mandag 16. november 2009

Batch #12: Amber Ale

Fatene må fylles opp, så i går ble det brygging av en Amber ale. Amber ale er en variant av amerikansk pale ale, der malt og humlearmoa er dominerende. Ølet skal være noe søtt (FG ~ 1018-1020), ikke voldsomt bittert, men med mye humlearoma. Jeg valgte derfor å meske på 67-68 grader, og benyttet hele 5 humletilsetninger. Jeg ville prøve en metode som kalles first wort hopping, hvor man tilsetter humlen i kokekjelen mens man skyller. Dette skal gi en rundere bitterhet, noe jeg tenkte kunne passe stilen bra. Ellers ble mye humle tilsatt det siste kvartere. Vørteren smakte godt, masse humlearoma og en fin bitterhet som avslutning.

Jeg fikk merke i går av meskekaret mitt nok er i minste laget. 18 liter vann og 7 kg malt sørget for at det rant over, noe tærne mine fikk lide for. Jeg må nok redusere de største batchene mine heretter, og begynne å spare til nytt og større meskekar, eventuelt. Trenger ikke å lage noe særlig mer enn et fat av gangen, uansett. Utbytte ble ikke særlig bra, ca 65%, men jeg endte opp ca 22 liter med OG 1057, som ikke er så voldsomt langt unna målet. All humlen stjeler også mye vørter, noe jeg ikke hadde tatt høyde for. I dag tidlig klukket det lystig i gjæringskaret, så da er det bare å vente igjen.

Amber ale
Batch: 25 liter 70% utbytte.

Malt:
6,5 kg Palemalt
0,25 kg krystallmalt
0,25 kg mørk krystallmalt

Humle:
20 gr Amarillo FWH
20 gr Amarillo i 15 min
20 gr Amarillo i 10 min
30 gr Amarillo i 5 min
45 gr Amarillo ved endt koking

Gjær:
Wyeast 1056 American Ale, 2 liter starter.

OG(e): 1058
FG(e): 1018
IBU: 39
EBC: 25

-Øyvind

søndag 15. november 2009

Fat!

Endelig! Etter flere uker med venting og sjekking av status, kom fatene fram på fredag. Fatene var trykksatt og virker til å være i rimelig bra forfatning. Jeg har likevel bestilt med ekstra o-ringer, og jeg skal nok bytte alle sammen for å være sikker. I går ble porteren tappet på fat, og står nå med trykk i øleskapet. En rask test viste at det kun er plass til tre fat i skapet, og ikke så veldig mange flasker i tillegg. Nå gjenstår det kun å få en gassmanifold og få laget hull i øleskapet til gasslangen, slik at CO2-apparatet kan stå på utsiden.

Her er bilder av fat, slangekoblinger, regulator og CO2-apparat. Regulatoren kjøpte jeg via en fra Norbrygg-forumet, og kostet meg 750 med slangenippel. CO2-apparatet ble hentet fra Ernst Nilson AS på Alnabru. De tok 900,- for ombyggingen inklusivt et nytt ventilratt. Dette har kostet litt, men det er garantert verdt det! Nå kan jeg pante mesteparten av 0,33 litersflaskene mine :-)
















søndag 8. november 2009

Flasking av juleøl



Denne helgen var det tid for å flaske juleølet. Da hadde det stått i fire uker til gjæring. Jeg satt gjæringsdunken i romtemperatur i to dager før jeg satte det inn i kjøleskapet igjen. Ved å øke temperaturen på ølet, vil gjæren spise opp en del biprodukter fra gjæringsprosessen. Dette kalles diacetyrest og er spesielt viktig ved bruk at lagergjær, men også alegjær. Når det blir kjølt ned vil gjæren bunnfelle bedre, slik at minst mulig blir med i flaskene.

Jeg tok en SG-måling i midten av uken og den sa 1017. Litt høyt, men fornøyd med det. Da jeg målte på ny i helgen målte jeg det samme, og satte i gang med flaskingen. Når jeg skal flaske, stikker jeg ølet om i en ny gjæringsdunk, sammen med sukkerlake til kullsyredannelse. En ting jeg har merket når jeg tar SG-målinger via tappekranen er at det kommer med en del gjær. Jeg tok derfor en ny måling etter å ha tappet ca 5 liter. Da rant det klart øl , og nå målte jeg 1011 på oeschlevekten. Jeg opplevde akkurat det samme med pale ale, og det er jo ganske logisk, egentlig. Ølet får høyere tetthet med gjærpartikler i enn når det er klart. Verdt å huske på ved måling av fremtidige øl.
Jeg ble veldig overrasket over utgjæringsgraden. Jeg mener ølet bør ha litt restsødme, så her har jeg bommet litt. Antageligvis har mesketemperaturen vært noe lav. Loggen min sier 66 grader, som skulle ha gitt noe restsødme, men det er mye mulig at temperaturen har falt noe under meskingen. Gjæringstemperaturen har ligget på ca 8-8,5 grader igjennom hele prosessen. Uansett smakte ølet godt og jeg gleder meg til å åpne dette til jul. Det får dessverre ikke mer enn 6-7 uker lagring før jul. Jeg må nok prøve å spare en del til senere på vinteren, og sette av noen flasker til neste jul.



Jeg har jeg fått skaffet meg det siste jeg trenger til fatanlegget mitt denne uken, nemlig CO2-apparat og -regulator. Bilder og beskrivelse kommer når resten er på plass. Båten med fatene er antatt å komme i midten av neste uke, så nå gleder jeg meg!

-Øyvind

søndag 1. november 2009

Batch 11: Porter, versjon 2.

Av de ti bryggene jeg har brygget til nå er det porteren jeg har blitt mest fornøyd med. Porter er en nok favoritt øltypen min, og jeg har lenge ønsket å prøve meg på en igjen. I dag fikk jeg gjort det.

Jeg baserte meg på den forrige oppskriften min, og gjorde kun noen få endringer. Mengden sjokolade- og svartmalt ble økt for å gi litt mer ristet smak, og krystallmalten ble redusert. Det viste seg også at jeg hadde mindre munchnermalt enn jeg trodde, så da brukte jeg litt ambermalt også. EKG ble byttet ut med challenger, men det vil neppe gi noen smaksendring, da disse to skal være ganske like, og ble kun benyttet som bitterhumle.

Bryggedagen gikk smertefritt, og jeg fikk et utbytte på ca 80%. Jeg endte opp med 25 liter vørter med OG 1058, som var noe lavere enn jeg siktet på, men helt ok. Bryggerieffektiviteten ble ca 70%.

Garm porter (75% effektivitet)

Malt:
6 kg palemalt
0,35 kg munchnermalt
0,3 kg sjokolademalt
0,15 kg ambermalt
0,15 kg svartmalt
0,15 kg krystallmalt

Humle:

60 g Challenger 5,6% i 60 min
25 g Fuggles 4,2% i 10 min

Gjær:
Wyeast 1275 Thames Valley (2 liter starter)

OG(e): 1063
FG(e): 1016
IBU: 33
EBC: 60

Med litt flaks havner kanskje dette ølet på fat, i stedet for flasker. Da må jeg først skaffe meg CO2-appart, og hittil har jeg ikke gjort noen innsats for å finne et. Jeg får ta en telefon til Aktivt brannvern i morgen og høre. Kryss fingre!

-Øyvind

tirsdag 27. oktober 2009

Investeringer

Juleølet stått i drøyt to uker i kjøleskapet, ved ca 9 grader. Det det ikke like mye liv i gjærlåsen som ved en ale, men det har klukket jevnt frem til nå. Siden søndag har det i midlertid roet seg ned. Jeg har allerede bestemt meg for å gi ølet fire uker i kjøleskapet, før jeg tar det ut en dag til diacetylrest. Jeg tok en test på fredag, og da var ølet kommet til 1030, men det var forstatt mye gjær i vørteren, så det skal nok lenger ned. Jeg er veldig spent på hvordan dette ølet blir til slutt.

For noen uker siden bestilte jeg meg endelig fat. Jeg bestilte fire fat av typen corneliusfat på ca 19 liter, med hurtigkoblinger, ølslange, tappekraner og en fireveis gassdistribusjonsmanifold. Jeg er litt usikker på hvor mange fat det er plass til i øleskapet mitt, men jeg tror det er plass til tre, kanskje alle fire. Fatene er brukte, og bestilt fra USA, fra http://www.chicompany.net/. Jeg kjøpte ekstra sett O-ringer til alle fatene, da det er de som må byttes hvis fatet lekker.
For å spare penger bruker jeg JetCarrier for å få dem tilsendt. Totalt må jeg betale kr 1040,- for frakt, moms og tollavgift. Da transporteres fatene med båt, noe som tar ca 3-4 uker.

I tillegg har jeg også bestilt rustfri kuleventil med gjennomføringsmuffe og slangekobling, en ekstra slangekobling og næringsmiddelgodkjent slange. Dette ble bestilt fra http://www.northernbrewer.com/. Den nye ventilen skal monteres på den nye kokekjelen min, slik at jeg ikke lenger trenger å bruke hevert for å få ut vørteren. Slangekoblingen skal brukes på meskekaret slik at vørteren kan ledes ned i kokekjelen i stedet for å dryppe. Det er nok ingen stor fare for oksydering av vørteren, men det skader ikke å være forsiktig.

Handleliste:
Fra The Chi Company:

Frakt kom på $59.00 i USA.

Fra Northern Brewer:

Frakt kom på $7.99 i USA.

søndag 11. oktober 2009

BAtch 10: Juleøl

På søndag var det endelig tid til å brygge til jol! Jeg har lært at for å få god utgjæring med lagergjær trenger man masse gjær. Pakken ble aktivert i forrige uke, og jeg lagde først en toliters starter. Etter noen dager ble den satt i kjøleskapet for å bunnfelle mest mulig gjær. Jeg kokte opp tre nye liter med startvørter, og helte noe av gjæren i min 1 liters kolbe. Slik har jeg fått bygget opp en god del gjær, men om det er nok, gjenstår å se.









Tanken var først å brygge et tradisjonelt norsk juleøl, men det er kanskje ikke det beste ølet til ribbe. Jeg forhørte meg på forum, og ble anbefalt å brygge et humlepreget øl. Det hele endte vel kanskje i et kompromiss, og oppskriften ble som følger:

Malt:
3,5 kg münchnermalt
3 kg pilsmalt
250 g krystallmalt
150 g sjokolademalt

Humle:
70 g tettnanger 3,8% i 60 min
30 g saaz 3,2% i 20 min
30 g tettnanger 3,8% i 5 min

Gjær:
Wyeast 2206 Bavarian lager

OG: 1060
IBU: 30
EBC: 35

I det siste har jeg slitt med dårlig utbytte, og derfor hadde jeg på forhånd bestemt meg for å male malten finere enn vanlig. Mitt nye bryggeoppsett er mye bedre enn det forrige, så jeg tok sjansen på at det skulle gå fint. Og det gjorde det! Jeg endte med et utbytte på ca 80%, og det er jeg veldig fornøyd med. Etter skylling satt jeg igjen med 30 liter med SG 1050, og etter koking ca 24 liter med OG 1055. Humleblomst stjeler ganske mye vørter, så bryggerieffektiviteten min er nok nærmere 70% i dette tilfellet.

Under er noen bilder fra bryggedagen.


























søndag 13. september 2009

Batch 003: Porter

På fredag kjøpte jeg en Nøgne Ø porter for å nyte i sofaen. Da kom jeg på ideen å sprette en av mine egne portere, som nå har stått i nesten et halvt år. Dæven, den var blitt god! Den er søt, men har en god fylde og et lite hint av sjokolade og kaffe. Neste gang skal jeg øke mengden svart- og sjokolademalt, og kanskje heller gå ned på mengden karamellmalt. Den kan også tjene på litt mer kullsyre. Men dette er nok det beste ølet mitt hittil.

Pale alen ble i går tilsatt 20 gram EKG-humle i gjæringskaret. Den skal få stå i noen dager slik før den tappes på flasker. Jeg tok en test av øschlevekten min, og fant ut at den viser 1003 for rent vann i romtemperatur, dvs at den viser 3 grader feil. Pale alen min stoppet derfor på 1017, noe som ikke er så langt unna det jeg håpet. Dette må jeg huske å korrigere for videre. Dette betyr antageligvis at alle mine andre øl også må justeres ned 3 grader i OG og FG. 

På onsdag var jeg på besøk hos en annen hjemmebrygger og fikk servert en masse god øl. Flere typer stouts (en med chilli i!), IPA, amber og en veldig god saison, som er en belgisk øltype med tydelig smak av gjær. Det var en veldig trivelig, og ikke minst lærerik kveld, og jeg fikk masse inspirasjon til nye øltyper som må brygges. Jeg håper på flere gjentagelser og at jeg kan bidra med godt øl jeg også!

- Øyvind