tirsdag 13. oktober 2015

#131 Bitter

For andre gang på kort tid, har jeg en ledig kran på øleskapet, uten et øl å kunne sette på. Ikke holdbart! Derfor måtte jeg brygge i går, selv om vi er midt i oppussing hjemme. De tre ølene jeg har på øleskapet nå er mørke, så da måtte det bli en lys ale denne gangen. Valget falt på bitter. Jeg brukte gjær høstet fra rugporteren, som har stått noen uker. Jeg lagde en starter for noen dager siden for å vekke liv i gjæren. Den var veldig aktiv i kolben, så det er grunn til å tro at det skal gå bra.



Garm Bitter
22 liter, 75 % utbytte

Malt:
3 kg pale ale malt
0,3 kg krystallmalt
0,1 kg mørk krystallmalt
0,3 kg byggryn

Humle:
10 g magnum 12,9 % i 60 min
34 g challenger 8,3 % i 15 min
40 g fuggles 4,5 % ved kokeslutt

Gjær:
White labs wlp002, 1 liter starter av slurry

Innmesk: 62°C. 62°C i 10 min og 72°C i 40 min. Utmesk 78°C i 10 min. Skylt mesken med seks liter vann.

Koketid: 75 min
OG(e): 1.038
FG(e): 1.012
IBU: 33
EBC: 19

Notater:

Etter brygging: Endte på 22 liter, OG 1.034. Speidelen er ikke glad øl med forl lite malt, da presser den vørteren igjennom kanaler i mesken så spriten står i lokket. Jeg rørte mesken engang, men det var ikke tilstrekkelig, tydeligvis.

15.10.15: Økt temperatur til 20°C. 

16.10.15: Økt temperatur til 21°C. 

22.10.15: Senket temperatur til 12°C. 

23.10.15: Tappet på fat, ristet inn kullsyre og tappet et glass. Nam!! FG 1.006, 3,7 % alkohol.  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar