onsdag 9. februar 2011

Stout på fat

I går ble paddys day stouten stukket over på fat, sammen med 68 gram sukker. Sikter på et karboneringsnivå på 1,8. Paddys stoppet på 1014, som er litt høyt til å være en tørr stout. Burde helst vært nede i 1011 eller lavere. Alkoholprosenten er ca 4,5%. Prøven smakte greit, litt mye gjærsmak akkurat nå, men vil forsvinne med lagring. Jeg har fortsatt troen på at dette blir et godt øl til St. Patricks day.

Jeg har flere øl på tapeten, en amerikansk brown ale (med mulighet for en barley wine også) og en ASIBA, blant annet. Har plutselig fått veldig lyst til å brygge en ny skotsk ale, 70/- eller 80/- også. Med dette i bakhodet, tok jeg vare på gjæren fra stouten. Gjæren ble vasket med ca 1 liter kokt og nedkjølt vann, og jeg har nå et stort glass med gjær stående i øleskapet, klar til bruk.

5 kommentarer:

  1. Hvordan vasker du gjær? Har lurt litt på hvordan man egentlig gjenbruker gjæren, er det ikke veldig lett å få infeksjoner?

    SvarSlett
  2. Hei.

    Jeg koker opp en drøy liter vann, lar det koke i 10 min og kjøler det ned. Dette heller jeg over gjærkaken og rister for å få løsnet all gjæren. Heller deretter dette over i desinfiserte glass (jeg bruker mange små, men ett stort er også greit). Her lar jeg det stå i 20-30 min. Da vil du se at trubb, død gjær og humlerester legger seg på bunn. Heller da væsken over dette laget over på ny beholder. Dette er gjæren som jeg vil ta vare på. Wyeast anbefaler å vaske gjæren to ganger, men som du nevner så øker faren for infeksjon med mer håndtering. Vær nøye med desinfisering og sterilisering så går det bra.

    SvarSlett
  3. Ser også noen foretrekker å ta av en liten del av startern og bruke dette til nye brygg senere. Har du noen erfaring om det ene er bedre enn det andre? Ser jo klart at man slipper å vaske gjæren, aberet er vel at man må passe på at starteren har gjæret seg ferdig før man kan gjøre dette.

    SvarSlett
  4. Ja, jeg har også sett/lest dette. Ser for meg at det er vanskelig å ha kontroll på hvor mye gjær du har hvis man gjør det på den måten, men jeg har aldri gjort det selv eller satt meg inn i dette.

    Som regel har jeg bare tatt rett fra gjærkaken og tilsatt i neste brygg når jeg har gjenbrukt gjær, og det har fungert veldig bra det. Reduserer jo også faren for infeksjon. Men siden det var en stund til at jeg skal brygge (neste uke, forhåpentligvis) tok jeg meg bryet med å vaske gjæren.

    SvarSlett
  5. Takk for nyttig informasjon :D
    Tror jeg går for din måte med vasking og ny starter i første runde.

    Tenkte jeg skulle prøve Andrimne American IPA først, virka så rett frem. Kan være greit når dette er mitt første All-grain brygg.

    Har også sett at det er mange som snakker mye om PH stabilisering og vannjustering, gjør du det?

    SvarSlett