror det skyldes kverningen, og ikke meskekaret. Neste gang skal jeg forsøke å kverne enda finere. Etter endt skylling hadde jeg nesten 30 liter vørter, SG=1040. Målet for brygget var 1052, så jeg lot det koke i en halv time ekstra, før jeg hadde oppi bitterhumlen. Jeg hadde mindre target enn jeg trodde, så jeg måtte bruke litt EKG også for å få rikitg bitterhet. Etter koking hadde målte jeg OG til 1055, og satt igjen med 20 liter vørter. I dag tidlig klukket det fint i gjærlåsen. Krysser fingre for at gjæren oppfører seg fint, og at ølet blir bra.

Oppskrift pale ale:

Gir 25 liter vørter (70% utbytte):

Malt:
4,8 kg pale ale malt
0,5 kg munchnermalt
0,5 kg hvetemalt
0,13 kg sjokolademalt

Humle:
20 g Target 13,6% i 60 min
30 g EKG 4,8% i 2 min
40 g EKG tørrhumle

Gjær:
Wyeast 1335 British Ale II (ca 1-1,5 dl høstet fra forrige brygg)

OG 1052
24 IBU
 EBC 27

Her er noen bilder fra bryggingen i går. 

Brown ale'n endte på FG=1012, noe jeg er ganske fornøyd  med. Det gir en alkoholprosent på ca 3,4%. Jeg gleder meg til å se hvordan det blir etter modning. Akkurat nå smaker det litt lite, synes jeg, men ingen tegn til usmak, i hvert fall.

Dette er bilde av havrestouten min. Mørk og fin, og god, røstet smak. Dessverre holder skummet seg dårlig. Neste gang skal jeg ha i litt hvetemalt, for å bedre dette. Ellers smaker dette ganske godt, og øleskapet begynner å bli tomt! 

Neste brygg på planen er juleøl! Det blir antageligvis en lagertype, noe som jeg ikke har brygget før. Det blir moro!

- Øyvind

fredag 21. august 2009

Batch nr 008

På søndag ble det brygging av en brown ale. Brown ale er egentlig ikke en av mine favorittøltyper. Jeg synes ofte de kan være litt for tynne og smakløse, spesielt for å være en "mørk" øltype. I sommer derimot fikk jeg smake en på Viking Inn på Moesgård vikingmarked. Rikitg nok var jeg noe bedugget i gjerningsøyeblikket, men det er definitivt en av de beste jeg har smakt. De serverte forøvrig mye annet godt øl der. Det var et mikrobryggeri som sto for ølet, og alt var ufiltrert. Dessverre kan jeg ikke huske hvilket bryggeri det var....


Garm Brown Ale (20 liter feridg øl)

Malt:
3,5 kg pale ale malt
0,35 kg krystallmalt
0,25 kg ambermalt
0,1 kg sjokolademalt

Humle:
30 gram EKG 4,8% i 60 min
34 gram Fuggles 4,6% i 5 min

Gjær:
Wyeast 1335 British Ale II (1 liter starter)

OG: 1049
EBC: 35
20 IBU

Det ble gjort en del feil under bryggingen denne gangen. I frykt for nok en tett mesk, endte jeg opp med å ikke knuse maltet bra nok. I tillegg gikk skyllingen unna alt for fort, og det hele endte med tidenes laveste utbytte noensinne. Jeg spede på med det jeg hadde av spraymalt, ca 100 gram, men det moner særdeles lite. Jeg endte på OG 1038. Jeg var litt sløv på slutten også, så vørterkjøleren kom ikke oppi gryten før jeg hadde oppi aromahumlen, men jeg håper det er tilstrekkelig med 5 min.

Mandag etter jobb klukket det livlig i gjærlåsen, men det roet seg fort. Nå er det ganske stille. Jeg har ikke tatt en SG-måling enda, men svinger litt på dunken hver dag i håp om å få en god utgjæring. Øl blir det helt sikkert!

Neste gang blir det brygging på "nytt" bryggeri. Bilder og beskrivelse vil komme snart.


- Øyvind

mandag 10. august 2009

Sommer = bryggepause

Nå er sommerferien overstått, og jeg er tilbake i jobb. Det har ikke blitt noe brygging i sommer. Dels skyldes det at jeg ikke har ideelle gjæringsforhold i huset i sommervarmen, og dels fordi jeg har vært ute og reist. Likevel har øl vært i fokus store deler av sommeren, og leveren min har virkelig fått kjørt seg enkelte ganger. Blandt annet var jeg to ganger i Danmark, og der fikk jeg, i tillegg til masse billig Carlsberg, kjøpte masse forskjellige øl. Ølutvalget (og ikke minst prisene) er veldig bra i forhold til i Norge. Selv i relativt små butikker litt utpå landet har de masse forskjellige ølmerker og -sorter, både kjent og ukjent. Jeg kom over mye bra øl, spesielt mørke øltyper, og hvis jeg får ånden over meg skal jeg legge ut bilder og kommentarer senere.

Før ferien fikk jeg ordnet meg et lite kjøleskap, som kun skal fylles med øl. Tanken er å ha det til lagring av øl, og gjæring av lagerøl i varmere perioder ved hjelp av en termostat. Da jeg kjøpte det ble det fyllt til randen, nå er det snart tomt igjen...

Havrestouten som ble brygget i juni er nå klar til å drikkes. Fortsatt preges begge variantene av svidd havre, men dette har tonet seg ned betraktelig. Faktisk synes jeg nå den som ikke ble tørrhumlet smaker best. Ølet har dessverre altfor tynn kropp og dårlig skumfasthet. "IPA'n" og spesielt kölschen har kommet seg kjempebra etter lengre lagring, men nå er jeg selvfølgelig tom for begge deler, med unntak de jeg har satt av til smaking etter 3, 6 og 12 måneder. Madammen har bestilt ny runde med kölsch allerede!

Neste helg blir det forhåpentligvis brygging av en brown ale. Jeg har fått mer og mer sansen for denne øltypen, og håper å brygge en god variant. Så følg med.
Øyvind