onsdag 10. november 2010

Porter på flasker og fat

På mandag fikk jeg endelig tid til å tappe porteren på fat og flasker. Porteren gjæret ned til 1016, som jeg er godt fornøyd med. Prøven smakte godt, mye bedre enn prøven fra forrige porter. Jeg kjente derimot ingenting til lakrisroten, så neste gang skal jeg tørre å  bruke mer.
Jeg fikk tappet ut 5 små 0,33 flasker, slik at jeg har til NM 2011, i tillegg til noen store 0,5 liters flasker. I det siste har jeg vært dårlig (les: for lat) på å tappe noe øl på flasker. Det fine med å tappe på flasker er at de kan gjemmes bort i kjøleskapet  i lang, lang tid. I tillegg er det greit i forbindelse med konkurranser som NM. Det går greit å tappe på flasker på fat også, men det er litt mer styr og søl, synes jeg.

Siden jeg bruker øleskapet til karbonering, karbonerer jeg naturlig på fat for tiden. Dette synes jeg egentlig fungerer ypperlig. Jeg kan ikke si at jeg har merket noe til mer bunnfall på grunn av dette. Man trenger ikke å karbonere ølet med en gang man tapper på fat, men jeg liker å gjøre det. Fatet blir også tettere med trykk, noen som kan ha noe å si på holdbarheten til ølet.

-Øyvind

2 kommentarer:

  1. Blir spennende å se til neste år da! God modning kommer sikkert til å gi rikere smak/munnfølelse.
    Har akkurat fått i hus 2 corneliusfat selv, har prøvd å tvangskarbonere dem, men slite med mye skum og lite CO2...
    Øvelse gjør mester?

    SvarSlett
  2. Lange, tynne slanger har funket for meg. Jeg har også brukt ganske lav karbonering og serveringstrykk, men så er jeg ganske glad i øl med lite CO2.

    SvarSlett