søndag 11. oktober 2009

BAtch 10: Juleøl

På søndag var det endelig tid til å brygge til jol! Jeg har lært at for å få god utgjæring med lagergjær trenger man masse gjær. Pakken ble aktivert i forrige uke, og jeg lagde først en toliters starter. Etter noen dager ble den satt i kjøleskapet for å bunnfelle mest mulig gjær. Jeg kokte opp tre nye liter med startvørter, og helte noe av gjæren i min 1 liters kolbe. Slik har jeg fått bygget opp en god del gjær, men om det er nok, gjenstår å se.

Tanken var først å brygge et tradisjonelt norsk juleøl, men det er kanskje ikke det beste ølet til ribbe. Jeg forhørte meg på forum, og ble anbefalt å brygge et humlepreget øl. Det hele endte vel kanskje i et kompromiss, og oppskriften ble som følger:

Malt:
3,5 kg münchnermalt
3 kg pilsmalt
250 g krystallmalt
150 g sjokolademalt

Humle:
70 g tettnanger 3,8% i 60 min
30 g saaz 3,2% i 20 min
30 g tettnanger 3,8% i 5 min

Gjær:
Wyeast 2206 Bavarian lager

OG: 1060
IBU: 30
EBC: 35

I det siste har jeg slitt med dårlig utbytte, og derfor hadde jeg på forhånd bestemt meg for å male malten finere enn vanlig. Mitt nye bryggeoppsett er mye bedre enn det forrige, så jeg tok sjansen på at det skulle gå fint. Og det gjorde det! Jeg endte med et utbytte på ca 80%, og det er jeg veldig fornøyd med. Etter skylling satt jeg igjen med 30 liter med SG 1050, og etter koking ca 24 liter med OG 1055. Humleblomst stjeler ganske mye vørter, så bryggerieffektiviteten min er nok nærmere 70% i dette tilfellet.

Under er noen bilder fra bryggedagen.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar