torsdag 29. september 2011

Brygg #53 Havrestout

I dag brygges det havrestout:

Garm Havrestout
20 liter, 70 % utbytte

Malt:
4,5 kg maris otter
0,7 kg havreflak, økologiske. Ristet på 175 grader i ca 20 min på tirsdag
0,25 kg roasted barley
0,2 kg svartmalt
0,2 kg sjokolademalt
0,2 kg krystallmalt
0,15 kg mørk krystallmalt

Humle:
20 g target 14 % i 60 min
20 g fuggles 4,7 % i 5 min

Gjær:
wlp023, 1 liter starter ihht mrmalty.com

OG: 1066
FG: 1018
IBU: 35
EBC: 102

Jeg fikk ikke all malten oppi speidelen, så jeg har en gryte stående i ovnen på ca 66-67 grader med restene av maltet. Veldig spent på hvordan dette går.

4 kommentarer:

  1. Spennende! Skal selv brygge en i kveld, mye av det samme men bruker East Kent Golding og litt mindre havreflak. Bruker også WLP007, liker den fruktigheten den gir.
    Lykke til!

    SvarSlett
  2. WLP007 er fantastisk gjær, og kan brukes til nesten alt. Men burtongjæren etterlater litt restsødme, som jeg synes er fint i en havrestout. Pluss at den er god i mørke ales. Første gang jeg brukte den kom den hoppende ut av gjæringskaret. Ikke så voldsom denne gangen, men masse aktivitet i gjærlåsen.

    Si i fra hvis du vil utveksle en flaske for øh..vitenskapens skyld :-)

    Neste gang tror jeg at jeg skal prøve havremalt og se om det gir noen forskjell.

    SvarSlett
  3. Wlp007 er jo strålende, men wlp023 er jo helt forferdelig ekstrem! Første gang jeg brukte den trodde jeg det hadde kommet infeksjon i batchen og kasserte nesten alt. Et nytt forsøk på wlp023 viste jo bare at det var den gjæren som laget de ville esterne som ihvertfall jeg ikke liker så godt. Men mulig den passer bedre i en stout enn en pale ale som jeg laget.

    SvarSlett
  4. Sakset fra White Labs:

    "From the famous brewing town of Burton upon Trent, England, this yeast is packed with character. It provides delicious subtle fruity flavors like apple, clover honey and pear. Great for all English styles, IPA's, bitters, and pales. Excellent in porters and stouts."

    Så ja, mye karakter, spesielt i forhold til 007 :-) Jeg har vært fornøyd med resultatet med denne gjæren før, så jeg har troen. Temperaturkontroll er kanskje enda viktigere med denne enn 007 siden den produserer så mye fruktighet. Håper det ikke er for varm nede i underetasjen nå. De forrige ølene har ligget på rundt 21 grader.

    SvarSlett