fredag 30. september 2011

Bitter på fat

I dag var på tide å få bitteren på fat, etter to uker gjæring. Forrige lørdag hadde jeg oppi 15 g fuggles og target som tørrhumle. Prøven smakte mye gjær, men bak kjentes det lovende ut. Den stoppet på 1011, som kanskje er litt lavt. Alkoholprosent på 4,6. Alt i alr fornøyd, og fargen er perfekt.

Gjæren ble vasket denne gangen også, slik at jeg har i tilfelle jeg rekker et brygg neste uke.

3 kommentarer:

 1. Hei!
  Bra blogg! Tenkte å høre med deg om hvile erfaringer du har med Speidelen du har anskaffet deg. Jeg er helt fersk i dette og trenger litt innspill ift kjøp av utstyr. Hva trengs evnt i tillegg til Speidelen av gjæringskar, etc?
  Mvh Svein

  SvarSlett
 2. Hei. Takk for det

  Etter fem brygg på Speidelen, er jeg fortsatt i læringsfasen. Men jeg er veldig fornøyd med hvor enkel den er i bruke, og at den frigjør tid på under selve bryggingen. Jeg får dårligere utbytte en jeg er vant til (rundt 70 % mot 80 %), og mer trub i gjæringskaret, men det anser jeg egentlig ikke som noe problem. Kranen er litt liten, og har tettet seg en gang. Alt i alt er jeg fornøyd, og tror jeg kan svise ut bedre utbytte når jeg blir mer kjent med den.

  Du bør ha en mølle, Monster mill, Crankandstein el., men kan klare deg med ferdigknust malt.
  Vørterkjøler: spiral, motstrømskjøler eller platekjøler.
  To gjæringsbøtter med gjærlås.
  Kraner til gjæringsbøtter og slange til tapping mellom bøttene eller hevert.
  Hydrometer/øschlevekt.
  Flaskebunnsfyller.
  Korkeutstyr.
  Masse flasker.
  Desinfiseringsmiddel. Starsan og sterkrens er bra.

  Ellers trenger du en god vekt til veiing av malt og humle.

  SvarSlett
 3. Takk for info. Nå ble det til at jeg i går ettermiddag bestillte meg en Beer Brew 30 fra Ølbrygging.no. Det skal visst være noe tilsvarende som speidelen, men enklere. Prisen er deretter. Det var visst også inkludert kjøling på denne.
  Tror dette kan bli en bra hobby:)

  SvarSlett