lørdag 6. november 2010

En ny øltype fødes... og ingen vet hva vi skal kalle den!

De fleste hjemmebryggere har vel fått med seg den "nye" øltypen fra statene; svart IPA. Alle er skjønt enige i at dette er en fantastisk øltype, men det er en diskusjon om hva den skal hete. Svart IPA blir jo feil, siden P står for pale. Svart og blek er ikke synonymt! Det første forslaget jeg hørte var Cascadian Dark Ale, og kommer av at de typiske humlevariantene som brukes i dette ølet er fra området Cascadia i USA, og de mente at den første varianten av dette ølet kom fra dette området. Det har visst seg å ikke være sant, og jeg tror nok at mange bryggere på østkysten av USA føler at CDA er tung å svelge.
Det andre forslaget som har kommet frem er American style India black ale. American style viser jo til humlebruken, både typer og mengder. India er tatt med for å vise dens opphav, nemlig India pale ale, og black ale sier seg selv. Forkortelsen blir ASIBA.
Personlig vet jeg ikke helt om jeg liker noen av navneforslagene, men heller mot ASIBA. Men, hva er så en ASIBA?

I følge spesialistene er ikke dette kun snakk om en svart IPA. Det er heller ikke en krysning mellom stout og IPA. Selv om ølet er mørkt, skal det brente preget som mørk malt gir være dempet. Den vanligste løsningen på dette er å bruke mørk malt hvor skallet er polert vekk, slik som Weyermans carafa special (special viser til at skallet er polert vekk). Det skal være mer balanse mellom humle og malt enn i en IPA, og ølet skal være ganske tørt, ikke fyldig som en stout eller porter.

Her er et forsøk på definere stilen av "The Brewers Associatio":

Original Gravity = 1.056 - 1.075 (14-18.2 ºPlato)

Final Gravity =1.012 - 1.018 (3-4.5 ºPlato)

Alcohol by Volume = 5-6% (6 -7.5%)

Color = 25+ SRM

Bitterness = 50 - 70 IBU

Dette synes jeg virker som en veldig spennende øltype, og står på listen over øl som skal brygges (jeg har til og med begynt å leke med en oppskrift). Her kan du lese mer om typen og forskjellige tolkninger av stilen. Det har også vært en artikkel i Brew your own for ikke lenge siden, som du kan lese her.

Noen som har prøvd å brygge en slik? Ble det bra?

-Øyvind

1 kommentar:

  1. Bra å se at det er flere som skal lage til Haandbryggeriet. Spennende prosjekt må jeg si! La oss krysse fingrene!

    SvarSlett