søndag 8. mars 2009

Wohoo!

Da jeg kom opp på kjøkkenet i dag tidlig, og så at det var liv i gjæren, bestemte jeg meg for at dette var et tegn fra gjærguden at det var i dag jeg skulle brygge, ikke i går. Jeg tok en vurdering av maltmengder og meskekarstørrelse, og fant ut det var best å redusere fra 20 til 16 liter øl.

Oppskriften er som følger (obs:for 20 liter øl):

Batch 003
Garms Porter

Malt:

5,5 kg palemalt
0,5 kg munchnermalt
0,2 kg karamellmalt
0,1 kg sjokolademalt
0,05 kg svartmalt

Humle:

40 gram EK Goldings (6,1 %) i 60 min
30 gram Fuggles (4,6 %) i 20 min

Gjær:

Wyeast 1335 British ale II (1 liter starter)

IBU: 30
EBC: 82
OG (estimert): 1062
FG(estimert): 1010

Jeg brukte kontinuerlig skylling, og stoppet skyllingen ved SG=1005 ut av mesken. Da målte jeg SG=1060 for vørteren, noe som gir et utbytte på ca 80, som jeg er fantastisk fornøyd med. Tar forbehold om grove regnefeil, selvsagt:)

Jeg merket i dag at komfyren min slet  med å få vørteren i kok, og måtte tilslutt ty til å trekke gryten med ull for å minske varmetap. Etter endrøy time begynte det å koke, men kanskje ikke så voldsomt som det bør. Her må jeg gjøre noen grep, kanskje skaffe en ekstra varmekilde, eller en kokeplate. Forhåpentligvis vil ting bli bedre når jeg får skaffet meg vvb til varmtvannstank og meskekar, slik at jeg kan sile av vørteren rett i gryten, og ha den stående på en plate. 

Vørterkjøleren fungerte ypperlig, men noen ting må utbedres til neste gang. Jeg må få den lenger ned i gryten. Nesten halve kobberkveilen stakk opp av vørteren, og da blir effekten dertil. I tillegg så dryppet det litt vann ut i overgangen mellom slange om kobber på ut-siden av kveilen, og det dryppet ned i vørteren. Jeg løste det med å stå med en klut som sugde til seg vannet, men det må fikses til neste gang.

Ellers gikk bryggingen veldig bra i dag, og jeg håper resultatet blir bra. Vørteren ble målt til OG=1064, og den hadde mye maltsmak, slik den bør ha. Nå er det bare å være tålmodig!3 kommentarer:

 1. På tide med litt erfaringsutveksling og smaking? Jeg har litt øl som spenner fra feigt til ekstremhumla, så da kan du teste smaksløkene. Det er ikke langt mellom Kolsås og Bekkestua.

  Richard aka Beerhunter

  SvarSlett
 2. Jeg sier ikke nei til muligheten for å smake på godt øl! Det blir nok enveiskommunikasjon når det kommer til erfaring, da :)

  SvarSlett
 3. Det er ikke sikkert du syntes det er så godt da :-) Jeg har nok ødelagt en del øl med overdreven bruk av humle...

  SvarSlett