søndag 1. november 2009

Batch 11: Porter, versjon 2.

Av de ti bryggene jeg har brygget til nå er det porteren jeg har blitt mest fornøyd med. Porter er en nok favoritt øltypen min, og jeg har lenge ønsket å prøve meg på en igjen. I dag fikk jeg gjort det.

Jeg baserte meg på den forrige oppskriften min, og gjorde kun noen få endringer. Mengden sjokolade- og svartmalt ble økt for å gi litt mer ristet smak, og krystallmalten ble redusert. Det viste seg også at jeg hadde mindre munchnermalt enn jeg trodde, så da brukte jeg litt ambermalt også. EKG ble byttet ut med challenger, men det vil neppe gi noen smaksendring, da disse to skal være ganske like, og ble kun benyttet som bitterhumle.

Bryggedagen gikk smertefritt, og jeg fikk et utbytte på ca 80%. Jeg endte opp med 25 liter vørter med OG 1058, som var noe lavere enn jeg siktet på, men helt ok. Bryggerieffektiviteten ble ca 70%.

Garm porter (75% effektivitet)

Malt:
6 kg palemalt
0,35 kg munchnermalt
0,3 kg sjokolademalt
0,15 kg ambermalt
0,15 kg svartmalt
0,15 kg krystallmalt

Humle:

60 g Challenger 5,6% i 60 min
25 g Fuggles 4,2% i 10 min

Gjær:
Wyeast 1275 Thames Valley (2 liter starter)

OG(e): 1063
FG(e): 1016
IBU: 33
EBC: 60

Med litt flaks havner kanskje dette ølet på fat, i stedet for flasker. Da må jeg først skaffe meg CO2-appart, og hittil har jeg ikke gjort noen innsats for å finne et. Jeg får ta en telefon til Aktivt brannvern i morgen og høre. Kryss fingre!

-Øyvind

5 kommentarer:

 1. Jeg ville kjøpt CO2-apperatet hos Ernst Nilsen på Alnabru, tror kvaliteten er bedre der. En del folk har vært uheldig med stengeventilen (lekkasje ved rattet) på apparatene til Aktiv Brannvern. Dette er Ernst Nilsen klar over og har fått tak i bedre ventiler. De sjekker også for lekkasje ved å montere en blendingsplugg og teste i vann.

  SvarSlett
 2. Takk for tipset. Nettopp bestilt et 5kg apparat, til 990,-. 200 billigere enn Aktivt Brannvern.

  SvarSlett
 3. Vil bare heve glasset og rope hipp hipp hurra for dette ølet. Fantastisk godt øl!

  SvarSlett
 4. Takk takk! Artig med sånn tilbakemelding:)

  SvarSlett
 5. Jeg vil gjerne ha en flaske til :-)

  SvarSlett