Garm Dunkles, münchner dunkel
22 liter, 75 % utbytte
Malt:
3,5 kg mørk münchnermalt, 25 EBC
1 kg pilsenmalt
0,2 kg caramunich II
0,15 kg carafa special II
Humle:
15 g magnum 10,5 % i 60 min
Gjær:
White Labs wlp833, ca 2 dl slurry fra pilsner
Innmesk: 68°C. 68°C i 20 min og 72°C i 20 min. Utmesk 78°C i 10 min. Skylt mesken med seks liter vann.
Koketid: 90 minOG(e): 1.050FG(e): 1.018IBU: 18EBC: 45
Starter gjæring ved 10°C og øker etter hvert gradvis til 12°C når gjæringen har startet. Øker til 18°C for diacetylrest når det er 3-5 grader igjen til forventet FG:
Notater:
Etter brygging: Endte opp på 21 liter med OG 1.053. Kjølte til 12°C, oksygenerte i 90 sekunder og tilsatte gjæren. Gjæren fikk kose seg med en halv liter vørter fra mesken (kokt i 10 min) mens resten av vørteren kokte med humlen. Det var allerede aktivitet i gjærstarteren underveis i kokingen.
14.6.16: Gjæringen er så vidt i gang, SG 1.049. Økt temperaturen til 11°C.
15.6.16: Økt temperaturen til 12°C. SG 1.043.
19.6.16: Ved SG ca 1.024 (i går) startet temperaturøkning til 18°C for diacetylresten. Økte 2°C pr ca. hver 6. time.
23.6.16: Senket temperaturen til 6°C.
26.6.16: Tappet på fat etter to dager på 6°C. FG 1.022, 3,9 % abv. Folkeøl, der altså. Fortsetter å lagre ved 6°C sammen med pilsen i noen uker før det skal opp på øleskapet.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar