tirsdag 24. mars 2009

Porteren på flasker


I går ble porteren tappet over på flasker. 17 liter ga to fulle kasser med 0,33 l flasker og to 0,5 liter flasker, altså 50 flasker som måtte rengjøres og desinfiseres, og så fylles. Dette er den kjedeligste delen ved hjemmebrygging, og jeg merker at behovet for ølfat melder seg hver gang! Flaskebunnsfylleren hjalp til å gjøre prosessen litt enklere, i hvert fall...

Etter to uker til primærgjæring, viste oeschlevekten akkurat under 1020. Det gir en alkoholprosent på ca 5,8. Jeg hadde håpet at den skulle krype seg nærmere 1015, men slik gikk det ikke. Det skyldes mest sannsynlig at jeg ikke har en god nok måte å oksygenisere vørteren før gjæring. Alternativt kan det hende atjeg har mesket på litt for høy temperatur, slik at det har blitt trukket ut mange ugjærbare sukkerarter. Dette kan skyldes dårlig kontroll av temperaturen, eller en liten feilvisning fra termometeret.

For å få kullsyre i ølet, har jeg tilsatt en liten mengde sukker. Det er fortsatt litt levende gjær i ølet som blir med i flaskene, og det vil fortære sukkeret, akkurat slik det gjorde i gjæringsprosessen. Da dannes det CO2, og siden flaskene er forseglet, oppstår det trykk og ølet absorberer kullsyren. Dette kalles naturlig karbonering. Mengden sukker tilsatt påvirker hvor mye kullsyre som dannes, samt at hvis man avbryter gjæringen for tidlig, vil dette også  være med på å bidra til mer kullsyre.  Nå skal ølet stå i romtemperatur i ca 2 uker for å utvikle kullsyre. Deretter settes ølet til lagring, gjerne kaldt. Den døde gjæren vil bunnfelle seg, og ølet vil etterhvert blir klarere. Desto lenger ølet får stå til lagring, desto bedre og klarer vil ølet bli. Normalt bør det få stå i en uke før det kan drikkes, og det kan gjerne lagres i flere måneder. Trikset er å ta smaksprøver i løpet av lagringsperioden for å finne ut når ølet smaker best.

Nå er det bare å smøre seg med tålmodighet, og håpe at ingen av flaskene eksploderer! I mellomtiden kan jeg sysle med to varmvannsbederede som skal bli varmtvanntank og meskekar i mitt lille bryggeri. Mer om dette senere.

Øyvind

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar