onsdag 17. juli 2013

#94 Rugporter

Tydeligvis (og heldigvis) ikke så rolig bryggesommer på meg likevel. I dag brygges en rugporter. Jeg har gått går en enkel oppskrift. I tillegg til vanlig maltet rug, har jeg også brukt en god slump krystallrug. Malteren (Thomas Fawcett) oppgir at denne skal gi lakris- og toffeesmak (Sjekk spesifikasjoner her). Høres helt perfekt ut.

Garm Rugporter
22 liter, 75 % utbytte

Malt:
4,5 kg pale ale malt
0,5 kg rugmalt
0,3 kg krystallrugmalt
0,2 kg svartmalt

Humle:
25 g pacific gem 13,9 % i 60 min
40 g pacific gem 13,9 % 15 min whirlpool 

Gjær:
WLP 005, 1,1 dl slurry høstet fra #93 Høstbrun

OG(e): 1057
FG(e): 1016
IBU: 39
EBC: 54

Innmesk: 62 °C. 62 °C i 30 min, 72 °C i 30 min. Utmesk 76 °C i 10 min.

Starter gjæring på 18 °C i 3 dager, deretter romtemperatur. 


Rugmalt og krystallrugmalt

Notater:

Etter brygging: Endte på 21 liter, OG 1053. Antar dårligere utbytte på grunn av rugmaltet.Ruget ble kvernet på noe finere innstilling på møllen, men det hjalp tydeligvis ikke.  Vørter smaker godt. Gjærvaskingen gikk ikke helt som vanlig, fikk noe mindre gjær (visuelt). Tilsatte ca 2 dl tynnslurry.

19.7.13: Økt temperaturen til 19 °C.

20.7.13: Økt temperauten til 20 °C.

21.7.13: Satt ølet i romtemperatur. SG: 1022.

4.8.13: Tappet på fat. FG 1013, 5,4 % abv.  


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar