fredag 10. april 2009

Dry Irish Stout


Forrige fredag fikk jeg en stor, tung pakke fra Petit Agentur med malt og humle, så i dag ble det brygging. Det ble det jeg håper skal bli en dry irish stout:

Batch 004
Garms Dry Irish Stout
20l ferdig brygg

Malt:

5 kg Pale ale malt
0,5 kg Roasted barley
0,1 kg Hvetemalt

Humle:

27  gram Target 13,6% i 60 min

Gjær:

Wyeast 1084 Irish ale (1 liter starter)

OG(est) 1045
FG(est) 1010
45 IBU
340 EBC

Bryggingen gikk egentlig ganske smertefritt. Jeg oppnådde OG 1046, og et utbytte på 60%. Jeg sliter med å få ordentlig kok på vørteren på komfyren hjemme, så jeg tok ut to liter i en mindre kjele. Det hjalp nok litt, men det gikk kun så vidt å holde kok på vørteren.

Roasted barley og hvetemalt.  Jeg lot palemalten meske for seg selv i 30 min før jeg tilsatte resten.Vørterkjøleren i drift. Denne fungerer ypperlig. Det tar ca 15-20 min å kjøle ned vørteren.

Da jeg skulle måle opp humlen, fant jeg ut at jeg ikke hadde noe særlig med EKG. Jeg måtte derfor bytte til Target. Jeg mistenker at brygget kan bli noe bitrere enn planlagt, da jeg hadde oppi noe mer humle enn først tiltenkt, i frykt for at ølet skal bli søtere enn antatt, slik som med porteren. 

Porteren har forøvrig blitt grundig prøvesmakt. Den stoppet på 1020, så den er noe søt, men ellers veldig god. Fin kropp og maltsmak. Siden den stoppet på 1020, turte jeg ikke å ha i så mye sukker til karbonering, så den er litt daff, men med litt voldsom helling danner det seg et fint skumlag på toppen. Gleder meg til å forsøke på ny, og gjøre den enda bedre!

Øyvind

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar