fredag 26. mars 2010

Brygg #17 og #18.

I går ble imperial stouten min tappet på fat etter to uker til gjæring. Ølschevekten viste 1018, noe som tilsier ca 7,4%. Ikke den slemmeste stouten som finnes, men den skal nok bli fin å kose seg meg etter hvert. Ca tre liter ble stukket om til nytt gjæringsfat med litt eikespon og en bitteliten klunk whiskey (16 år Dalwinnie). Dette skal få stå til over helgen. Blir spennende å se hva resultatet blir.

IPA'n ble også stukket om i går for tørrhumling. Normalt ville jeg bare lagt humleposen rett i primærgjæringskarret, men siden det var så mye humlerester fra bryggedagen oppi ølet allerede, vurderte jeg det til at det var best å stikke om. FG ble 1012, altså ganske tørr, akkurat slik jeg hadde tenkt. Faktisk har IPA'n høyere alkoholprosent enn stouten, med ca 7,6%! Jeg tilsatte 14 gram av Columbus, Amarillo og Cascade, totalt 42 gram humle. Ølet hadde allerede en meget fin humlesmak og -bitterhet, og denne tørrhumlingen vil det lille ekstra.

-Øyvind

5 kommentarer:

 1. Oj - spennende med en klunk whisky ! Hva legger du i en klunk da ? (og på hvor stor mengde øl ?) Det skal jeg sannelig prøve selv !

  Sitter og smaker på min første all-grain nå (første smak) som er nettopp en IPA.
  Fornøyd med smaken - men ikke utseende :-)

  SvarSlett
 2. Tja, si det... 10-20ml kanskje til ca 2,5 liter øl. Har ingen anelse om hvordan dette blir, men jeg skal tappe på flasker i dag, så da får jeg en liten smaksprøve :-) Leste på en annen blog at han hadde brukt en ounce (ca 28 gram?) på 20 liter. Tror uansett at eikesponet har satt mest smak.
  Skal tappe IPA'n i dag også, håper tørrhumlingen har gitt masse deilig smak!

  SvarSlett
 3. Smakte på stouten i dag, og den har definitivt fått mye smak! Litt vaniljepreg, synes jeg, som stammer fra eikesponet. Kan ikke si jeg smakte mye av whiskeyen, egentlig. Kunne sikkert brukt mer.

  SvarSlett
 4. OK.
  Hvor mye skal en tørre å prøve da ? Dobling ?
  50ml kanskje til 2,5 liter øl.
  Hvordan blir det å beregne alkolprosenten da ?

  SvarSlett
 5. Jeg tar tilbake min kommentar angående whiskyen. Prøvesmakte en flaske her om dagen for å sjekke karboneringen. Whiskyen gir et tydelig preg på ølet. Hvordan det vil bli etterhvert som ølet utvikler seg er umulig å si for meg.

  SvarSlett