søndag 4. juli 2010

Brygg #25: Old Ale

Porteren var klart til å stikkes om til fat i dag, og etterlot seg en fersk gjærkake. Dermed blir det brygging av årtes juleøl, en Old Ale. Oppskriften er basert på en artikkel på Norbryggforumet om Old Ale av Gahr Smith-Gahrsen (kun tilgjengelig for Norbryggmedlemmer), og er som følger:

Garm Midtvintersblotøl
22 liter, 80% utbytte

Malt: 
5,7 kg Marris otter
0,4 kg Ambermalt
0,3 kg Krystallmalt
0,2 kg Mørk krystallmalt
0,05 kg Sjokolademalt

Humle:
45 gram Target 10,2% i 60 min
25 gram Fuggles 4,1% i 15 min
25 gram Fuggles 4,1% i 1 min

Gjær:
White Labs WLP023 Burton Ale, slurry fra #24 porter

OG(e): 1080
OG(m): 1073
FG(e): 1020
IBU: 41
EBC: 41Hadde ca 80% utbytte etter mesking, men litt for mye vørter og for lavt sukkerinnhold. Vørteren ble derfor kokt i to timer. Vørteren endte på 1074, litt under forventet, og bare 21 liter.


Porteren ble tappet på fat med 45 gram sukker til karbonering. Siden det ikke er plass i øleskapet til den, må jeg nemlig satse på naturlig karbonering. Blir nesten som Real Ale, med lavt CO2-innhold. Jeg har ikke cask eller håndpumpe til å servere med da, men det er ikke så nøye, strengt tatt. Etter fire dager med eikespon har ølet blitt mer balansert, og jeg gleder meg til å smake på denne til høsten. FG endte på 1020, som var målet.


Etter å ha fylt et fat, satt jeg igjen med ca 6 liter øl. Disse har fått en meget spesiell smakstilsetning, nemlig bacon! Jupp, sideflesk. Bakgrunnen for dette merkelige eksperimentet er en artikkel jeg leste i Brew Your Own om nettopp bacon i øl. Jeg har en venn  som er fanatisk glad i bacon, så dette måtte jeg bare prøve. Veldig, veldig nysgjerrig på hvordan dette blir, og hvordan smaken blir. I verste fall har je et fat nydelig porter og 6 liter mislykket eksperiment.

Omtrent 40 gram ble tilsatt i et sekundærgjæringsfat, og skal få stå noen få dager før de flaskes. Jeg skar vekk det jeg kunne av fett fra baconet, og stekte dem så i ca 15 min på 175 grader i stekeovn. Etter dette tørket jeg av det jeg kunne av fett og dumpet dem i karet. Fett er ølets verste fiende når det gjelder skumdannelse, så dette ølet kommer nok ikke til å ha så mye skum. Dette kommer til å bli sært! :-)

2 kommentarer:

  1. Bacon? Så utrolig spennende! Jeg har lyst til å prøve meg på et med hvitløk etterhvert, men må vel kanskje få opp mitt første brygg før jeg eksperimenterer såpass mye ;-)

    SvarSlett
  2. Hvitløk? Ja, det skulle få folk til å sperre øynene!

    Det er gøy å eksperimentere, i hvert fall med små mengder. Jeg brygger gjerne slik at jeg får litt mer enn en fat av gangen, slik at jeg kan prøve ut ting med det lille som blir til overs.

    SvarSlett